Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor má více než čtyři stovky příslušníků pozitivních na přítomnost viru SARS-CoV-2, na některých stanicích slouží na dvě směny

HZS ČR eviduje v k dnešnímu dni 438 COVID-19 příslušníků a zaměstnanců, a 190 jich je v karanténě. Celkově se jedná o cca 5,6 % našeho sboru.

Personální situace u HZS ČR je i díky včasnému zavedení opatření a jejich důslednému dodržování stabilizovaná, a počty nakažených osob a osob v karanténě mají v posledním týdnu mírně klesající tendenci.

Kromě bezpodmínečného používání osobních ochranných prostředků a časté desinfekci, včetně dekontaminace prostor, jsme sáhli také například ke změně směnného provozu, kdy namísto standardních tří směn á 24 hodin, nyní na některých stanicích sloužíme ve dvou směnách po 24 hodinách.

Směny se střídají, aniž by docházelo k jejich vzájemnému potkávání, některé směny na stanicích jsou rozděleny do družstev, která jsou dislokována v samostatných, vzájemně oddělených prostorech, aby nedocházelo ke kontaktům mezi družstvy ani v rámci směn. Jinde sloužíme v tzv. minimálních početních stavech, abychom měli zachovány personální rezervy pro nenadálé zhoršení situace.

Přestože nám tato, případně další organizační opatření k zajištění akceschopnosti, již působí jisté komplikace stran organizačního, technického a rovněž finančního zabezpečení, chceme zdůraznit, že bezpečí našich občanů z pohledu naší činnosti není nijak ohroženo.

Pokud by se však situace s počty nakažených osob či osob v karanténě u našeho sboru, na rozdíl od současného trendu, dále zhoršovala, máme připravenu celou řadu opatření, s jejichž pomocí lze i nadále akceschopnost zachovat v plném rozsahu.

Jedná se například o výpomoc z okolních územních odborů, či krajů, masivnější zavedení dvojsměnného režimu, utlumení ostatních činností sboru, které nám standardně nepřísluší či snesou odkladu, či povolání lektorů z našich výcvikových zařízení.

Systém požární ochrany v ČR má obrovskou výhodu v možnosti využití jednotek sborů dobrovolných hasičů, které je možné uvést do pohotovosti, k čemuž již v minulosti opakovaně docházelo, a patří jim za to velký dík.

V souladu s platnou legislativou a výkladem Ministerstva zdravotnictví je možné také u prvků kritické infrastruktury, kterými hasičské stanice nepochybně jsou, zkrátit dobu karantény v případě kontaktu našich příslušníků s nakaženou osobou, pokud nevykazují příznaky nemoci.

V žádném případě však neuvažujeme o zapojení příslušníků do služby, kteří jsou pozitivně testováni na onemocnění COVID – 19, u kterých neuběhla stanovená 10 denní lhůta izolace, případně u kterých přetrvávají zdravotní obtíže či příznaky onemocnění.

plk. Mgr. Rudolf Kramář
vedoucí pracoviště komunikace
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19