Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči obce Svojek mají nový dopravní automobil Mercedes-Benz, dodala ho společnost ZHT Group

Obec Svojek pořídila své jednotce sboru dobrovolných hasičů nový dopravní automobil DA15-L1MS na podvozku Mercedes-Benz Sprinter s pohonem 4×4, který nahradil východoněmecké vozidlo IFA z roku 1976, sloužící v obci od devadesátých let.

Na pořízení vozidla přispělo prostřednictvím dotace Ministerstvo vnitra čtyři sta padesáti tisíci a Liberecký kraj tři sta tisíci korunami. Zbylých přibližně 70 % pořizovacích nákladů pokryla svými finančními prostředky obec.

Po jednání s HZS Libereckého kraje se podařilo dosáhnout úpravy technických podmínek pro dopravní automobil tak, aby se vozidlo svojí výbavou stalo důstojným nástupcem starého automobilu a mohlo plnit všechny úkoly, se kterými se může výjezdová jednotka zařazená jako JPO 5 setkat.

S novým vozidlem došlo i k obnově některých prvků požárního příslušenství. Nahrazena byla motorová stříkačka PS12 novou stříkačkou Tohatsu VE1500, která díky svojí váze pouhých 107 kg umožňuje snadnější manipulaci v terénu. Tato stříkačka je také dostupná ve verzi SPORT s kulovými uzávěry.

Samotné vozidlo o celkové hmotnosti 5000 kg pohání motor o výkonu 120 kW s 6stupňovou manuální převodovkou.

Po slavnostním zahájení předal starosta obce Josef Dejmek hasičské vozidlo budoucímu hasičskému starostovi SDH Svojek Pavlu Novákovi a veliteli sboru Janu Hadincovi. Poté se pozvaní hosté odebrali do kulturního domu k slavnostnímu pohoštění, které zajišťovali členové hasičského sboru a obce. Od 17 hodin proběhlo i slavnostní rozsvěcení vánočního stromu spojeného s ohňostrojem.

Chceme především poděkovat společnosti ZHT, že nám ve všem vyšla vstříc,

říká Pavel Novák, starosta SDH Svojek.

Je to asi to nejlepší, co mohou hasiči dostat, poskládá se nás do auta osm a ještě vezeme veškerou výbavu, kterou potřebujeme. Takto zkrátka vypadá ideál dopravního automobilu

dodává.

Sdílet
Seriál: Firma ZHT Group