Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od ledna budou hasiči a policisté na svých operačních střediscích přijímat tísňové zprávy SMS

Na Nový rok bude na operačních střediscích Hasičského záchranného sboru ČR a Policie ČR – tedy pro čísla 112, 150 a 158 – spuštěna služba pro příjem tísňových textových zpráv. Změnu přinesla novela zákona o elektronických komunikacích č. 374/2021 Sb..

Poslat SMS na tísňové linky bylo doposud možné jen po předchozí registraci u HZS České republiky, tuto možnost měli handicapovaní lidé, nyní se otevírá všem.

§ 33

Tísňová komunikace zahrnuje

  1. volání,
  2. zasílání zpráv SMS,
  3. další způsoby komunikace podle odstavce 15, pokud jimi bude dosaženo účelu tísňové komunikace podle tohoto zákona.

I přes to je však tato možnost určena stále především lidem se zdravotním postižením – ať už pohybovým či komunikačním, odpadá však výše uvedená potřebná registrace. Prioritou zůstává i s ohledem na potřebu co nejrychleji vytěžit oznamovatele volání. Na SMS budou operátoři odpovídat také SMSkou.

Zasílání SMS zpráv na tísňová čísla je určeno primárně pro osoby se zdravotním postižením a sníženými či narušenými komunikačními schopnostmi. Jednoznačně se jedná o rozšíření možností stávající tísňové komunikace, jež dosud probíhala telefonicky. Jako prioritní však pro tísňové linky i nadále zůstává hlasové tísňové volání, které je rychlejší a efektivnější,

uvedla k problematice mluvčí HZS ČR Nicole Studená.

Sdílet
Seriál: Linka 112