Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští profesionální hasiči provádí vlastní testování antigenními testy už od podzimu 2020

Od podzimu 2020 provádí HZS hl. m. Prahy vlastní antigenní testování svých příslušníků a zaměstnanců. Testování probíhá pravidelně buď z preventivních důvodů nebo po vyhodnocení trasování, které děláme při každém kontaktu s pozitivní osobou. Testuje se také po nahlášení příznaků od příslušníka či zaměstnance.

Vybrané skupiny, jako jsou operační středisko, chemická služba nebo velící důstojníci, jsou testováni v pravidelných intervalech, abychom minimalizovali riziko zavlečení a předešli případným personálním problémům na těchto oddělení. Zbytek výjezdové části podléhá důkladnému trasování a na jeho základě i testování příslušníků.

Po Vánocích proběhlo u pražských profesionálních hasičů masivní testování všech příslušníků a zaměstnanců.

I díky systému vlastního testování u HZS hl. m. Prahy evidujeme v těchto dnech necelé tři desítky pozitivně testovaných příslušníků, což je méně než při jarní a podzimní vlně, kde jsme měli až 50 nakažených hasičů.

„Denně vyhodnocujeme nákazovou situaci a důsledně trasujeme všechny kontakty s pozitivními osobami. Na základě výsledků ihned přijímáme razantní opatření“, řekl ředitel HZS hl. m. Prahy Ing. plk. Luděk Prudil.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19