Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost ZHT Group dodala moderní vůz Volvo FMX do obce Písek, nástavba je z polypropylenu

Na konci srpna 2021 bylo firmou ZHT Group dodáno hasičům z obce Písek na Frýdecko-Místecku zbrusu nové vozidlo na podvozku Volvo FMX s nástavbou z polypropylenu.

Podvozek

Cisterna je postavena na třinápravovém podvozku Volvo FMX s pohonem všech kol a automatickou kontrolou trakce. Ta automaticky aktivuje pohon přední nápravy během jízdy na základě vyhodnocení prokluzu zadních náprav.

Diferenciály všech náprav jsou vybaveny uzávěrkou. Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Šestiválcový naftový motor splňuje emisní normu Euro 5 a dosahuje výkonu 375 kW, krouticí moment je 2 500 Nm v rozsahu 1 050 – 1 400 otáček za minutu. Samozřejmostí je automatizovaná převodovka I-Shift ATO2612F s rychloběhem, což výrazně ulehčuje práci řidiči a umožňuje mu držet po celou dobu jízdy volant oběma rukama a soustředit se pouze na samotnou bezpečnost dopravy na místo zásahu.

O dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu se stará sdružená zásuvka Rettbox-air na levém boku třímístné dvoudveřové kabiny Volva.

Pro spojení slouží vozidlový digitální terminál, v dosahu velitele je výjezdový tablet. V dobíjecíh úchytech jsou umístěny ruční svítilny, v nedobíjecích potom ruční radiostanice.

Světelné výstražné zařízení je modročervené kombinace, změna výstražných tónů sirény se provádí tlačítkem houkačky.

Pod nárazníkem je uchycena asanační lišta.

Nástavba

Na rám podvozku byla položena nástavba z polypropylenu, která byla vyrobena svařováním vysoce odolných desek z tohoto materiálu. Nádrž o objemu 9 000 litrů na vodu a 540 litrů na pěnu je součástí nástavby jakožto jednoho nedílného celku.

Velkou výhodou polypropylenové nádrže je krom toho, že hasičům nezrezaví i to, že disponuje atestem na převoz pitné vody. Stav hasiva v nádrži signalizují LED stavoznaky na obou bocích vozu.

Vzadu je umístěno dvoustupňové bronzové požární čerpadlo o výkonu 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a sací výšce 3 metry. Čerpadlo umožňuje i vysokotlaký nebo kombinovaný provoz, zařízení pro prvotní zásah ve formě navijáku s tvarově stálou vysokotlakou hadicí je v pravé zadní schráně.

V přední části nástavby je uchycen pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi LED reflektory o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Vysunout jej lze až do výše pět metrů nad úrovní terénu, ovládán je dálkově.

Na horní pochůzné plošině nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici, ta je spolu s dalším rozměrným příslušenstvím uložená v jedné z hliníkových be­den.


Jednatel společnosti ZHT Group Ing. Radim Zábranský zmínil, že dodané hasičské auto Volvo má, co se týče kvality, jeden z nejlepších podvozků, který pro hasiče může být. Dále vyzdvihl jednu z předností nástavby.

Obec zvolila nástavbu od nás i z hlediska možnosti zásobování obce pitnou vodou, což je jedna z věcí, která se zejména v době sucha řeší.

Nové auto za bezmála 7 000 000 Kč s DPH nahrazuje v obci již stařičkou Tatru 148, kterou tamní hasiči měli 47 let. Proto také neskrývali obrovskou radost, když mohli převzít moderní cisternu, která jim bude rovněž sloužit dlouhá léta.

Sdílet
Seriál: Firma ZHT Group