Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyhodnocení fotosoutěže Hasiči před i za objektivem 2007–2008

Hasiči HZS Moravskoslezského kraje ÚO Bruntál pod záštitou České asociace hasičských důstojníků vyhlásili fotosoutěž. Zúčastnit se mohl každý fotoamatér z řad profesionálních i dobrovolných hasičů, široké veřejnosti i profesionální fotografové.

Hasiči HZS Moravskoslezského kraje ÚO Bruntál pod záštitou České asociace hasičských důstojníků vyhlásili fotosoutěž. Zúčastnit se mohl každý fotoamatér z řad profesionálních i dobrovolných hasičů, široké veřejnosti i profesionální fotografové.


Víte, kde se nachází hrad Sovinec? Tento gotický obranný hrad najdete na Severní Moravě v syrovém prostředí Nízkého Jeseníku, a to nedaleko městečka Rýmařov . Mohutné zdi hradu obklopené chmurnými hradními příkopy jsou již po staletí nepřehlédnutelnou dominantou okolního malebného kraje. V jeho blízkosti jsou skryta mnohá fotograficky zajímavá zákoutí, ale o těch dnes řeč nebude.

Hned vedle hradu, ve stínu vznešených lip, se totiž ukrývá také jedno skromné stavení, kam teď míří naše malá skupinka nadšených hasičských fotografů. Podobně jako loni nesměle klepeme na omšelé dveře a se složkou plnou nevšedních záběrů a s pocity očekávání, netrpělivě přešlapujeme v tajícím sněhu. Brzy totiž přijde vyhodnocení dalšího ročníku v naší republice ojedinělé fotosoutěže s hasičskou tématikou „Hasiči před i za objektivem".

Po chvíli se dveře otevírají a ve dveřích stojí světoznámý fotograf, pan Jindřich Štreit. Je to hlavní a jediný porotce soutěže…
„Ahóój hasiči", zvolá se srdečným úsměvem a zve nás dál. Ještě než si naše oči zvyknou na sporé osvětlení mistrova pokoje, už je tady paní Agnes a dává nám vybrat z ručně sbíraných bylinkových čajů a kvalitní muziky, která do domova rodiny Štreitů neodmyslitelně patří. Panu Štreitovi jsme předali kalendář, který vznikl z fotografií z minulých ročníků a k naší radosti se tento velmi líbil.

V příjemném prostředí velkého pokoje jsme rozložili fotky na velkou postel a pan Štreit začal svoji část práce na fotosoutěži. S vážnou tváří prohlíží mistr jednu fotografii za druhou a dlouhé minuty je skládá z leva doprava a zase zpět do jakýchsi pomyslných pořadí. Některé fotografie obrací hned naruby a já koukám na kluky, jak jsou rádi, že to nejsou právě ty jejich. Přešlapuji z nohy na nohu a v duchu si říkám, že tohle to naše „umění" nebude nejspíš vždy o zlatém řezu, ale spíše o jedinečnosti okamžiku – čili spíše reportážní záležitost.

Pro čtenáře dlužno dodat, že speciálních oddělení, jejichž náplní je mimo jiné také fotodokumentace požárů a ostatních událostí, je v republice jen několik, a to např. v Praze či Ostravě. Mnoho dalších fotografujících hasičů, mezi něž patříme také my, jezdí fotit zásahy a výcviky z čirého nadšení pro svou práci a fotografování, a to většinou ve svém volnu a svými vozidly. Přesto každý z nás je u zásahu často více hasičem než fotografem. Právě proto také, samozřejmě v mezích bezpečnosti, zasahujícímu teamu rádi pomůžeme, neboť ze své hasičské praxe víme, jak to u výjezdu chodí, a jak může i přinesená maličkost zrychlit a usnadnit klukům zásah. Ale vraťme se zpět.

V soutěži „Hasiči před i za objektivem". jsou vyhlášeny kategorie A – Požáry, B – Ostatní zásahy, C – Výcvik a život na stanici a D-jedná se o volnou kategorii, kde mohou soutěžit fotografové z řad veřejnosti s jakýmikoliv snímky dokumentujícím práci hasičů, jenž ale sami hasiči nejsou. Když jsou fotografie vybrány a ohodnoceny, nad šálkem čaje a dezertem mluvíme o fotografiích a celé fotosoutěži. Došli jsme k několika změnám, které chceme do příštího ročníku realizovat:

- zrušit kategorii D a kategorii C rozdělit na „Výcvik" a „Život na stanici",

- pokud se dalších ročníků zúčastní více jak 15 autorů, my pořadatelé se budeme soutěžit „mimo soutěž".


Byla nám navržena možnost pracovního setkání s panem Štreitem, na kterém by sám odpovídal na otázky, týkající se soutěžních fotografií, vytkl chyby a vyzvedl co děláme dobře. Myslíme si, že tuto jedinečnou možnost by jsme neměli promrhat a jít do toho. Ten kdo by měl zájem, ať napíše na emailovou adresu dotazy.fotosoutez@email.cz. Zhodnotíme zájem a uvidíme co s tím.


A tady jsou vyhodnocené práce:

Kategorie A:
1. místo Šíbl Martin
2. místo Bc. Svoboda Miroslav
3. místo Pecháček Roman a Hrdlička Michal

Kategorie B:
1. místo Mikulka Štěpán
2. místo Šesták Ladislav
3. místo Krahulík Radek

Kategorie C:
1. místo Mikulka Štěpán
2. místo Hrdlička Michal
3. místo Kinželová Zdeňka

Kategorie D:
1. místo Lang Jaroslav
2. místo Trutnovská Jana

V kategorii D byli pouze dva autoři, proto jsme se rozhodli 3. místo přeřadit do kategorie A.

S pozdravem „ Dobré světlo" se s Vámi loučíme a těšíme se na další spolupráci.

Za realizátory projektu Štěpán Mikulka Ladislav Šesták Martin Šíbl




Převzato z webu České asociace hasičských důstojníků


-swo-

Sdílet
Seriál: Fotosoutěž: Hasiči před i za objektivem