Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Postih za zneužití linky 112 se několikanásobně zvýšil

Jedenáctého února si připomeneme Evropský den 112. Na toto jednotné evropské tísňové číslo se dovoláte na telefonní centra hasičských záchranných sborů v krajích, které je provozují.

Ilustrační foto

Ač jde o linku doslova zachraňující lidské životy, v mnoha případech jde také o linku zneužívanou. Od letošního roku však vešla v platnost novela zákona, která velmi zpřísnila tresty pro osoby, které na linku volají ze zlomyslnosti.


Trestnost zneužití linky tísňového volání byla řešena v zákoně o požární ochraně, ale každý si to mohl vyložit po svém a sankce byly velmi těžko vymahatelné. Proto jsme dlouho čekali na zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a novelu zákona č. 468/2011 Sb., která nabyla účinnosti od 1. ledna 2012,“ vysvětluje mjr. Mgr. Martin Rybář, vedoucí Krajského operačního a informačního střediska (KOPIS) Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Jak dodává, teď se proti zneuživatelům může dle jasně dané právní normy zakročit a bude se toho konečně plně využívat. „Fyzické osobě tak může být uložena pokuta do výše 200.000 Kč,“ doplnil konkrétní částku Martin Rybář.

Call centra linky 112 bychom si tak rozhodně neměli plést s nějakou informační linkou. Pokud se ale člověk cítí ohrožen a potřebuje pomoci, určitě se nemusí bát číslo vytočit.

Zavolat není přečin, ale zneužívat ji ano,“ uzavírá Martin Rybář.

Sdílet
Seriál: Linka 112