Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve zbirožském polygonu pokračuje vědecký výzkum, měřily se teploty v různých vrstvách zásahového oděvu

Během tří dnů předposledního říjnového týdne prošli hasiči, výzkumníci ale hlavně zásahové oděvy od firem VOCHOC a DEVA náročným testem ve zbirožském polygonu. Na projektu se podílela VŠB FBI, ČVUT a HZS Plzeňského i HZS Středočeského kra­je.

Měření teploty probíhalo na vrchní vrstvě, v prostoru mezi membránami, a pak ve spodní vrstvě oděvu. Měřila se i teplota přímo na těle hasiče. K pokusu bylo použito několik speciálních termočlánků s různou tloušťkou.

Série měření tak pokračuje již druhým rokem jako součást vědeckého programu ve spolupráci s VŠB FBI a ČVUT. Měření se v této fázi dotýkalo výzkumu v souvislosti s přímým kontaktem předehřátého plynu na oděv a následně na tělo hasiče.

Do projektu je zapojena dlouhodobě firma VOCHOC, která do polygonu dodává zásahové oděvy již několik let. Dalším výrobcem zásahových oděvů, který na projektu spolupracoval, byla firma DEVA. Hasiči tak testovali s obleky FireHorse od firmy VOCHOC a Premium 20 od společnosti DEVA.

Oděvy musely být speciálně upraveny a prošpikovány čidly. Hasiči prošli sérií náročných testů uvnitř polygonu, kde byli vystaveni různým délkám a intenzitám sálavého tepla v rámci běžného výcviku, který v polygonu probíhá již několik let.

Sdílet
Seriál: Polygon Zbiroh