Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči už rozvezli přes půl milionu vakcín proti covidu

Už přes půl milionu dávek vakcín proti covidu rozvezli po kraji bez problémů moravskoslezští profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) za posledních pět měsíců – přesněji od začátku této jejich činnosti v lednu 2021 do soboty 5. 6. 2021.

Ve speciálních chladničkách, doplněných termografy, které nepřetržitě zaznamenávají teplotu uvnitř chladícího boxu, putovaly lahvičky (violky) do očkovacích center, nejvíce na ostravskou Černou louku, ale také nemocnicím a zdravotnickým zařízením, jakož i vybraným praktickým lékařům a do domovů pro seniory.

Do očkovacího centra na Černé louce v centru Ostravy vozí vozidlo HZS MSK v poslední době pravidelně každý den – i o víkendových dnech – vždy okolo 2500 dávek.

Speciální chladničky mají rovněž pevná molitanová plata proti otřesu, která vyžadují během transportu některé typy vakcín proti covidu. Všechny převážené vakcíny hasiči dosud „fasovali“ v pohotovostní lékárně Fakultní nemocnice Ostrava, a to brzy ráno, nebo později odpoledne.

Během dubna a května profesionální hasiči také rozvezli po Moravskoslezském kraji 1,2 milionu antigenních testů pro školská zařízení. Další přijdou na řadu už příští týden (237 tisíc sad). „Rychle a zadarmo tak pomáháme školákům, aby se mohli řádně testovat a nemuseli doma zůstávat na distanční výuce,“ poznamenal ředitel HZS MSK genmjr. Vladimír Vlček.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19