Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

PARATECH MultiForce: pneumatický zvedací vak pomůže i při náročných vyprošťováních

Vzpomínáte si ještě na článek s názvem Minimální stabilizační sada PARATECH? Máme pro Vás další pokračování.

Minule jsme mluvili o prostředcích, které využíváme v prvotních krocích při taktice zásahu záchrany zasypaných a zavalených osob ve výkopech a závalech, stabilizaci staticky narušených konstrukcí a stabilizaci při zvedání těžkého břemene.

Dnes Vám ukážeme prostředek, který Vaši stabilizační sadu rozšíří. Rozšíří ji nejen hmotně, ale díky možnosti jeho nasazení v kombinaci s dalšími prostředky Vás bude nutit o věcech přemýšlet trochu jinak.

Tím, že dáte hlavě prostor uvažovat o dalších variantách, posune se Vaše profesní úroveň zase o kousek dál. Mluvíme o pneumatickém zvedacím zařízení, respektive o vysokotlakém vzduchovém zvedacím vaku.

Praxe

Těžká dopravní nehoda, osobní automobil po nárazu do kamionu zůstal zaklíněný pod návěsem. Uvnitř jsou dvě zaklíněné osoby v bezvědomí, které jsou utlačeny přední zdeformovanou částí vozidla, která se nachází pod návěsem. Je potřeba specifické nasazení sil a prostředků.

Nejdůležitější aspekt na místě zásahu je bezpečnost zasahujících hasičů a zdravotníků. Neustále se pohybují v prostoru nestabilního břemene a postiženým osobám poskytují základní ošetření a podporu životních funkcí.

Jednou z variant řešení se nabízí nasazení dvou nebo tří vysokotlakých vaků, přizvednutí návěsu a vytvoření prostoru pro další vyprošťování osob z osobního automobilu. Návěs je plně naložený a řidič v šoku však není schopen poskytnout informace o celkové hmotnosti sestavy.

V prostoru se navíc nachází spousta vzduchových hadic, množství uniklých provozních náplní. Můžeme říci, že se jedná o nepřehledný a velmi zúžený prostor pro záchranu. Aplikujeme připravenou rychlou variantou za použití hydraulického vál­ce.

Avšak při zdvihu břemene dosahujeme v určitém bodě jeho nestability. Prostor pro vyproštění je stále nedostatečný a čas běží…

Právě v tomto okamžiku vstupují do hry stabilizační prostředky a Multiforce.

Jednou z úloh minimální stabilizační sady je využití pro podobný typ události. Těžké nestabilní břemeno, vysoko postavené styčné body. Multiforce navíc podpoří celý systém stabilizace a výrazně urychlí potřebné procesy pro vyproštění osob.

Přečtěte si"Minimální" stabilizační sada PARATECH pomáhá hasičům nejen při záchraně zasypaných osob

Jednoduchost, rychlost, efektivita

PARATECH Multiforce je pneumatický zvedací vak, který byl vyvinut na základě potřeby zkrácení délky časového úseku při sestavování sady a dosažení nadprůměrné zvedací výšky při zvedání těžkého břemene.

Výše jmenované faktory eliminují jednoduchost a čas, prostřednictvím kterých jsou uživatelé schopni vak nasadit.

Maximální zvedací výška vaku je 66 cm a maximální kapacita je 28,1 t. Povrch vaku je uzpůsoben pro použití v prostředí s těžkým provozem. Zdrsněný povrch integrované podložky, dvoustupňová funkce při plnění vaku, integrovaný bezpečnostní ventil, patentovaný design a nejnovější technologie výroby – to je jen malý výčet charakteristik tohoto nadčasového zařízení.

Jednoduše řečeno, jedná se o dva spojené vaky v jednom s integrovanou podložkou. Není potřeba nic šroubovat nebo zajišťovat. Připojíte pouze jednu vzduchovou hadici na vstup. Velmi jednoduché, rychlé a efektivní.

Verze COMPACT, BASIC a REMOTE

Verze COMPACT je redukovaná forma s integrovanou podložkou bez pevného madla. Set zahrnuje přepravní pásy s ochranou přívodního ventilu vzduchu.

Verze BASIC má osazenou podložku madly, set neobsahuje teleskopickou poziční tyč a přepravní mechanismus s kolečky.

Verze REMOTE je kompletní set, zahrnuje teleskopickou poziční tyč, přepravní mechanismus s kolečky pro transport na tvrdém povrchu.


Ve verzi REMOTE a BASIC je možné osazení prostřednictvím dvou světel integrovaných do madla na levé či pravé straně. Osvětlení je napájeno pomocí zdroje 2 AA baterií s indikátorem pro slabou baterii. Po indikaci je možné svícení po dobu 2 hod. Osvětlení je možné polohovat v rámci jedné osy.

Osvětlení poskytuje světelný tok o hodnotě 300 lumen.

Příslušenství obsahuje dva kusy vzduchových hadic. Jedna je určena ke spojení redukčního ventilu pro pracovní tlak 10,3 baru a jednoduchého ovládání. Druhá pak ke spojení ovládání a vaku.

Součástí mohou být taktéž ventily, pomocí kterých lze přívod vzduchu kdekoliv v sestavě uzavřít, a tím nechat vak naplněný a zbytek příslušenství použít na jiném místě.

Základní parametry

  • Maximální výška zdvihu: 66 cm
  • Kapacita zdvihu: 28,1 t
  • Výška vložení: 11,4 cm
  • Váha (dle komponentů): 21–27 kg
  • Pracovní tlak: 10,3 bar

Nasazení a kombinace Multiforce se stabilizační sadou má širokou škálu využití. Nejedná se pouze o dopravní nehody nákladních vozidel, ale také vyprošťování zavalených osob z pod těžkého břemene jako je strom, prvek stavební konstrukce, jiný dopravní prostředek…

Zásahy, které nejsou na denním pořádku. Osoba zaklíněná pod tramvají, autobusem, trolejbusem, metrem, vlakem. Popelář, silničář, motorkář, chodec sražený a zaklíněný mezi vozidly.

Složité zásahy, při kterých jde o život a které si zaslouží naši pozornost. Rozhoduje při nich každá minuta.

Na místě zásahu je pak mnohdy nesmírně důležitá rychlá, ale správná improvizace. Napříč všemu musí být vždy na prvním místě bezpečnost.

Proto stabilizace, proto Multiforce.

Veškeré produkty Paratech do České republiky exkluzivně dodává společnost ZHT Group s.r.o.
Pro více informací navštivte www.zht.cz/…aky-paratech.

Sdílet
Seriál: Firma ZHT Group