Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravská liga v TFA podporuje dárcovství kostní dřeně a pomáhá dětem

V okrese Blansko se za posledních pár let TFáčko hodně rozjelo, vznikla spousta soutěží, ale nám k tomu něco stále chybělo. Tak jsme dali hlavy do hromady a pro letošní rok přišli s Moravskou ligou TFA, začíná dnešní ligové představení Martin Novotný z SDH Olešnice.

První ročník byl složený z pěti závodů – v Trpíně, Olešnici, Sebranicích, Velaticích a Doubravici nad Svitavou. Liga je složená ze tří kategorií – muži do 35 let, kterou letos ovládl Martin Břenek z Trpína, muži nad 35 let, kde zvítězil Radek Tesař ze Sebranic a kategorie žen, kde zvítězila Hana Skoupá ze Sebranic.

Mezi závodníky jsme měli i mistra (Tomáš Máca) a vícemistra (Michal Skřivánek) republiky z loňského MČR v TFA dobrovolných hasičů, takže o kvalitní konkurenci nebyla nouze.


Ale protože jsme všichni hasiči a až potom závodníci a hasiči jsou tu hlavně od toho, aby lidem pomáhali, chtěli jsme i my nějak pomoci.

Jeden z našich kamarádů, závodníků a spolupořadatelů, Martin Sedlák z Velatic dávno před touto ligou vyhrál svůj nejtěžší závod, kdy díky dárcovství kostní dřeně zvítězil nad zákeřnou leukemií. To jen díky nějakému úžasnému člověku může být stále mezi námi.

Z tohoto příběhu vzešla myšlenka toho, že bychom mohli v rámci Ligy více zpropagovat dárcovství kostní dřeně. V rámci každého závodu jsme rozdávali materiály od Českého národního registru dárců kostní dřeně, Martin vždy v úvodu řekl pár slov o tom co dárcovství znamená, co obnáší a hlavně komu a jak pomáhá.

Bohužel nemáme přesná čísla těch, kteří se díky této naší akci rozhodli do registru dárců vstoupit, ale co víme určitě, že jich bylo minimálně 12.

Přesně tolik skvělých lidí se do registru přihlásilo na posledním závodu v Doubravici nad Svitavou, kde se nám ve spolupráci s Nemocnicí Boskovice povedlo zařídit provizorní odběrové místo. Bylo tak možné se do registru dárců přihlásit přímo v místě závodu.

Pro někoho je to možná malé číslo, ale my jsme za něj moc rádi a všem dobrovolníkům děkujeme. Kdokoliv z těchto dvanácti skvělých lidí může jednou zachránit něčí život a někomu se tak na vždy zapsat do srdce i do života. A zachraňovat životy je přece jeden z hlavních úkolů HASIČŮ.

Přečtěte siHasič z letiště v Praze trpí vzácnou nemocí, potřebuje vhodného dárce kostní dřeně

My však nejsme žádní minimalisté a tak jsme přidali ještě něco dalšího. Když kohokoliv zasáhne podobná nemoc jako Martina, je to vždy velmi smutné a náročné, ale když se to přihodí dítěti je to ještě horší.

Tak jsme ve spolupráci s Onkologickým oddělení Dětské nemocnice v Brně uspořádali sbírku hraček pro děti. Sbírka byla součástí každého závodu a reakce lidí byla úžasná.

Podařilo se nám tak nashromáždit opravdu „hromadu“ plyšáků, autíček a panenek. Hračky nám nosili jak závodnici, tak i naši kamarádi a spoluobčané ze všech obcí kam Liga zavítala.

Ve čtvrtek 12. října 2017 jsme měli krásnou povinnost – a to předání hraček dětem v Dětské nemocnici v Brně. Nikdo z nás s podobnou akcí neměl moc zkušeností, takže jsme nevěděli co nás čeká.

Sám za sebe můžu říct, že to byl velmi krásný a silný zážitek. Všechny děti byly naprosto úžasné, moc šikovné a rodiče vděční. Ze začátku, když se jim do pokoje nahrnulo plno lidí v uniformách, byly překvapené a trošku stydlivé, ale to brzo přešlo, a už jen zářily úsměvy.

Jejich úsměvy a radost byly pro nás obrovskou odměnou a velkou motivací pro další spolupráci. S vrchní sestřičkou z oddělení jsme zůstali v kontaktu a chystáme další akci na příští rok. Protože hraček bylo opravdu hodně, tak se dostanou na všechna oddělení napříč Dětskou nemocnicí.

Všem, kdo se na sbírce hraček podíleli, moc a moc děkujeme, dětem přejeme hodně zdraví a trpělivosti, a už dnes se moc těšíme na další návštěvu.

Závěrem bych chtěl poděkovat našim rodným obcím, SDH a JSDH, všem sponzorům, všem těm co nám pomáhali, přispěli a podporovali nás.

Zároveň bych chtěl všechny pozvat na druhý ročník Moravské ligy TFA v roce 2018. Zájemci se mohou vše všechno dozvědět na našich Facebookových stránkách: Moravská liga TFA. Budeme se moc těšit na nové závodníky, nové výzvy a nové kamarády.

za Moravskou Ligu
Martin Novotný
SDH Olešnice
Sdílet
Seriál: Moravská liga TFA