Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HOOLIGAN TOOL je jedním ze světově nejpopulárnějších prostředků pro násilný vstup

Společnost PARATECH nabízí širokou škálu věcných prostředků pro násilný vstup do uzavřených prostor. Od kompaktních a odlehčených osobních prostředků pro vstup, až po nástroje pro všestranné použití „PERCUSSIVE RESCUE TOOL“ (dále jen „PRT KIT“).

Po více než 50 let PARATECH určuje a nastavuje pravidla pro vývoj a kvalitu nástrojů tohoto typu. Prostředky jsou navrženy k rozbíjení, trhání, odstraňování, sondáž a vytváření otvorů ve všech typech překážek, stojících mezi záchranářem a zachraňovaným.

Kategorie nástrojů společnosti PARATECH pro násilný vstup:

  • HOOLIGAN TOOLS
  • PERSONAL ENTRY TOOLS (Osobní prostředky pro vstup)
  • PERCUSSIVE RESCUE TOOL (Úderový záchranný nástroj)

Výhradním dovozcem produktů PARATECH je společnost ZHT Group.
Nástroje lze zakoupit na webu www.zht.cz.

HOOLIGAN TOOL

Doslova přeloženo „Chuligánský nástroj“ je jedním ze světově nejpopulárnějších prostředků pro násilný vstup.

Tyto nástroje byly navrženy pro rozbíjení, vytváření otvorů, páčení a překonávání dalších překážek, s nimiž se záchranné složky musí vypořádat během zásahu. Čelisti a hlava nástroje jsou vyrobeny z legované oceli a připevněny na madlo o průměru 2,5 cm.

Materiál je záměrně zvolen tak, aby se během procesu výroby dosáhlo vysoké meze tvrdosti a minimalizovalo se mechanické poškození nástroje. Povrch prostředků je ošetřen pomocí niklu, tím je dosažena odolnost vůči korozi způsobené atmosférickou vlhkostí a vody, dále působení kyselin (HCl) a zásad.

Madlo je opatřeno tzv. GRIPem, což je strojově drážkovaná rukojeť pro lepší ergonomický úchop.

Čelisti HOOLIGANu jsou lehce zakřiveny. Rádius čelistí je vhodné využít pro vytvoření úvodního prostoru, odstraňování zámků a petlic, pantů a lišt. Mohou být zároveň využity jako páčidlo při vytahování hřebíků nebo mohou nahradit utržený uzávěr ventilu plynu.


  1. „Kačení zobák“ nebo klínek – nízký sklon, hladký povrch, využití u páčení dveří a oken
  2. Špice – dlouhá, ostrá, zužující se a jemně zakřivená, využití u odstraňování zám­ků
  3. GRIP – strojově drážkovaná rukojeť pro lepší úchop
  4. Vytahovač hřebíků – zapuštěný mezi mezi čelistmi
  5. Strojově ostřené čelisti – pro vytvoření úvodního prostoru, odstranění visacích zámků

Prostředek HOOLIGAN je dostupný v několika verzích. Standardní verze s nevodivým niklovým povrchem v délkách od 61 cm do 106,7 cm. Hmotnostní rozdíl mezi délkově nejkratší a nejdelší variantou činí 1,8 kg – jen pro představu, hmotnost nástroje v délce 61 cm je 4,2 kg a v délce 106,7 cm je 6 kg.

V nabídce je také varianta s odlehčenou hliníkovou rukojetí, standardními čelistmi a nevodivým niklovým povrchem. Tato variace je dostupná ve dvou délkách a to 61 cm a 76,2 cm. Hmotnost těchto prostředků je 3,1 kg, respektive 3,3 kg.

K vybavení pro technické a rychlé zásahové automobily, které jsou nasazovány u dopravních nehod, je doporučována varianta „HIGHWAY“, která neobsahuje standardní čelisti, ale „řezací dráp“, který slouží k odstraňování částí karoserie, vytváření otvorů a pracuje na principu otvíráku na konzervu.

Varianta SPF (Single piece forged) je kovaným nástrojem z jednoho kusu materiálu, který byl navržen dle potřeb FDNY (Fire Department New York). Obsahuje nejtenčí čelisti na trhu pro ještě jednodušší vytvoření vstupu. Je opatřen niklovým nevodivým povrchem a očky pro uchycení nebo další nasazení.

V nabídce je SPF samostatně, nebo v kombinaci zvané „SET OF IRONS“. Jedná se o spojení dvou nástrojů, SPF HOOLIGANu délky 76,2 cm a TOPCut Fire Axe, hasičská sekera. Nástroje jsou spojeny páskou.

Lze je využít jednotlivě nebo v kombinaci, jak už pro násilný vstup nebo při průzkumu, tak i během likvidaci ohnisek požáru.

Sekera má zúžený profil, vhodný pro práci s HOOLIGANem. Sekerou je možné páčit a zatloukat, má dokulata broušené ostří pro větší účinnost při sekání. Celková hmotnost je 8,3 kg.

Prostředky pro násilný vstup do uzavřených prostor jsou nedílnou součástí vybavení hasiče. Primárně slouží k efektivnímu překonání uzamčených dveří, oken, garážových vrat, bran a zámků a vytvoření důležité cesty pro další zasahující příslušníky.

Nástroje se staly nezbytnou pomůckou záchranných a evakuačních skupin při požárech rodinných a bytových domů, výškových budov či shromaždišť velkého počtu osob. Variace a rozmanitost nasazení těchto prostředků je široká.

Při troše improvizace je možné nástroje využít při průzkumu a vyhledávání osob, zajištění nastavovacího žebříku nebo při vyprošťování osob z havarovaných vozidel. O tom ale zase až někdy příště…

Sdílet
Seriál: Firma ZHT Group