Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Báňská záchranná služba v Ostravě má víceúčelový Mercedes-Benz Sprinter od ZHT Group

Zkraje roku 2019 byl k Báňské záchranné službě pořízen speciál Mercedes-Benz Sprinter, který je určen k přepravě záchranářské techniky určené pro lezecké, vyprošťovací a požární zásahy, zdravotnické techniky a základního hornického nářadí pro práci výjezdových čet k likvidaci nehod jak v OKD, tak i v rámci integrovaného záchranného systému Moravskoslezské­ho kraje.

Vozidlo dodala firma ZHT Group s.r.o.

V pátek 15. února. 2019 byl vůz nasazen do ostrého provozu. Všichni záchranáři v pohotovostní službě se musí v rámci školení a výcviku seznámit s přesným místem uložení veškeré záchranářské techniky.

Všichni víme, že co si záchranář k likvidaci nehody nevezme z povrchu rovnou, to mu následně v dole chybí a některé základní věci jsou dokonce při zásahu nenahraditelné.

V ten den „D“, kdy byl stanoven termín výměny záchranářské techniky z 20 let starých stávajících vozidel do nových, došlo ke kuriózní situaci.

Záchranáři přezbrojení provedli v čase 9:50 a v 9:54 byl vznesen požadavek na ostrý výjezd ke zvýšené koncentraci CO na jednom z dolů OKD, a.s. Křest všech vozidel tak proběhl neprodleně po jejich převybavení.

Pokud je tzv. velký výjezd k mimořádné události na dole OKD, a.s. vyjíždí vozidlo velitele hotovosti Mitsubishi Pajero, sanitní vozidlo MB Sprinter, 3 vozidla Ford Transit přepravující 15 záchranářů k zásahu (3 × 5 + vždy řidič) a tento MB Sprinter Speciál s uvedenou technikou.

Celková hmotnost Sprintera je 5 tun. Motor o výkonu 140 kW pohání standardně kola zadní nápravy, pohon předních je připojitelný.

Nákladový prostor je opatřen pěti schránami krytými hliníkovými roletkami. Za nimi je uložena veškerá technika potřebná k likvidaci nehod v dole i na povrchu.

Zařazením nových vozidel byla uzavřena etapa obměny výjezdových vozidel HBZS Ostrava. Nezbývá, než popřát hodně najetých kilometrů při havarijních zásazích se šťastným koncem.

Děkujeme firmě ZHT Group s.r.o. za dodání vozidla, naše zpětná vazba je maximálně pozitivní.

Ing. Václav Tesarčík
OKD, HBZS, a.s.
www.hbzs-ov.cz
Sdílet
Seriál: Firma ZHT Group