Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro potřeby obyvatel Ukrajiny vznikla KACPU – Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině, prošly jimi desítky tisíc lidí

Systém krajských center pomoci Ukrajině je jednotný pro všechny kraje v celé republice. Žadatelé o pomoc z Ukrajiny zde absolvují registrační proces, na jehož konci budou mít vyřízené vše potřebné pro možnost pobytu v kraji, od ubytování přes povolení k pobytu, zdravotní pojištění a také možnost finanční pomoci od úřadu práce.

Hasičský záchranný sbor České republiky je v otázce krize na Ukrajině plně nasazen.

Příslušníci řeší koordinační rovinu Národních i Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině, v KACPU zajišťují logistickou podporu, technické vybavení a na mnoha centrech pomáhají i osobně.

A dále zajištují činnosti jako přeprava materiálu pro Ukrajinu, doprava uprchlíků přes hranice i jejich vnitrostátní přeprava mezi jednotlivými centry nebo odvoz z center do místa ubytování.

Situaci průběžně sledujeme ve zpravodajství níže.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které má denní kapacitu 600 lidí, prošlo od jeho otevření do půlnoci 9 992 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Za včerejšek 206. Naším prostřednictvím bylo celkem ubytováno 1 894 lidí, za včerejšek 52.

HZS Ústeckého kraje

KACPU zahájilo provoz v krajské budově Na Okrouhlíku

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) začalo 31. března registrovat uprchlíky na nové adrese.

Od středečního poledne (30. 3.) bylo mimo provoz z důvodu stěhování z Kongresového centra Aldis do krajské budovy v blízkosti autobusového a vlakového nádraží v ulici Na Okrouhlíku v Hradci Králové. Za první den fungování v novém se zde registrovalo 158 občanů Ukrajiny.

Stejně jako před měsícem v kongresovém centru jsme dnes úspěšně zahájili provoz krajského asistenčního centra v budově Na Okrouhlíku. Děkuji všem zapojeným složkám, úřadům a dobrovolníkům za jejich činnost.

Za měsíc fungování centra dokázali efektivně sjednotit jeho provoz, který teď bude probíhat na podstatně menším prostoru. Přestěhovali jsme centrum do volných kanceláří krajské nemovitosti, která je navíc v blízkosti hlavního nádraží.

Díky tomu tak nebudeme dále blokovat hradecké kongresové centrum, a tím i velké komerční akce, které se zde pro veřejnost chystají,

řekl hejtman Martin Červíček.

KACPU od 2. do 30. března odbavilo téměř 11 tisíc ukrajinských uprchlíků. Zatímco v prvních týdnech provozu centrem denně prošlo v průměru 600 osob, v posledních dnech se jejich počet snížil na zhruba 200 za den.

Z důvodu nízké vytíženosti centra v nočních hodinách došlo ke zkrácení jeho denní provozní doby na 12 hodin. Centrum tak od 31. března poskytuje administrativní pomoc uprchlíkům každý den od 7 do 19 hodin. Mimo tento čas centrum prostřednictvím hasičského záchranného sboru zajišťuje pouze nouzové přespání do druhého dne.

Nové prostory KACPU našlo v krajské budově na adrese Na Okrouhlíku 1371, Pražské Předměstí, Hradec Králové. Nachází se ve dvou podlažích. U vstupu vedle recepce je čekárna a místnost pro vyřízení žádosti o ubytování, v prvním nadzemním podlaží probíhá veškerá administrativní část registrace.

Registrace čítá tyto procesy: lustraci, vydání víza, kontakt s úřadem práce, sjednání zdravotního pojištění, případně zajištění ubytování. Veškerou administrativu usnadňuje fakt, že registrace probíhá na jednom místě.

Na zřízení centra kraj spolupracuje s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje, Krajským ředitelstvím policie Královéhradeckého kraje, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), Úřadem práce ČR, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Diecézní katolickou charitou Hradec Králové, Oblastní charitou Hradec Králové a také se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradec­kého kraje.

HZS Královéhradeckého kraje

Asistenční centra v Olomouckém kraji upravila provozní dobu

Provozní dobu obou asistenčních center ode dneška upravil krajský úřad ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje.

V Hanáckých kasárnách v Olomouci se budou moci ukrajinští uprchlíci zaregistrovat a vyřídit si nutné dokumenty od 7 do 19 hodin. I mimo tuto dobu bude otevřeno, lidem bude zajištěno ubytování i jídlo, vše potřebné si však zařídí až od 7 hodin od rána. V Šumperku jim pak budou pracovníci k dispozici od 8 do 16 hodin. Reagujeme tak na menší počet válečných uprchlíků v posledních dnech.

V případě potřeby je možné provozní dobu centra upravit podle aktuální situace.

Celkově přes registrační místa v kraji prošlo 7400 uprchlíků. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje koordinuje a organizuje chod obou asistenčních center. Zajišťuje zde rovněž ve spolupráci s dobrovolníky a dalšími organizacemi psychosociální pomoc. Tu v centrech poskytují kromě psychologů také hasičští interventi, což jsou výjezdoví hasiči speciálně vyškolení k poskytování posttraumatické péče. Řešíme ubytování ve spolupráci se správou uprchlických zařízení a rovněž převozy uprchlíků.

V součinnosti s humanitárními organizacemi zajišťujeme sklad materiální pomoci, ze kterého poskytujeme válečným uprchlíkům základní potravinovou pomoc a hygienické prostředky. Sbírka humanitární pomoci stále běží a v současné chvíli chybí hlavně vlhčené ubrousky, tuhá mýdla, šampony a konzervy všeho druhu.

Děkujeme všem, kdo do sbírky přispěli. Jejich pomoc byla využita naplno. Válečným uprchlíkům jsme již totiž předali díky vašim darům stovky balíčků.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které má denní kapacitu 600 lidí, prošlo od jeho otevření do půlnoci 9 465uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Za včerejšek 154. Naším prostřednictvím bylo celkem ubytováno 1 819 lidí, za včerejšek (29. března 2022) 26. Kapacita ubytování je v současnosti 349 osob.

V ostravském KACPU už bylo odbaveno přes 10 tisíc osob, pobavit děti přichází klauni

Už přes deset tisíc osob odbavilo od 1. března 2022 do úterního odpoledne 29. 3. 2022 Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Ostravě, které prvních sedm dní sídlilo v budově ČČK v Ostravě-Fifejdách s dvanáctihodinovou činností a pak (dosud) v centru města na Černé louce s nepřetržitou činností. Nabídku na ubytování zde využilo od začátku března bezmála 3000 osob. V posledních několika dnech se denní počet nově příchozích pohybuje kolem dvou stovek.

O přidělování ubytování, což je podmínka pro policejní registraci a získání víza, i o chod celého centra se zde starají příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Mezi žadateli jsou hlavně matky s dětmi, o jejich zábavu se vedle dvou dobře vybavených dětských koutků starají čas od času zábavní klauni – byli zde jak Zdravotní klauni, tak v pondělí 28.3. Klauni z Balónkova, včetně jejich principála Chytrolína. Jazykové bariéry okamžitě padly, např. při foukání a modelování balonků nejrůznějších tvarů a barev…

Pokud zájemcům přidělí hasiči ubytování, hasičské autobusy či dopravní automobily (HZS MSK) dovezou žadatele až do místa jejich nových přechodných domovů v Moravskoslezském kraji. Stále je k dispozici ubytování „rodinného“ charakteru, tedy zatím nebylo potřeba začít využívat hromadná ubytování v tělocvičnách a­pod.

Vedle víz, ubytování a bezplatného občerstvení v bufetu zde mohou lidé získat české zdravotní pojištění, informace o sociálních dávkách i práci, bankovní služby, psychologickou a duchovní pomoc, kvalitní, byť již použité šatstvo. K dispozici zde byly i bezplatné telefonní karty.

Služeb vyhřívaného modrého stanu HZS ČR před pavilonem A Černé louky již od 8. 3. 2022 využilo několik desítek domácích mazlíčků, hlavně psů a jen několik koček. Mnohdy netrpělivě čekají v klecích či v náručí pracovníka Psího útulku Ostrava, až si jejich páníčci vyřídí vše potřebné.

Mezi lidmi od začátku působí posttraumatický tým, včetně dvou profesionálních hasičských psycholožek – z HZS MSK a Záchranného útvaru HZS Hlučín.

V relaxační/od­počinkové části, oddělené dveřmi, chodbou a schodištěm, jsou připraveny desítky rozkládacích lůžek a několik stovek židlí se stoly. Zde je opravdu klid a viditelně malý počet osob. Stále využívány jsou ale oba dětské koutky, jeden v registrační a druhý v odpočinkové čás­ti.

Vedle asistentů, překladatelů, nejrůznějších dobrovolníků, hasičů, Policie ČR, vč. cizinecké, pracovníků MV ČR (migrační a ubytování SUZ), ČČK, organizace Adra a pracovníků úřadu práce zde působí Diecézní charita ostravsko-opavská a Krizové centrum Ostrava. Rovněž některé zdravotní pojišťovny a peněžní ústavy.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

V Praze bylo v pondělí odbaveno 1348 osob, ubytování bylo zajištěno pro 63 osob. K odbavení do jiných krajů bylo autobusy převezeno 121 osob. Celkem na KACPU PRAHA bylo od začátku odbaveno 59872 osob.

V neděli bylo v Praze odbaveno 1072 osob, ubytování bylo zajištěno pro 108 osob, z toho 3 v režimu nouzového přístřeší.

K odbavení na jiná KACPU bylo autobusy převezeno 60 osob.

Celkem na KACPU PRAHA bylo od začátku odbaveno 58524 osob.

HZS Praha

KACPU se na konci března přestěhuje do krajské budovy Na Okrouhlíku

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) bude od 31. března v budově Na Okrouhlíku v Hradci Králové. Po měsíci provozu v hradeckém Aldisu, kde centrum zaregistrovalo na 10 tisíc uprchlíků, se přestěhuje do administrativní budovy poblíž autobusového terminálu a hlavního nádraží.

„Za měsíc, kdy je Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v provozu, jsme nastavili spolupráci bezpečnostních sborů s úřady, dobrovolníky a dalšími organizacemi a poskytli pomoc už 10 tisícům občanů Ukrajiny. Vyzkoušeli jsme si provoz ve velkých sálech a zjistili, že KACPU dokáže fungovat efektivně i na menším prostoru. Pro jeho další provoz jsme proto zvolili krajskou administrativní budovu Na Okrouhlíku. Stěhujeme se do místa, které je v blízkosti hlavního nádraží a je tedy dostupnější z hlediska přepravy uprchlíků veřejnou dopravou. Navíc využíváme volné prostory v krajské nemovitosti a nebudeme tak dále blokovat hradecké kongresové centrum, které bude v následujících měsících dějištěm řady komerčních akcí,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Stěhování centra proběhne ve středu 30. března v odpoledních hodinách, kdy je počet příchozích uprchlíků zpravidla nižší. Během stěhování bude provoz KACPU do následujícího dne přerušen. Plně zprovozněno by mělo být ve čtvrtek 31. března v dopoledních hodinách.

Nové prostory KACPU najde v krajské budově na adrese Na Okrouhlíku 1371, Pražské Předměstí, Hradec Králové. Rozprostírat se bude ve dvou podlažích, kdy u vstupu vedle recepce bude čekárna a místo pro vyřízení žádosti o ubytování, v prvním nadzemním podlaží pak bude probíhat veškerá administrativní část registrace.

Registrace v KACPU čítá tyto procesy: lustraci, vydání víza, kontakt s úřadem práce, sjednání zdravotního pojištění, případně zajištění ubytování. Veškerou administrativu usnadňuje fakt, že registrace probíhá na jednom místě.

Na zřízení centra kraj spolupracuje s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje, Krajským ředitelstvím policie Královéhradeckého kraje, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), Úřadem práce ČR, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Diecézní katolickou charitou Hradec Králové, Oblastní charitou Hradec Králové a také se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradec­kého kraje.

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině pracují hasiči z HZS Pardubického kraje nepřetržitě od 2. března 2022.

Kromě daných úkolů, které jsou spojené se zajišťováním pomoci uprchlíkům je k dispozici i psycholog HZS Pardubického kraje a od dnešního dne, v rámci dobrovolnické činnosti, i canisterapeutický pes paní Mgr. Evy Tomiškové.

Ártík je 20měsíční pes Zlatého retrívra, který běžně dochází do mateřských škol se vzdělávacími programy a pomáhá dětem zbavovat se strachů. Přes takto vycvičeného psa je možné odvézt pozornost od negativních vjemů a snáz bourat komunikační bariéry.

HZS Pardubického kraje

V Praze bylo včera odbaveno 1364 osob, ubytování bylo zajištěno pro 176 osob, z toho 42 v režimu nouzového přístřeší.

K odbavení do jiných krajů bylo autobusy převezeno 50 osob. Celkem na KACPU Praha bylo od začátku odbaveno 55474 osob.

HZS Praha

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které má denní kapacitu 600 lidí, prošlo v Ústeckém kraji od jeho otevření do půlnoci 8 545 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Za včerejšek 228.

Naším prostřednictvím bylo celkem ubytováno 1622 lidí. Kapacita ubytování je v současnosti 326.

HZS Ústeckého kraje

V ostravském KACPU už bylo odbaveno přes 9000 osob, průměrná čekací doba se zkrátila na 15 minut

Sedmnáctý den nepřetržité činnosti velkého Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) v centru Ostravy na Černé louce – tedy ve čtvrtek 24. 3. 2022 – byl až do odpoledních hodin klidnější než předchozí dny, a hlavně než návaly osob na počátku provozu. Pokud se nepřijde zaregistrovat najednou větší skupina žadatelů o vízum a zdravotní pojištění, respektive ubytování a zaměstnání, vychází zde průměrná čekací doba už jen na 15 minut.

První dva tři dny od otevření se chvílemi dalo v registrační části projít jen s obtížemi a odpočinková část byla plná, tedy zcela obsazená lůžka (někdy i s více lidmi) a židle u stolů. Teď je zde viditelně volněji a „přehledněji“.

O přidělování ubytování, což je podmínka pro policejní registraci a získání víza, i o chod celého centra se zde starají příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Celkem již prošlo ostravským KACPU, včetně sedmi dnů v menším KACPU v budově Českého červeného kříže v Ostravě-Fifejdách (otevřeného 12 hodin denně), už přes 9000 osob, hlavně logicky matky s dětmi.

Například během středy 23. 3. 2022 se zde zaregistrovaly zhruba dvě stovky osob. Na počátku to bylo na Černé louce hektické – až 900 osob denně.

O ubytování dosud v KACPU Ostrava požádalo (hasiče) přes 2600 osob, jejich počet i poměr každým dnem pomalu klesá. Pokud jej získají, hasičské autobusy či dopravní automobily (HZS MSK) dovezou žadatele až do místa jejich nových přechodných domovů v Moravskoslezském kraji. Stále je k dispozici ubytování „rodinného“ charakteru, tedy zatím nebylo potřeba začít využívat hromadná ubytování v tělocvičnách a­pod.

Vedle víz, ubytování a bezplatného občerstvení v bufetu zde mohou lidé získat české zdravotní pojištění, informace o sociálních dávkách i práci, bankovní služby, psychologickou a duchovní pomoc, kvalitní, byť již použité šatstvo. K dispozici zde byly i bezplatné telefonní karty.

Služeb vyhřívaného modrého stanu HZS ČR před pavilonem A Černé louky již od 8. 3. 2022 využilo několik desítek domácích mazlíčků, hlavně psů a jen několik koček. Mnohdy netrpělivě čekají v klecích či v náručí pracovníka Psího útulku Ostrava, až si jejich páníčci vyřídí vše potřebné.

Mezi lidmi od začátku působí posttraumatický tým, včetně dvou profesionálních hasičských psycholožek – z HZS MSK a Záchranného útvaru HZS Hlučín.

V relaxační/od­počinkové části, oddělené dveřmi, chodbou a schodištěm, jsou připraveny desítky rozkládacích lůžek a několik stovek židlí se stoly. Zde je opravdu klid a viditelně malý počet osob. Stále využívány jsou ale oba dětské koutky, jeden v registrační a druhý v odpočinkové čás­ti.

Vedle asistentů, překladatelů, nejrůznějších dobrovolníků, hasičů, Policie ČR, vč. cizinecké, pracovníků MV ČR (migrační a ubytování SUZ), VZP, RBP a ČČK, organizace Adra a pracovníků úřadu práce zde působí Diecézní charita ostravsko-opavská a Krizové centrum Ostrava. Rovněž peněžní ústavy.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Děti v KACPU Zlínského kraje

Aby dětský smích byl slyšet i v nelehkých a pro mnohé stresujících situacích, snaží se dobrovolníci s hasiči děti zabavit různou formou her a atrakcí.

Dlouhé čekání na vyřízení potřebných dokladů mohou v centru pro uprchlíky děti trávit v několika koutcích, které se nacházejí ve venkovních stanech i v hlavní budově. Ty nejmenší děti si hrají s legem, plyšáky, autíčky. Se zájmem sledují ale i pohádky s oblíbenými kreslenými hrdiny, a to především Krtečka a jeho kamarády.

Dobrovolníci z řad různých neziskových organizací a studentů tráví s dětmi čas, ve kterém vyrábějí výrobky, které si děti mohou poté odnést. Velmi atraktivní je výroba připínacích placek. Jejich podobu si děti vymyslí a namalují podle svých představ a poté si je v razícím stroji vyrobí. Placky děti rozdávají přítomným lidem, dobrovolníkům nebo své rodině. Mezi další oblíbenou činností je pletení náramků. S dobrovolníky se děti učí tvořit různé styly z různých materiálů v ukrajinských barvách. Náramky si taktéž odnášejí s sebou.

Jazykovou bariéru při tvoření a hraní pomáhají překonávat dobrovolníci z řad ukrajinských studentů a dospělých, kteří v naší zemi žijí již delší dobu a umí český jazyk.

Díky slunečnému počasí probíhá program pro děti i venku, kde je dostatek prostoru pro různé hry. Děti mají k dispozici balóny a jiné hračky k venkovnímu využití. Velmi oblíbené zvláště pro menší děti jsou bublifuky. Děti samy nebo s dospělými dělají bubliny, za kterými běhají a praskají je.

Velkým zážitkem pro děti jsou návštěvy psích kamarádů, kteří jsou cvičeni k využití při canisterapii. Kromě pomazlení se s pejsky připravují jejich chovatelky pro děti různé hry či překážkové dráhy, které absolvují děti společně s psími kamarády.

Hasič Jakub Brumar řídí chod asistenčního centra a pomáhá vyčerpaným uprchlíkům

S vysílačkou a telefonem ve žluté vestě svižně rázuje chodbami olomouckých Hanáckých kasáren. Jakub Brumar jako vedoucí směny Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině poslední tři týdny ve dne i v noci pomáhá ukrajinským uprchlíkům, kteří procházejí registračním procesem.

Hasič Jakub Brumar v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině Energický hasič, jehož náplní práce je právě krizové řízení, na to ovšem není sám. Jako vedoucí se střídá s dalšími třemi kolegy ve dvanáctihodinových směnách. Při organizaci asistenčního centra využívá své zkušenosti ze zvládání plošných mimořádných událostí, jakou jsou povodně, přívalové deště či boj proti pandemii koronaviru. Spolu se štábem tak řídí kolos plný hasičů, policistů, zdravotníků, úředníků, dobrovolníků a tlumočníků. Hlavním účelem je pomoc válečným uprchlíkům.

A že je pomoc skutečně potřeba, potvrzují příběhy Ukrajinců, kteří před válečným utrpením utekli právě do Olomouce. Přicházejí mnohdy jen s doklady, s malinkými dětmi, po desítkách hodin na cestách. „Pomohli jsme například starší paní, kterou jsme přijali v noci jen s igelitkou, v níž měla pár nezbytností. Úplně vyčerpaná. Cestovala asi tři dny, sama, z Kyjeva. Popisovala, jak město ostřelují, po několika dnech v krytu se rozhodla uprchnout. Byla vděčná za teplo a čistou postel,“ popisuje Jakub jeden z mnoha příběhů, se kterými se při svých směnách setkává.

S kolegy v centru pomohli například i rodině se dvěma dětmi, která uprchla před válkou už podruhé. Nejprve utekli z Doněcku do západní části Ukrajiny, a když začal konflikt eskalovat, vydali se dál na západ, do bezpečí. „Když vidíte tu bolest, slzy, obrovské vyčerpání a víte, že ženy a děti nechaly na Ukrajině táty, syny, domov, je těžké se od toho oprostit. Zakázal jsem si promítat si do těch příběhů vlastní rodinu. Abychom to dlouhodobě zvládli, máme nastavený režim i od našeho psychologa, který na centru pečuje nejen o uprchlíky, ale také o všechny, kteří jim pomáhají. Dostane vás z té vyčerpávající pracovní bubliny,“ vysvětluje vedoucí střediska, které vzniklo před třemi týdny v rekordním čase, a to díky hasičům, pracovníkům krajského úřadu, policistům a dalším dobrovolníkům.

Rozjezd asistenčního centra byl organizačně náročný Rozjezd byl dle jeho slov těžký, bylo to mnoho práce, řešení, domlouvání, telefonátů. „Dosud jsme se nezastavili. Narážíme na různé překážky, zdoláváme je postupně. Ohromně nám pomáhají dobrovolníci a tlumočníci z univerzity. Bez nich by to bylo mnohem složitější,“ říká Jakub s tím, že rovněž přesun do Hanáckých kasáren byl velmi náročný. „Zvládli jsme to. Doteď reagujeme na aktuální požadavky a potřeby uprchlíků, ladíme provoz, pracujeme všichni na plné obrátky, a tak se nám daří mnoho věcí zlepšovat za pochodu,“ podotýká hasič s tím, že například potřeba velkého dětského koutku či sbírky potravin, hygienických prostředků a ošacení vyplynula až s provozem centra.

Přicházejí totiž stále častěji maminky s dětmi pouze s minimem věcí, prchají přímo z ostřelovaných oblastí, neměly možnost nebo čas se sbalit. Nemají jídlo, základní hygienické potřeby ani náhradní oblečení. „Cestují i několik dní a přicházejí pouze v tom, co mají na sobě. Nyní jim můžeme díky sbírkám dát alespoň do startu základní věci. Takže děkujeme všem, co přispěli. Vaše dary se využijí naplno,“ vysvětluje Jakub.

Model asistenčního centra není pro hasiče a policisty neznámou. Původní struktura se aktivuje v případě hromadných nehod například na železnici či pozemních komunikacích. Slouží ke ztotožnění účastníků a obětí události, ke sdružení pozůstalých a akutní psychologické péči. „My jsme vzali kostru toho, co umíme, a naplnili jsme ji jiným, mnohem větším obsahem, postupně jsme ji navíc ještě hlouběji strukturovali. Zkráceně, přizpůsobili jsme si model situaci,“ dodává hasič, kterému ve štábu pomáhají nejen kolegové ze sboru, ale rovněž dobrovolní hasiči z jednotek v okolí a krajští úředníci.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině prošlo od jeho otevření do půlnoci 7 796 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Ubytováno prostřednictvím HZS ÚK 1 536. Kapacita ubytování v současnosti 297.

V Praze bylo odbaveno již přes 50 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny

Od začátku války na Ukrajině organizačně zajišťuje krajské asistenční centra pomoci HZS hl. m. Prahy (KACPU). Po několika dnech provozu v Městské knihovně se centrum přesunulo do Kongresového centra. V některých dnech se počet uprchlíků, odbavených v centru, pohyboval i přes 3.000 osob za den. V prvních dnech se počet odbavených uprchlíků pohyboval v průměru kolem 2.500 osob denně.

Na provozu KACPU se podílejí i další složky, jako je HZS Středočeského kraje, Policie ČR, ČČK a další nestátní, neziskové nebo dobrovolnické organizace. Pomáhají i soukromé firmy. KACPU zajišťuje materiální dodávky jídla a další pomoci i na pražské hlavní nádraží, kde spolu se Správou železnice zajišťují pražští hasiči pomoc lidem z Ukrajiny, kteří přijíždí do Prahy vlakem

Velkou pomocí je i zapojení dobrovolných hasičů. Prakticky všechny jednotky sboru dobrovolných hasičů z Prahy pomáhají s repatriací a odvozy uprchlíků do jiných center v ČR nebo na ubytování. Od začátku převezli k ubytování již 3634 ukrajinců. Členové SDH pomáhají také přímo v centru pomoci s organizací spolu s desítkami dobrovolníků.

Koordinaci provozu KACPU denně řeší štáb spolu s pracovníky magistrátu Prahy a Středočeským krajem. Do uprchlické krize jsou tak zapojeni prakticky všichni příslušníci a zaměstnanci HZS hl. m. Prahy nad ráme běžných povinností a zásahové činnosti.

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Praze bylo od začátku války odbaveno již 51.000 válečných uprchlíků. Ubytování bylo zajištěno pro 4400 uprchlíků. Na jiná KACPU hasiči převezli přes 2.000 lidí.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Ústeckém kraji prošlo od jeho otevření do půlnoci 7 375 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Ubytováno bylo prostřednictvím HZS ÚK 1455 lidí. Kapacita ubytování je v současnosti 286.

HZS Ústeckého kraje

Dne 20. 3. k 24:00 bylo odbaveno 1400 osob, ubytování bylo zajištěno pro 125 osob, k odbavení na jiná KACPU bylo autobusy převezeno 103 osob. Celkem na KACPU Praha bylo od začátku odbaveno 49 060 osob.

HZS Praha

V pátek bylo v Praze odbaveno 2142 osob, ubytování bylo zajištěno pro 327 osob, z toho 42 v režimu nouzového přístřeší.

K odbavení do jiných krajů bylo autobusy převezeno 202 osob. Celkem na KACPU PRAHA bylo od začátku odbaveno 45972 osob.

Liberečtí hasiči (HZS LK) mimo svých obvyklých činností nadále zajišťují společně s Libereckým krajem, dalšími složkami, institucemi a dobrovolníky provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU).

Příslušníci ve službě zabezpečují ubytování včetně přepravy a dopravy obyvatel příchozích z Ukrajiny. Pomáhají se sběrem, tříděním i rozvozem humanitární pomoci nejen od veřejnosti a obcí.

V KACPU, které je nepřetržitě v provozu od 1. března 2022, se příslušníci HZS LK střídají nepřetržitě ve 12 hodinových směnách. Za dobu působení KACPU (1.-17. 3. 2022) prošlo registrací 6406 osob z nichž bylo 1561 ubytováno.

Volné ubytovací kapacity i humanitární pomoc je stále možné nabízet prostřednictvím e-mailu ukrajina@hzslk.cz nebo na lince provozované HZS Libereckého kraje tel. č. 950 471 673 (7–19 hod).

Na stanici HZS Liberec v ulici Šumavská probíhá nadále sběr a třídění humanitární pomoci od obyvatel Libereckého kraje. Potřebné komodity jsou po roztřídění převáženy na Ukrajinu (z Libereckého kraje již odjelo 5 plně naložených kamionů) a také k dispozici uprchlíkům na našem území.

Na webových stránkách HZS LK a sociálních sítích požadavky potřebných komodit pravidelně aktualizujeme.

Do vyhlášené sbírky poptávaného materiálu pro ukrajinské hasiče se zapojila v Libereckém kraji i řada jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Díky tomu mohly být odeslány do boji postižených oblastí na Ukrajinu vybrané věcné prostředky.

Velký dík patří všem co pomáhají.

Sdílet
Seriál: Válka na Ukrajině a KACPU