Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den tísňové linky připomněli v roce 2017 hasiči v několika krajích, nejen na hasičských stanicích

Dne 11. 2., kdy se datum skládá ze dvou jedniček a jedné dvojky, slavíme Evropský den linky tísňového volání 112. Při této příležitosti hasiči v několika krajích připravili akce pro veřejnost nejen na hasičských stanicích.

Praha

Den otevřených dveří na pražských hasičských stanicích se opravdu povedl! Největší návštěvnost měla nejnovější hasičská stanice v Modřanech, celkem 520 lidí. Na stanici na ně čekala nejen prohlídka garáže a hasičské techniky, ale i koutek preventivně výchovné činnosti.

Praha

Především děti se zde mohly dozvědět mnoho nového formou hry. I další hasičské stanice měly skvělou návštěvnost. Na stanicích ve Strašnicích a na Smíchově čekali na návštěvníky i příslušníci z odboru stavební prevence.

Lidé se zde mohli zeptat na vše, co je zajímá z hlediska požární bezpečnosti doma – třeba jaký hasicí přístroj či sprej si mohou pořídit, nebo proč je důležité mít doma požární hlásič. Strašnickou stanici navštívilo 183 lidí, stanici na Smíchově 125 zájemců.

Na centrále zaznamenali 82 návštěvníků, v Krči se zastavilo na prohlídku garáží 55 lidí a v Radotíně dvacet.

Děkujeme za přízeň!

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha

Středočeský kraj

Po loňské úspěšné premiéře zavítali také letos 11. února zástupci středočeských hasičů do kladenského OC Central, kde u příležitosti Dne jednotného evropského čísla tísňového volání 112 postavili tradiční stan preventistů, do kterého se vešlo i malé operační středisko.

Od dvanácti do sedmnácti hodin se tak mohli návštěvníci obchodního centra zastavit u stánku HZS Středočeského kraje a vyzkoušet si své znalosti v testech a kvízech, které pro prakticky všechny věkové kategorie připravili příslušníci z úseku prevence.

Kladno

Ti si na pomoc přizvali i kolegy z dobrovolných sborů, se kterými pravidelně spolupracují na různých akcích. A rozhodně tato pomoc byla potřebná, protože po celých pět hodin se u hasičského stanoviště střídaly davy zájemců.

Nejvíce zvědavců bylo tradičně z řad těch nejmenších, kteří si chtěli za své vědomosti odnést nějakou drobnost na památku nebo aspoň ochutnat pravé hasičské bonbony.

Bylo tady i několik dětí z mateřských školek, které měly lepší znalosti, například právě o číslech tísňového volání, než o několik let starší žáci prvního stupně základních škol.

To je ale už klasický obrázek toho, jakou pozornost jednotlivé školky i školy této tématice věnují – a obdobné to je i u základů poskytování první pomoci,

potvrdila kpt. Ing. Hana Pinkasová Dejlová, koordinátor preventivně výchovné činnosti HZS Středočeského kra­je.

Teorii si děti mohly vyzkoušet i v praxi v simulovaném operačním středisku, které se dvěma operátorkami tísňové linky připravil metodik Krajského operačního a informačního střediska HZS Středočeského kraje kpt. Ing. Radomír Stošek.

Jednoznačně souhlasím s tím, co tady bylo řečeno. I při cvičném telefonátu bylo hned patrné, které dítě si už třeba na nějaké preventivní akci nebo ve škole něco podobného zkusilo, nebo se o takový telefonát pokouší poprvé.

A nechtěl bych všechno nechávat jen na škole, alespoň to nejpodstatnější by měl s dětmi zvládnout každý rodič.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraj

Plzeňský kraj

V sobotu 11. února 2017 dopoledne slavili hasiči NAROZENINY TÍSŇOVÉ LINKY 112 tradičně v Obchodním centru Plzeň na Rokycanské. Připravili pro veřejnost zábavní odpoledne plné her, soutěží a informací.

Plzeň

Každý, kdo se aktivně zapojil, dostal od hasičů drobné ceny a jako bonus dárečky, které věnovalo Obchodní centrum Plzeň.

Tísňové lince 112 poblahopřáli nejen ti, kteří náhodou přišli do OC Plzeň nakupovat, ale i ti, kteří hasičům přinesli dárek v podobě obrázku. Hasiči opět vyhlásili akci OBRÁZEK ZA OBRÁZEK, a tak každý, kdo hasičům něco pěkného namaloval, dostal na oplátku plakát či obrázek dle vlastního výběru.

por. Mgr. Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Sdílet
Seriál: Linka 112