Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Maximální průtok plovoucího čerpadla je těžce dosažitelný, ovlivňuje ho dopravní výška

Většina výrobců plovoucích čerpadel uvádí ve svých výkonových parametrech pouze maximální průtok čerpadla. Z hlediska použití plovoucího čerpadla je tento parametr jen teoreticky dosažitelný.

Hodnota maximálního výkonu čerpadla se udává změřením této hodnoty na výtlakovém hrdle plovoucího čerpadla a opomíjí jakékoliv tlakové ztráty.

Plovoucí čerpadla se používají především

  • k doplňování vody do cisternových automobilových stříkaček
  • k odčerpávání vody (zatopené venkovní prostory)
  • případně k samotnému hašení požárů

Při čerpání z vodního zdroje je zpravidla nutné překonat výškové převýšení a vodu dopravit hadicovým vedením. Při tomto procesu vznikají určité tlakové ztráty, které mají vliv na konečné průtokové a tlakové hodnoty.

V případě, že použijeme plovoucí čerpadlo k doplňování vody do cisternové automobilové stříkačky, je potřebné si uvědomit, že čerpadlo musí překonat tlakové ztráty způsobené délkou přívodního vedení a dopravní výškou (zpravidla 5 až 10 m – viz obrázek níže).

Z výše uvedeného je patrné, že parametr uváděný jako maximální výkon (průtok) čerpadla je z praktického hlediska NEPOUŽITELNÝ.

Bohužel neexistuje žádná norma týkající se uvádění výkonových parametrů plovoucích čerpadel jako je tomu například u přenosných motorových stříkaček (viz norma EN 14466), kde jsou čerpadla kategorizována dle průtoku při tlaku 6, 10 nebo 15 bar.

Například TOHATSU VE1500 je klasifikována jako PFPN 10–1500, což znamená jmenovitý výkon průtoku čerpadla 1500 l/min při 10 barech.

Pokud si uživatel uvědomí, že tlak na čerpadle o hodnotě 1 bar odpovídá výtlačné výšce 10 m, tak lze si snadno odvodit, jakého maximálního průtoku vody dosáhne čerpadlo při různé dopravní výšce.

Parametr jako je MAXIMÁLNÍ VOLNÝ PRŮTOK ČERPADLA firma Tohatsu nepoužívá. Proto doporučujeme, aby zákazníci hodnotili výkon plovoucích čerpadel podobně.

Pro připomenutí

Dopravní výška:

  • 5 metrů = tlaková ztráta 0,5 bar
  • 10 metrů = tlaková ztráta 1 bar
  • 30 metrů = tlaková ztráta 3 bary

Čerpadlo Remote / Hydra 2

Výkon:

  • 1075 l/min při tlakové ztrátě 0,5 barech
  • 1014 l/min při tlakové ztrátě 1 bar
  • 380 l/min při tlakové ztrátě 3 bary
Přečtěte siFirma ZHT vyvinula nové plovoucí čerpadlo na dálkové ovládání Amphibio Remote, jeho maximální výtlak je 4,5 barů

Výsledky průtoků čerpadel AMPHIBIO REMOTE a AMPHIBIO HYDRA 2 dle akreditované zkušebny TÚPO.

advertorial
www.zht.cz
Sdílet
Přiložené soubory
Parametry plovoucích čerpadel.pdf zobrazit online PDF 4 MB
Seriál: Firma ZHT Group