Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cena Salvator 2011: Nastal čas dát hrdinům hlas!

Počínaje dnešním dnem může každý občan České republiky hlasovat pro své favority nominované na Cenu Salvator 2011 – Cenu hejtmana Zlínského kraje v kategorii Občan.

Ilustrační foto

Formulář, jehož prostřednictvím můžete ovlivnit pořadí i Vy, je uveřejněn na stránkách www.cenasalvator.cz, a to až do 29. 2. 2012. Tři vybraní budou oceněni na slavnostním galavečeru, který se koná 21. 3. 2012 ve Zlíně.

Letos jsme obdrželi 34 nominací napříč všemi kategoriemi. Proto rozhodování výběrové komise, která ze všech přijatých nominací vybírala z každé kategorie tři příběhy, které se staly kandidáty na vítěze, nebylo vůbec snadné. Byla zde celá řada mimořádných činů a emotivních příběhů. Komise se ovšem své úlohy zhostila výborně. Díky ní již známe tři kandidáty na vítěze v každé kategorii,“ řekl tiskový mluvčí projektu Bc. Martin Trtek.

Odborná komise, která poprvé zasedala ve čtvrtek 9. 2. 2011, vybrala ze všech přijatých nominací v kategorii Občan tři hrdiny, pro které máte možnost hlasovat. Zde jsou jejich příběhy.


1. Tomáš Ponížil

Po těžké havárii osobního auta, kdy mladý řidič nezvládl jízdu v lesním úseku a čelně narazil do stromu, se toto auto odrazilo do lesa a ze silnice takřka nebylo vidět. Pár minut po havárii jel silnicí cyklista, pan Ponížil, který si všiml úlomků auta na vozovce a následně slyšel z lesa naříkání.

S baterkou nalezl havarované vozidlo a vážně zraněného řidiče a okamžitě přivolal pomoc na lince tísňového volání. Mimořádně náročné vyprošťování zraněného řidiče skončilo až po 75 minutách práce s hydraulickým zařízením.


2. Jaroslav Němec, Lukáš Ošťádal, Rosťa Trtík, Jiří Tomšů

Skupina mužů bezprostředně a akutně zachránila topícího se muže, který byl stržen rozvodněnou řekou během povodní v obci Všemina, kde se snažil pomáhat s pročištěním kanalizace a toku.

Muž utrpěl těžká zranění, na ošetření musela vyjet také posádka ZZS, občanům se ho však ještě před příjezdem ZZS a hasičů podařilo za dramatických okolností z vody vytáhnout a následně oživit.


3. Michal Třetina (společně s dalším zatím nezjištěným mužem)

Když starší majitelka domu uslyšela nad ránem divné syčení a šla se podívat do kuchyně, za zatím nejasných okolností došlo k výbuchu unikajícího plynu z tlakové láhve a k následnému požáru. Zraněná žena se v šoku nemohla z hořící místnosti dostat ven.

Plamenů a kouře si všiml jeden z kolemjdoucích občanů a také muž, který čekal na autobus, a přiběhli ženě na pomoc. Seniorka jim stačila přes rozbité okno hodit klíče od domu a muži ji tak mohli zachránit.


www.cenasalvator.cz/hlasovani

Sdílet
Seriál: Cena Salvator