Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další nákaza se nepotvrdila, hasiči ukončili zásah

Hasiči dnes ukončili zásah k likvidaci ptačí chřipky v Rybářství Hodonín. Testy vzorků z chovu hus další výskyt viru neprokázaly. Likvidace viru nízkopatogenního viru ptačí chřipky H7 tak skončila středečním vyhubením 679 hus a zničením téměř 7000 vajec, které přišly do přímého kontaktu s jedním prokázaným ohniskem nákazy

Hasiči dnes ukončili zásah k likvidaci ptačí chřipky v Rybářství Hodonín. Testy vzorků z chovu hus další výskyt viru neprokázaly.

Zdroj: šířeno na internetu

Likvidace viru nízkopatogenního viru ptačí chřipky H7 tak skončila středečním vyhubením 679 hus a zničením téměř 7000 vajec, které přišly do přímého kontaktu s jedním prokázaným ohniskem nákazy. Testy vzorků z dalších částí chovu vodního ptactva na rybnících Písečná u Hodonína ve Státním veterinárním ústavu Praha byly negativní.

Hasiči dnes dopoledne zrušili stanoviště pro dekontaminaci osob i techniky a také týlové zázemí zásahu. Jednotky ze stanic v Lidické ulici v Brně a v Hodoníně se po složení techniky vrátily na základny. Na severní Moravu odjela rovněž jednotka Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína.

S průběhem zásahu se dnes na farmě seznámil také hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Michal Hašek. Hejtman poděkoval hasičům za profesionální zásah a u představitelů podniku se informoval o výši škod. Ty podle předběžného vyčíslení ředitele společnosti Rybářství Hodonín Aloise Kopečného dosahují až 2,5 milionů korun.

I když je riziko přenosu viru H7 na člověka takřka nulové, hasiči a pracovníci podniku zůstanou pod dohledem zdravotníků. Dva objekty, v nichž bylo ustájené hejno zlikvidovaných husí, nyní budou pracovníci podniku čistit a dekontaminovat. Po odstranění podestýlky a desinfekci a 21denní karanténě veterináři v objektech znovu odeberou testovací vzorky a na základě výsledků analýz rozhodnou o možnostech obnovení chovu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-miw-

Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči