Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pragoalarm 2002 zklamáním

Dne 19.dubna jsme s dalšími členy redakce navštívili na pražském Výstavišti PRAGOALARM /PRAGOSEC 2002. Chtěli jsme Vám kteří ji nemohli navštívit přiblížit něco zajímavostí z výstavy. Tato akce probíhala souběžně s výstavami INTERKAMERA a ITC – počítače a komunikace.

Bohužel po vstupu na výstaviště nás čekalo zklamání. Všechny tři výstavy se směstnaly do jednoho jediného pavilonu a několika málo vystavovatelů na volných plochách.

Marně jsme procházeli stánky a hledali něco co by nás jako hasiče zaujalo. Převážnou většinu vystavovatelů tvořily všemožné bezpečnostní agentury a prodejci alarmů a podobných zařízení.

I výrobců zde bylo poskrovnu. Oproti předchozím letům zde ani nebyly žádné ukázky které pravidelně předváděli příslušníci HZS hl.m.Prahy. Jediným zástupcem našeho oboru byl Záchranný systém, soukromá firma která ale není vhodným reprezentantem hasičů a záchranářů.

Podle mého názoru nejsou tyto složky nijak užitečné (i když umí svou „činnost“ dobře prodat)a kdyby se peníze vložené do těchto „záchranářů“ investovaly do skutečných záchranných složek (Hasičský záchranný sbor, Záchranná služba a další) byly by využity mnohem účelněji.

Na toto téma ale chystáme rozsáhlejší materiál takže zpět k výstavě. Úroveň Pragoalarmu je rok od roku horší a asi by bylo načase přemýšlet o změně.Možná by bylo lepší kdyby se Incheba dohodla s BVV v pořádání oborových výstav.

Dvě akce s podobným zaměřením (Pragoalarm a Pyros) v jeden rok není nejšťastnější řešení. Trpí tím oba provozovatelé. Jediným světlým bodem tak nakonec byla expozice Městské policie hl.m.Prahy která předvedla úroveň výcviku služebních psů.

Naopak od expozice Policie ČR která byla i jedním z partnerů jsme očekávali více. Rozměry sice velký stánek v němž ale byl pouze jeden motocykl a čtyři pultíky s časopisy Hlásí se policie a podobně.

Myslím že Policie má co ukázat, ne jenom mladé a sympatické policistky u jednotlivých pultů s tiskovinami. Nejspokojenější byl nakonec náš fotograf když si mohl na Interkameře osahat a vyzkoušet nejmodernější typy fotoaparátů, které mu ale coby chudá redakce nemůžeme dopřát.

Za 100 Kč vstupného nebyla tato výstava nic moc. Aspoň jsme poučeni pro příští rok kdy tuto akci ze svého kalendáře vynecháme.

Luboš Samec

Sdílet
Seriál: Pragoalarm / Pragosec