Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den Salvatora 2012 – zábava i poučení pro děti

Jak vypadá vyprošťování obětí dopravní nehody? Jak rychle jedou zásahové čluny? Co dokáže policejní kůň? Tyto a mnohé další otázky byly zodpovězeny více než osmi stovkám dětí na Dni Salvatora, který se konal v pátek 20. 4. 2012 na Štěrkovišti v Otrokovicích.

Cílem akce bylo seznámit žáky mateřských a základních škol s prací členů integrovaného záchranného systému v oblasti ochrany života a zdraví.

Celé dopoledne vyplňoval nabitý program. Jedním z atraktivních bodů se stal společný zásah hasičů, policistů a záchranářů u simulované dopravní nehody, které na autentičnosti přidalo také věrohodné líčení posádky automobilu.

Hasiči poté znovu spojili své síly se záchrannou službou při pomoci tonoucímu. Skvělou příležitostí byla možnost svezení v hasičském zásahovém člunu, kterou děti s nadšením využily. Na své si přišli i malí milovníci zvířat, protože součástí programu byla akční ukázka výcviku služebních psů.

Zejména malým divačkám se tajil dech, když na řadu přišla část věnovaná tréninku policejních koní, kteří se museli vyrovnat se spoustou záludných a nečekaných překážek.

Během celého dopoledne se návštěvníci mohli seznámit s prací IZS i u stanů věnovaných jeho jednotlivým složkám a vyzkoušet si na vlastí kůži třeba i to, jak se sedí na policejním skútru nebo snímání otisků prstů. Oblíbenými se staly také skákací hrad a nafukovací skluzavka, na kterých bylo neustále živo. Den Salvatora se stejně jako celý letošní ročník už podeváté nesl v duchu motta: „Supersílu nepotřebujete, velké srdce stačí.“

Sdílet
Seriál: Cena Salvator