Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v mnoha krajích i nadále pomáhají v nemocnicích, zejména na covidových odděleních

Příslušníci Hasičského záchranného sboru pomáhají v nemocnicích napříč republikou při denních i nočních službách. Vyžádal si to kriticky stav personálu.

Liberecký kraj

Na základě kritického personálního stavu v přetížených nemocnicích v Libereckém kraji požádal Krizový štáb Libereckého kraje o výpomoc Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje.

Ten na základě této žádosti vybral patnáct svých příslušníků k plnění mimořádného služebního úkolu ve prospěch kriticky přetížených nemocnic.

Ve středu ráno dne 10. března 2021 nastoupili vybraní výjezdoví hasiči do nemocnic, kde budou pracovat zpravidla ve dvanáctihodinových směnách.

Hasiči budou v nemocnicích pomáhat nejen při fyzicky náročných činnostech, spojených s péčí o pacienty, ale i s dalšími nezbytnými činnostmi v nemocnicích. Nasazení libereckých profesionálních hasičů v nemocnicích Libereckého kraje je plánováno do 30. dubna 2021.

Nasazení příslušníků HZS Libereckého kraje v nemocnicích:

  • Krajská nemocnice Liberec, a.s. – 6 příslušníků
  • Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. – 3 příslušníci
  • Nemocnice Jablonec nad Nisou, p.o. – 3 příslušníci
  • Nemocnice Jilemnice MMN, a.s. – 3 příslušníci

HZS Libereckého kraje

Pardubický kraj

Již desátý den hasiči pracují v téměř všech nemocnicích Pardubického kraje. Celkem se jedná o 26 profesio­nálních hasičů, kteří od 1. března plní služební rozkaz a pomáhají zdravotním sestřičkám s pacienty, a to zejména na covidových odděleních v nemocnicích Pardubického kraje.

„Je to určitě pro nás změna prostředí, je to něco jiného, než na co jsme zvyklí u nás na hasičské stanici,“ říká po prvních několika směnách v nemocnici nstržm. Ing. Daniel Knápek, profesionální hasič ze stanice Pardubice.

„Pomáháme vozit pacienty na různá vyšetření, rentgeny, CT. Odvážíme vzorky do laboratoří, měříme teplotu pacientům, tlak, saturaci, prostě vše, co dostaneme za úkol,“ přibližuje současnou práci v nemocnici Daniel a jedním dechem dodává: „Sestřičky nám jsou vděční, tu pomoc opravdu potřebují, jsou již velmi vyčerpané a jsem rád, že jim můžeme pomoci.“

„Jsme zvyklí zasahovat u dopravních nehod. Vidíme často neštěstí, ale vidíme ho jen krátce u té nehody. V nemocnici je to jiné. Tady jsme s pacienty dvanáct hodin, staráme se o ně a tady na různých odděleních jsou úplně jiné nároky na práci,“ prozrazuje Daniel Knápek.

Práce v ochranných oblecích po celou dvanáctihodinovou směnu je i pro hasiče náročná. „Člověk v obleku nemůže pořádně dýchat, všude to tlačí, je to nepříjemné. Hodně s e v tom obleku potíme, nemůžete se napít ani najíst. Celá směna v obleku je opravdu velmi náročná,“ uzavírá své zkušenosti z nemocnice hasič Knápek.

Hasiči by měli v nemocnicích pomáhat po celou dobu března, a to při denních i nočních službách.

HZS Pardubického kraje

Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19