Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

IHNED.cz: Vědci z Plzně chystají pro hasiče speciální obleky, které změří nebezpečné plyny nebo teplotu

Zatímco česká armáda už léta pracuje na elektronikou prošpikovaném vojákovi 21. století, hasiči se dosud museli spoléhat pouze na své zkušenosti a instinkt.

To by měly pomoci změnit senzory, které jako součást záchranářského obleku dokážou měřit výskyt a koncentraci nebezpečných plynů nebo ohlídají okolní teplotu a vlhkost. Vyvinuli je vědci z Regionálního inovačního centra elektrotechniky Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci s Teslou Blatná.

Krabička o velikosti dva krát čtyři centimetry všechny údaje odesílá veliteli zásahu, který může zároveň sledovat i umístění a pohyb členů záchranného týmu.


Redakce našeho serveru POŽÁRY.cz se exkluzivně zúčastnila testů těchto oděvů v polygonu ve Zbirohu už v červnu loňského roku:

Ve Zbirohu se zjišťoval stav organizmu hasiče pod zásahovými oděvy


Vědci nyní pracují na tom, aby senzory dokázaly měřit i životní funkce zasahujícího hasiče. „K monitorování životních funkcí, jako je tep nebo EKG, je zapotřebí umístění elektrod na těle, které v současnosti řešíme,“ řekl Aleš Hamáček, vedoucí výzkumného týmu Západočeské univerzity. Vědci jsou zapojeni do mezinárodního projektu Euripides Intex, jehož cílem je vývoj inteligentního textilu se senzorovými a komunikačními technologiemi.

Celý článek je k dispozici na serveru IHNED.cz.

Martina Součková

Sdílet
Seriál: Polygon Zbiroh