Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma ZHT vyrobila pro hasiče ze Slovenska moderní nástavbu na Mercedes Vario v zářivém odstínu

Požadavek Dobrovolného hasičského zboru Zlaté Klasy ze Slovenska byl nechat si zhotovit nástavbu v moderní podobě a nahradit tu stávající na podvozku Mercedes Vario.

Po důkladnému zjištění potřeb hasičů došlo ke zpracování návrhu nástavby. Zejména nevyhovující rozvržení vnitřku a nádrž o malém objemu byly palčivé problémy, které hasiči potřebovali vyřešit.

Došlo tak k výrobě polypropylenové nástavby na míru, která uvnitř disponuje všemi žádoucími úložnými prostory, plnovýsuvy pro elektrocentrálu Honda a wapku, která je nyní napojená přímo na nádrž, výklopem, bedýnkami, dvěma hadicovými kontejnery (8× hadice B, 6× hadice C) a úchyty na nářadí.

Došlo i na výměnu a zvětšení nádrže na vodu téměř dvojnásobně – na 1 800 litrů – a přidání nádrže na pěnu o objemu 120 litrů. V zadní části nástavby je usazeno čerpadlo Magirus o výkonu 2 000 l/min. při 7 barech, respektive 360 l/min. při 40 barech.

Hasiči mohou nyní díky této změně využívat výhod polypropylenové nástavby – ať už je to její vysoká odolnost, skutečnost, že nemůže dojít ke korozi nebo životnost 40 let, což v praxi znamená, že nástavba přesahuje životní cyklus podvozku a může být posléze namontována na podvozek nový.

Určitých úprav doznal i vnitřek kabiny, kde byl instalován odkládací prostor s nabíječkami pro vysílačky a svítilny i držáky dýchacích přístrojů.

Další vybavení, jako např. teleskopický osvětlovací stožár se čtyřmi LED 60 W reflektorovými hlavicemi a parkovací polohou na dálkové ovládání či box na nářadí vlastní výroby na pochozí střeše, doplnilo výslednou podobu vozidla.

Pýchou celého auta je pak lakování v odstínu RAL 3024, které rozzářilo vozidlo nevídaným způsobem a bude tak jistě středem pozornosti kamkoli přijede. Zvýšenou viditelnost podtrhují i reflexní prvky na polepech.

V průběhu celé realizace probíhala perfektní komunikace ze strany zákazníka, který byl ochoten přijet i z daleka na konzultace ohledně dalšího postupu práce.

Finální podoba auta dopadla k oboustranné spokojenosti zákazníka i firmy ZHT a původní požadavek na moderní vzhled nástavby, potažmo celého hasičského vozidla byl tak splněn.

Ukázalo se pak také, že má stále smysl a vyplatí se vyrábět nástavby i na staré podvozky.


Chceli by sme vysloviť veľké poďakovanie za prevedenu prácu a maximálnu ústretovosť s ktorou sme sa stretli v spol. ZHT Group.

Od začiatku sme našli pochopenie pri každej našej požiadavke, ktoré boli vždy doplnené aj o praktické rady a vylepšenia.

Takto spoločne sme sa dopravovali k výsledku prace, k modernej nadstavbe ktorá spĺňa nároky a požiadavky našej DHZ a veríme že nám bude ešte dlhé roky bezproblémovo slúžiť, aj keď dúfame že čo najmenej pri ostrom zásahu.

Sme maximálne spokojný že sme si partnera pri repase nášho hasičského vozidla vybrali práve spol. ZHT Group.

Ďakujeme, DHZ Zlaté Klasy

Tomáš Smejkal
ZHT Group s.r.o.
Sdílet
Seriál: Firma ZHT Group