Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

112 v provozu

Od 1.ledna začala fungovat tísňová linka 112.

Co to vlastně je? Proč 112? Dovoláme se na stará čísla hasičů, záchranky a policie? Při každé novince mají lidé určitou nedůvěru.
Je tomu tak i v případě zavádění tísňové linky 112.

Proč se vlastně zavádí? Je to velice jednoduché. Protože funguje ve všech zemích Evropské unie (i v dalších které členy EU nejsou). Smyslem bylo aby si lidé nemuseli pracně zjišťovat a pamatovat národní čísla hasičů, záchranářů a policistů, která jsou v každé zemi jiná. Dále by měla zjednodušit a rozšířit propojení jednotlivých záchranných složek a zlepšit jejich koordinaci.

O zavedení čísla 112 rozhodla Evropská unie již 29. července 1991. Po mnoha jednáních byla vydána directiva EU č. 98/10/EU. Na základě toho bylo zaváděno
jednotné tísňové volání ve všech státech EU. Dnes již ve všech státech EU funguje, a v některých je jedinou tísňovou linkou (např. v Holandsku,Dánsku a dalších).

Protože se Česká republika chce stát členem EU, musela samozřejmě toto číslo také zavést. O jeho zavádění vydala vláda usnesení 391/2000 (formát Word)

Fungovalo již před 1. 1. 2003, ale bylo směrováno na dispečinky Policie ČR.
Teprve od letošního ledna jsou vytvořeny samostatné dispečinky pro linku 112 které provozují Hasičské záchranné sbory krajů. V Praze sídlí přímo na centrální stanici na Sokolské ulici.

Samozřejmě vyvolala mnoho ohlasů, kladných i záporných, ale její smysl ukáže až ostrý provoz. Velkou kritiku na „stodvanáctku“ snáší hlavně záchranné služby podle nichž se zdržuje předání informací a opožďuje se výjezd. Myslím že je to otázka času a technického vybavení, kdy budou propojeny dispečinky všech záchranných ložek a informace se přenesou ve zlomku vteřiny v počítačové síti.

Smysl tato linka má, protože cizinci znají většinou pouze toto číslo, a na něm by se měli domluvit bez problémů (což se v případě národních tísňových čísel říci nedá). Aspoň v Praze se přijímali lidé kteří znají alespoň dva světové jazyky. A naši občané si brzy zvyknou. Je přece jen jednodušší pamatovat si jedno číslo, než tři rozdílná a v okamžiku nouze přemýšlet které komu patří.

Související odkazy:

Linka 112 (česky)

SOS 112 (anglicky)

Seznam zemí kde je linka 112 v provozu

Civil Protection and Environmental Unit (EU) – (anglicky)

Problematika tísňového čísla 112 z pohledu zdravotnických záchranných služeb v ČR
Sdílet
Seriál: Linka 112