Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Temelínští hasiči procházejí „peklem“ zbirožského polygonu

Teploty nad 270 °C, viditelné i neviditelné plameny a mimořádná fyzická i psychická zátěž. Tak vypadá speciální výcvik, kterým v letošním a příštím roce projdou všichni hasiči elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Dva dny stráví každý z nich v prostředí ohňového simulátoru provozovaného Záchranným útvarem HZS ČR ve Zbirohu u Berouna. Cvičí zde likvidaci různých druhů požárů. Přestože se většina podnikových hasičů s takto vážnými situacemi v elektrárnách vůbec nesetká, náročný výcvik je podle jejich velitelů nutný. Mimo jiné i proto, že stále častěji zasahují i v okolních městech a obcích, ve spolupráci s hasičským záchranným sborem.

„Není to nic jednoduchého. Kolem vás jsou plameny o teplotě 800 °C a vy víte, že nesmíte udělat chybu. Pochopíte, proč musíte přesně dodržet postup pro využití ochranných pomůcek a jak oheň reaguje. Pro každého hasiče je to neocenitelné,“ vysvětluje význam cvičení velitel temelínských hasičů Radek Vymazal.

Jak bylo v hasičském pekle?
Redaktoři webu POŽÁRY.vz vyzkoušeli zbirožský polygon na vlastní kůži.

Elektrárna Temelín aktuálně disponuje téměř osmi desítkami hasičů. Ti nesmějí chybět při celé řadě prací, navíc, k běžné kvalifikaci přidávají i řadu speciálních výcvikových programů, včetně ovládání těžkých zemních strojů. Především díky propracovanému systému prevence a technickému signalizačnímu systému ale u skutečných požárů zasahují jen výjimečně.

„Pokud se přeci jen vyskytne požár, velmi rychle se o něm díky technice a pozornosti zaměstnanců dozvíme. Takže problémy likvidujeme už v zárodku. To ale neplatí v případě zásahů mimo areál. A i pro tyto případy musíme být perfektně připravení,“ upřesňuje manažer Útvaru požární ochrany a havarijní připravenosti Skupiny ČEZ Ivo Novotný.

Mimořádně důležitý je pro hasiče výcvik s vodíkovým simulátorem. Plameny nejsou v případě vznícení vodíku přímo vidět, zásah je proto ještě složitější. Vodík je přitom plynem, který největší energetické zdroje, jako je elektrárna Temelín, využívají díky jeho vynikajícím vlastnostem ke chlazení generátorů.

„V případě tohoto specifického požáru je důležitá jeho detekce. Pak je nutné technologii co nejrychleji uzavřít a vodík nechat kontrolovaně vyhořet. Požární zásah tedy není o tom, co nejrychleji vše uhasit proudem vody. Požáry jsou různé a vyžadují specifické přístupy. A právě tyto varianty zásahu si u nás mohou hasiči ČEZ vyzkoušet,“ představuje hasičský trénink nadpraporčík Ing. Jan Pluhař, velitel družstva na centrální stanici HZS Libereckého kraje.

Pro temelínské hasiče jde, podle jejich slov, o důležitou součást kvalifikace. „Ten zásah v případě hoření vodíku je opravdu složitý. Cítíte totiž pouze žár a nic jiného nevidíte. Pevně doufám, že to nikdy nebudu potřebovat, ale je důležité na tento specifický druh požáru umět reagovat,“ poznamenává Michal Karafiát.

Výcvik temelínských hasičů bude pokračovat ještě příští rok. „Typickým požárem“ bylo v letošním roce pro temelínské hasiče zadýmení pilin v truhlářské dílně uvnitř areálu elektrárny v květnu letošního roku, kdy i díky rychlému zásahu nedošlo k žádné škodě, ani ohrožení bezpečnosti. Celkem Temelín eviduje uvnitř střeženého pásma tři podobné zásahy. Častěji ale vyrážejí podnikoví hasiči kvůli ostrému nasazení mimo areál. Naposledy takto spolupracovali při likvidaci úniku ropného produktu na řece Vltavě v Týně nad Vltavou.

Sdílet
Seriál: Polygon Zbiroh