Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči před i za objektivem 2012 – svého favorita vybere i naše redakce

Většina z účastníků letošního, tentokráte už osmého ročníku celostátní fotografické soutěže „Hasiči před i za objektivem“, již jistě netrpělivě čeká na zveřejnění výsledků soutěže.

Jelikož však stále ještě probíhá hlasování veřejnosti v anonymní anketě, dovolte mi nejdříve krátkou rekapitulaci letošního ročníku. Snad vám, zúčastněným, vaše netrpělivé očekávání alespoň trošku tímto způsobem zkrátím…

Letošní ročník fotosoutěže pořádaný členy hasičského fotografického klubu ÚO Bruntál (HAFOK) ve spolupráci s preventivně výchovným portálem www.hasik.cz, ČAHD a s již tradiční mediální podporou informačního hasičského serveru www.pozary.cz, byl opět v mnoha ohledech něčím nový.

Asi největší novinkou bylo rozšíření naší fotografické soutěže za hranice ČR, a to ke kolegům na Slovensko. I přesto, že se jednalo o jakýsi první pokus této spolupráce se slovenskými záchranáři, osmého ročníku se zúčastnili hned první tři odvážlivci. Zdali jim jejich želízka v ohni radost udělají, či nikoli, to se dozví až z oficiální zprávy na začátku měsíce srpna, kdy bude ukončeno anonymní hlasování na www.hasik.cz.

Každopádně už teď, i kdyby nikdo ze Slovenska nezískal žádné z umístění, první tři účastníci udělali prostřednictvím svých fotografií výbornou propagaci práce slovenských záchranářů, a to není málo.

Převážná většina záchranářů, tak jak já je znám, jsou velmi skromní lidé, kteří o nějakou propagaci či zviditelnění nestojí, ale žijeme bohužel v době, kdy právě propagace je mnohdy záležitostí klíčovou. Navíc jejich fotografie už teď vidělo, a jistě i ocenilo hned několik stovek českých záchranářů, kteří se určitě velmi rádi podívali, jak to chodí u kolegů v zahraničí. Na tomto místě bych rád poděkoval za podporu panu Ing. Štefanu Kubalakovi i zaangažovaným pracovníků ředitelství HaZZ za propagační podporu fotosoutěže.

Další novinkou letošního ročníku byla účast hned šesti fotografujících žen! Skutečnost, že se i ženy natolik fotograficky věnují naší záchranářské profesi, nás velmi mile překvapila.

Jejich pohled na věc může být pro nás, mužskou část soutěžících, přínosná nejen tím, že se dozvíme, jak se na nás a naši práci ženy dívají, ale třeba i tím, že pokud některá ze zúčastněných získá jednu z cen, bude to jistě pro mnohé z kolegů výzva do příštího ročníku :-). I v tomto případě se ale nechte, co se výsledků týče, zatím překvapit…


HASIK.CZ: Vyberte nejlepší foto letošního ročníku


Teď už ale ke konkrétním podrobnostem. Do osmého soutěžního ročníku bylo zasláno úctyhodných 120 prací ze všech koutů ČR. Nejobsazenější kategorií byla tentokráte kategorie „C“ – Výcvik, kam bylo přihlášeno 49 snímků. Tradičně velmi silnou kategorií byla kategorie „A“ – Požáry, kam bylo přihlášeno 34 snímků.

Prozradím ale, že největší překvapení, co se výsledků týče, nás bude čekat ve třetí nejobsazenější kategorii „D“ – Život na stanici, kam bylo letos přihlášeno 23 snímků. Ani nejméně obsazená kategorie „B“ – Ostatní zásahy nebyla se svými 14 zaslanými snímky nezajímavá.

V některém z předchozích ročníků „zlí jazykové“ tvrdili, že kvalitativní úroveň onoho ročníku šla bez účasti pořádajících fotografů z hasičského fotografického klubu „nějak dolů“ (členové HAFOKU každoročně zasílají do fotosoutěže téměř 40 fotografií). V letošním ročníku se nikdo z pořádajících rovněž nezúčastnil.

I přesto si troufáme tvrdit, že úroveň se významně pozvedla. Dokladem mého tvrzení je také skutečnost, že světoznámý fotograf, pan Mgr. Jindřich Štreit, hlavní porotce fotografické soutěže „Hasiči před i za objektivem“, měl s výběrem vítězů více práce, než kdykoliv před tím. Obvykle v jeho pracovně dojde i na příjemnou debatu o fotografování.

Letos však v místnosti bylo jen a jen soustředěné ticho, které rušilo pouze soustavné šustění fotopapíru, jak mistr překládal snímky do jednotlivých hromádek dle svých kriterií. I tak se ale mnohdy k již rozděleným pracím vracel a se soustředěným výrazem ve tváři znovu a znovu zkoumal zaslaná dílka. Věřím, že kdyby měli soutěžící možnost být v onu chvíli v místnosti, měli by jistě velikou trému.

I právě z tohoto důvodu patří naše veliké díky panu Mgr. Jindřichu Štreitovi, a to za jeho nesmírnou trpělivost a zodpovědnost ve snaze o maximální objektivitu, kterou naší hasičské fotografii věnuje. A co se týče jedinečné možnosti setkání se s panem Štreitem osobně, jako se nám to v rámci workshopu podařilo v loni, stačí nám svůj zájem sdělit třeba na mou korespondenční adresu uvedenou v kontech.

Dle počtu zájemců se můžeme povedenou akci opět pokusit zorganizovat, takže záleží jen a jen na vás. Připomenu jen, že v loni, měl každý ze zúčastněných, možnost mistrovi představit svá dílka. Ten je pak „rozebral“ po umělecké stránce, což bylo pro všechny zúčastněné velmi poučné.

Závěrem bych ještě rád vyslovil naše velké díky za dlouholetou podporu panu plk. Ing. Břetislavu Janoškovi z ČAHD, panu Mgr. Piňosovi za vynikající spolupráci a spolehlivost v rámci preventivně výchovného portálu www.hasik.cz a mé osobní díky bych rád vyjádřil především svým dvěma kolegům, skvělým fotografům, Ladislavu Šestákovi a Martinovi Šíblovi, za jejich nezištnou a ne jednoduchou práci v oblasti organizace a rozvoje fotosoutěže „Hasiči před i za objektivem“.

Tak, a na úplný závěr mi dovolte ještě jedno, teď už opravdu poslední překvapení či novinku. I přesto, že cen už je v soutěži velmi mnoho, celkem šestnáct (pokud tedy není na jednom z hodnocených míst po dvou výhercích, čímž počet hodnocených ještě narostl), letos nově přibývá ještě jedna cena navíc. A není to cena ledajaká. Hned všech pět redaktorů našeho generálního mediálního partnera, informačního serveru www.pozary.cz, osobně vybere a ocení navíc jednoho svého favorita! Výběr proběhne napříč všemi kategoriemi. Tak co říkáte, nepřidáte se příští rok také :-)?

Za tým pořadatelů (foto a text): Štěpán Mikulka, www.ordinaryangels.net

Sdílet
Seriál: Fotosoutěž: Hasiči před i za objektivem