Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na stále populárnější hasičské čtyřkolky lze získat i dotace, firma ZHT Group na ně vyrábí speciální moduly

Představte si situaci, kdy musíte jako hasič likvidovat např. lesní požár v těžko přístupném terénu, kam se s těžkou technikou jen tak nedostanete. Nebo když je zapotřebí během pátrací akce převézt těžce zraněného člověka co nejrychleji na nosítkách na ošetření. V této chvíli oceníte asi nejvíce čtyřkolku s hasicím modulem či možností transportu osob.

Firma ZHT Group, jakožto výrobce polypropylenových nástaveb a nádrží, nabízí pro tyto účely právě zmíněné moduly. Několikaletým vývojem hasicích modulů ve spolupráci s průkopníky z řad berounských profesionálních hasičů jsme dospěli k současné verzi, která se však i nadále díky zpětné vazbě z hasičské praxe zdokonaluje a zefektivňuje.

Základní část hasicího modulu je tvořena nádrží o objemu v rozmezí 200 až 300 litrů (dle nosnosti konkrétní čtyřkolky) a přepravkou na vybavení. Nádrž i přepravka jsou vyrobeny z pevnostního polypropylenu, který zároveň zajišťuje nízkou hmotnost.

Z hlediska výbavy jsou součástí dvě nízkotlaká čerpadla Vallfirest, 6 ks hadic D25 umístěných v útočných koších, kombinované proudnice, přenosné pěnotvorné zařízení PRO/pak nebo třeba uzavřená skládací nádrž o objemu 500 litrů.

Například univerzálnost pěnotvorného zařízení PRO/pak umožňuje zefektivnit zásah při hašení lesních požárů, dopravních prostředků, odpadů nebo hořlavých kapalin. Díky své nízké hmotnosti je oblíbeným prostředkem nejen při zásazích v lesnatém a kopcovitém terénu.

Zařízení pracuje s provozním tlakem 3 až 40 barů a zásobou pěnidla 10 litrů. Tvorba pěny je možná po dobu 7 minut při koncentraci pěnidla 3 % a více jak 200 minut při koncentraci pěnidla 0,1 % na jedno naplnění.

Důležitost čtyřkolek byla potvrzena i při loňském požáru v Hřensku, kde jich bylo několik úspěšně nasazeno. Co se týče využití během lesního požáru, lze kombinovat různé možnosti taktického nasazení, ať už samostatného hašení pomocí čerpadla napojeného na nádrž modulu či využitím druhého posilového čerpadla v terénu spolu se skládací nádrží.

Na populárnosti získávají terénní čtyřkolky pro hasiče čím dál více. Některé JSDH mohou již v současné době získávat na čtyřkolky včetně modulů zároveň i dotace.

Velkého zájmu moduly na čtyřkolky dosáhly už na výstavě Interschutz 2022, kde se ukázalo, že kvůli stoupajícímu počtu lesních požárů ve světě není pořizovaní této techniky aktuální téma pouze v rámci České republiky.

Ostatně od té doby firma ZHT na tomto poli spolupracuje i s velkým zahraničním výrobcem techniky na zdolávání lesních požárů Vallfirest. Tím pádem tak může čerpat neocenitelné zkušenosti ze světa.

Konstrukční tým ZHT Group se dokáže přizpůsobit jakékoliv značce podvozku čtyřkolky, ať už se jedná o Polaris, Can-Am, Arctic Cat, John Deere atd. Je schopen navrhnout i různé materiálové provedení – a to tak, že nádrž a přepravka může být vyrobena např. i z černého polyethylenu.

U bílého polypropylenu, který se pak lakuje v požadovaném červeném odstínu, je zajímavě řešen vodoznak, kdy je na přední straně ztenčena bílá deska tak, že je plast dobře průhledný a informuje tak o hladině vody v nádrži.

K druhému využití čtyřkolek, tedy k rychlé přepravě zraněných osob či technických prostředků, je určen samostatný modul vyráběný opět z polypropylenu. Ve své plné verzi nabízí výsuv na vybavení, odklápěcí sedačku, pod níž je úložný prostor, protiskluzovou podlahu a především plochu pro umístění vanových nosítek.

Na webu prahatv.eu můžete ve videu zhlédnout, jak slouží nástavba na nosítka Zdravotnické záchranné službě hlavního města Prahy.

Souhrn informací o modulech na čtyřkolky je dostupný i na stránkách ZHT.



Níže si ještě můžete přečíst referenci na moduly na čtyřkolky od profesionálního hasiče ppor. Bc. Martina Kůřila z HZS Středočeského kraje nebo si v přiložených souborech stáhnout leták.

Co Vás přimělo si vybrat výrobu modulu z polypropylenu od společnosti ZHT Group?

Důvodem bylo především najít spolupracující společnost, která dokáže vyrobit výrobky dle našich požadavků. Zapracovávat případné připomínky a přemýšlet nad každým detailem.

Firma ZHT Group navíc disponuje referencemi ze zahraničí, na základě kterých bylo jasné, že patří mezi přední společnosti zabývající se výrobou hasičských nástaveb a nádrží z polypropylenu.

Jaké jsou největší přednosti tohoto hasicího modulu a jeho vybavení?

Samozřejmě největší předností tohoto hasícího modulu spočívá v možnostech taktického nasazení. Nejedná se totiž o jednoúčelové hasicí zařízení tak jak to bývá u klasických vysokotlakých zařízení.

Velkou výhodou je celková nízká hmotnost zařízení, díky které jsme mohli zvolit vodní nádrž o objemu až 300 litrů, aniž bychom přesáhli maximální nosnost SxS (UTV).

Jaké typy zásahu řešíte s tímto modulem a čtyřkolkou nejčastěji?

SxS s hasicím modulem je především předurčena k likvidaci požárů v přírodním prostředí. Čtyřkolka byla několikrát nasazena na likvidaci požárů v těžko přístupných oblastech (chatové oblasti, hrady, zámky).

Mimo samotného hašení lze SxS využít k transportu pacientů z nepřístupného terénu nebo k přepravě nejrůznějšího materiálu.


Ve fotogalerii níže si můžete prohlédnout řadu fotek, včetně nasazení čtyřkolek v Hřensku.

Firma ZHT Group si uvědomuje rostoucí důležitost hasičských čtyřkolek a bude nápomocna jejich budoucím uživatelům v podobě výroby kvalitních modulů a dodávek speciální výbavy k nim určené.

Na více informací se můžete zeptat na e-mailu obchod@zht.cz nebo telefonu 702 088 400.

advertorial
www.zht.cz
Sdílet
Přiložené soubory
ZHT moduly ctyrkolky.pdf zobrazit online PDF 4 MB
Seriál: Firma ZHT Group