Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Přibyslavic přijelo nové Iveco Daily, zářivě červený vůz hasičům dodala firma ZHT Group

Jednotka SDH Přibyslavice na přelomu dubna 2021 převzala nový dopravní automobil, který plnohodnotně nahradil dosluhující Avii A 31.

Začátky výběru nejprve z finančních důvodů směřovaly k automobilu FIAT Ducato s vlekem, což by však do terénu a na některé výjezdy nebylo moc dobré a praktické.

Dále výběr a hledání vedlo přes vůz GAZ Gazelle, na který jsme se zajeli podívat za kolegy do Vyskytné u Pelhřimova. Bylo to velice zajímavé vozidlo s úložným prostorem a moc nás zaujalo.

Ovšem po oslovení sponzorů se nám částka na pořízení vozu navýšila a už jsme mohli přemýšlet o automobilu s vyšší nosností.

Všichni naši sponzoři se k věci postavili velice příznivě, a tak jsme se zajeli podívat za kolegy do Nového Rychnova, kteří mají ve svém vozovém parku Iveco Daily.

Nakonec jsme pořídili dopravní automobil Iveco Daily s nosností 5,2 tuny.

Pohání ho naftový třílitrový čtyřválec o výkonu 132 kW se šestistupňovou manuální převodovkou. Vozidlo má uzávěrku zadního diferenciálu a bylo postaveno přesně podle našich představ – samozřejmě se schválením od GŘ HZS ČR. Tam se rovněž rozhodlo o technickém vybavení automobilu.

To byl poměrně velký oříšek pro našeho nástavbáře, kterým se stala firma ZHT Group. Dostat všechno vybavení do vozu tak, aby bylo přístupné a prakticky usazené bylo velice náročné, ale povedlo se. Vozidlo je navíc vybaveno markýzou, kterou jsme chtěli z důvodu poskytnutí zázemí při náročnějších a déletrvajících zásazích.

V Ivecu je devět míst k sezení, koženková sedadla jsou umístěna ve třech řadách, druhá je otočená proti směru jízdy.

V první řadě jsou výklopné sedáky s úložným prostorem, pod druhou řadou se nachází bedna s úložným prostorem a pod třetí řadou najdeme dvě zásuvky. Sedáky jsou ve druhé i třetí řadě výklopné.

Výrobce nám udělal vše na přání, a to i zásuvku na startování PS 12, která se nachází v zadní části hned vedle výsuvu se stříkačkou.

O barvu vozu se postaraly polepy v červeném odstínu RAL 3024. Tato barva byla vybrána záměrně z důvodu lepší viditelnosti a bezpečnosti. Výstražné zařízení bylo zvoleno v modročervené bar­vě.

Celková cena tohoto automobilu se vyšplhala na 2 070 000 Kč. Vůz byl financován z dotačních fondů a finančních darů sponzorů.

Chtěli bychom poděkovat všem sponzorům, kteří se na tomto projektu podíleli, a to jsou HUHTAMAKI A.S, MANN+HUMMEL, FRAENKISCHE, ALFA IN, K-STAV A ZD OKŘÍŠKY. Bez pomocí těchto firem bychom nedosáhli takto skvělého výsledku.

Dále bych chtěl poděkovat všem, kteří mi pomohli a podpořili mě při veškerých nelehkých úkonech potřebných k tomuto projektu.

Pavel Kotrba
velitel jednotky
Sdílet
Seriál: Firma ZHT Group