Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči rozváželi napříč republikou testovací sady pro školy

Po celé republice hasiči během středy rozváželi antigenních testy pro školy, které jimi budou od příštího týdne testovat žáky prezenční formy vzdělávání.

Jihomoravský kraj

Středeční den byl ve znamení rozvozů. Hned ráno jsme nasadili naše příslušníky s 11 vozidly na rozvoz vakcín proti nákaze COVID-19 mezi 208 praktických lékařů v celém kraji a další skupina příslušníků se věnovala rozvozu antigenních testů.

V úterý odpoledne k nám Záchranný útvar HZS ČR přivezl 445 500 testovacích sad ve 165 baleních. Materiál jsme naskladnili a podle stanoveného rozdělovníku jsme jej roztřídili na jednotlivé obce s rozšířenou působností (ORP).

Dnes ráno začala přijíždět hasičská technika ze všech územních odborů HZS JmK do Brna a vyzvedla připravené testovací sady. Během dne je pak hasiči rozvezli na ORP odkud budou, již bez zapojení HZS, distribuovány do škol a školských zařízení.

HZS Jihomoravského kraje

Moravskoslezský kraj

Bezmála 443 tisíc antigenních testů pro školy v Moravskoslezském kraji rozvezli během středečního dopoledne a odpoledne 7. 4. 2021 na radnice všech 22 obcí s rozšířenou působností (ORP) profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve spolupráci s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje a dobrovolnými hasiči z Vratimova a Ostravy-Radvanic.

Například na Novou radnici, tedy Magistrát města Ostravy, dovezl malý nákladní automobil dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic během středečního dopoledne téměř 126 tisíc testovacích sad. Už na konci čtvrtku by měly být všechny „vyfasované“ krabice v ostravských školských zařízeních.

„Od dnešního rána už jsem měl nejméně třicet telefonátů z nedočkavých škol, které by si rády testy co nejdříve odvezly,“ poznamenal ostravský koordinátor této distribuce při přebírání krabic.

Původně až po střechu zaplněný radvanický hasičský náklaďáček se ještě stavil k sousední budově Národního pedagogického institutu (NPI) ČR, kde hasiči předali pedagogům 13 velkých krabic s 34 tisíci testovacími sadami – zřejmě jako zálohu.

Pět velkých prosklených dodávek HZS MSK a jeden nákladní automobil dobrovolných hasičů z Radvanic rozvážely ve středu testy z Krajského distribučního centra v Ostravě-Hrabůvce, což byla dříve stanice HZS MSK. O den dříve byly dovezeny hasiči ze skladu státních hmotných rezerv ve Štítině (okres Opava).

Do středeční nakládky se po přesném rozdělení krabic s testy Krajským úřadem Moravskoslezského kraje zapojili hasiči z HZS MSK, Vratimova a Radvanic a také pracovníci krajského úřadu. Do rozvozu příslušníci HZS MSK a dobrovolní hasiči z Radvanic.

HZS Moravskoslezského kraje

Středočeský kraj

Hned po Velikonocích byl opět využit sklad v prostorách benešovské stanice. Tentokrát hasiči pomáhali s distribucí LEPU testů na jednotlivé obce s rozšířenou působností. Obce je následně budou dodávat do škol, které jimi budou od příštího týdne testovat žáky prezenční formy vzdělávání.

Záchranný útvar HZS ČR dovezl v úterý odpoledne ze skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) 526 500 kusů testů do vyčleněných benešovských garáží, které slouží po celou dobu pandemie onemocnění covid-19 jako centrální sklad pro Středočeský kraj.

Logistika byla v tomto případě poměrně náročná – a to hned ze dvou důvodů. Prvním bylo počasí, protože výrobce testů vyžaduje transport a skladování v rozmezí teplot +4 až +30 stupňů Celsia, čemuž teploty posledních dní neodpovídají. Problém tak vyvstal už při převozu ze skladu SSHR v Poleradech, kdy se nakládka zpozdila o několik hodin.

Naložené kamiony proto dorazily do Benešova až pozdě odpoledne. Druhou komplikací bylo obrovské množství testů. Do garáží bylo nutné přemístit z pěti kamionů 65 palet, které zaplnily téměř celý prostor, takže zbylo minimum místa pro následnou manipulaci.

Ve středu 7. dubna od časných ranních hodin pokračovala redistribuce dovezených testů. Každou krabici museli hasiči vzít do rukou a rozdělit na hromádku pro příslušnou obci s rozšířenou působností.

Mezi 11. a 13. hodinou najížděly do prostor benešovské stanice vybrané jednotky sboru dobrovolných hasičů, které příslušné testy dovezly na místo určené zástupcem ORP, odkud pak proběhne distribuce do konkrétních škol a školských zařízení podle předem daných počtů.

Vzhledem k tomu, že benešovští hasiči už mají dobře nacvičenou distribuci různých ochranných prostředků, desinfekcí a dalšího zdravotnického materiálu, byla i tato akce velmi rychlá a tým, který se o tuto distribuci stará, pracoval jako dobře namazaný stroj.

HZS Středočeského kraje

Zlínský kraj

Profesionální hasiči se dnes rozjeli z krajského města do všech koutů Zlínského kraje, aby rozvezli bezmála 227 tisíc antigenních testů, určených pro školy. S distribucí začali hned ráno.

Testy vyzvedli v budově Krajského úřadu Zlínského kraje a poté je postupně vyložili ve třinácti obcích s rozšířenou působností, kde si testy následně převezmou zástupci jednotlivých škol.

Testy jsou určeny do škol, které v brzké době otevřou a budou sloužit výhradně k testování dětí, žáků a studentů a přítomných zaměstnanců školy.

HZS Zlínského kraje

Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19