Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Olomouckém kraji dekontaminovali celkem 120 objektů, mobilní tým odebral přes 1000 vzorků

V úterý 24. listopadu 2020 hasiči dekontaminovali jedno z oddělení II. chirurgické kliniky olomoucké fakultní nemocnice. Během 15 minut zbavili 15 místností nežádoucích virů a bakterií.

K dezinfekci prostor využívají speciální přístroj, tzv. mlhovač. Díky němu jsou hasiči schopní místnost o velikosti školní třídy dekontaminovat do jedné minuty. Zdravotníkům tak pomáhají s postupným návratem jejich oddělení do normálního provozu po tom, co byla určena k péči o pacienty s koronavirem.

Kromě největšího zdravotnického zařízení v kraji a jeho oddělení dekontaminují pravidelně také odběrové stany, veřejné budovy, objekty sociálních či školských zařízení. Od začátku září takto ve spolupráci s jednotkami sboru dobrovolných hasičů zajistili téměř 120 budov.

Celé objekty jsou hasiči schopni dezinfikovat během několika desítek minut.

Přístroj dezinfikuje vše, co se v místnosti nachází, bez poškození či zvlhnutí materiálů. Dekontaminuje například i počítač, telefon, tkaniny atd.

Dezinfikuje takzvanou teplou mlhou, která má teplotu 50 – 60 stupňů. Mlhovač váží zhruba 10 kilogramů.

Při práci s přístrojem musí mít hasiči jednorázové obleky a masky s filtry. Doporučuje se využívat také ochranu uší, protože přístroj vydává charakteristický zvuk a je velmi hlučný. Zvuk se podobá vuvuzele.

Mlhovače se využívají také například k ošetření rostlin proti škůdcům nebo k dezinfekci výrobních hal v potravinářském průmyslu.

Zajímavá je též historie přístroje. Ve 40. letech se v Německu předchůdce moderního mlhovače využíval pro zadýmení pozemních cílů jako ochrana proti útoku leteckých bombardérů. Po skončení války se pak mlhovač začal využívat pro komerční účely.

V Olomouckém kraji mají hasiči k dispozici 5 přístrojů, každý územní odbor využívá jeden.

V terénu je denně také mobilní tým, který zajišťuje odběry napříč celým krajem. Vysílán je především tam, kde se předpokládají hromadné odběry. Vyjíždí tak především do zařízení sociálních služeb.

Od konce října hasiči zajistili přes tisíc odběrů na 83 různých místech. Práci týmu koordinuje zdravotnické operační středisko ZZS Olomouckého kraje.

Tým je dvoučlenný, složený z profesionálních hasičů, kteří mají zdravotnické vzdělání a absolvovali odborné školení na infekčním oddělení prostějovské, respektive jesenické nemocnice.

Posádka má k dispozici vyčleněné a označené vozidlo, hasiči jsou vybaveni ochrannými prostředky jako odběrové týmy ve zdravotnických zařízeních.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19