Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro potřeby obyvatel Ukrajiny vznikla KACPU – Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině, prošly jimi desítky tisíc lidí

Systém krajských center pomoci Ukrajině je jednotný pro všechny kraje v celé republice. Žadatelé o pomoc z Ukrajiny zde absolvují registrační proces, na jehož konci budou mít vyřízené vše potřebné pro možnost pobytu v kraji, od ubytování přes povolení k pobytu, zdravotní pojištění a také možnost finanční pomoci od úřadu práce.

Hasičský záchranný sbor České republiky je v otázce krize na Ukrajině plně nasazen.

Příslušníci řeší koordinační rovinu Národních i Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině, v KACPU zajišťují logistickou podporu, technické vybavení a na mnoha centrech pomáhají i osobně.

A dále zajištují činnosti jako přeprava materiálu pro Ukrajinu, doprava uprchlíků přes hranice i jejich vnitrostátní přeprava mezi jednotlivými centry nebo odvoz z center do místa ubytování.

Situaci průběžně sledujeme ve zpravodajství níže.

Druhý den v ostravském KACPU už odbaveny stovky žádostí o víza i bydlení

Druhý den nepřetržité činnosti Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) v centru Ostravy na Černé louce – tedy ve středu 9. 3. 2022 – už získalo víza (do 14:00 hodin) přes 1200 žadatelů a zhruba 40 procentům z nich poskytnuto ubytování. Dalších několik stovek bude ještě odbaveno do středečního večera.

O přidělování ubytování, což je podmínka pro policejní registraci, i o chod celého centra se zde starají příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

Velká část žadatelů o české vízum přichází do ostravského KACPU se svými českými průvodci už po zajištění ubytování, ať už společném, nebo v jednotlivých bytech, chatách.

Zhruba 20 procent žádá o dlouhodobější ubytování, které HZS MSK řeší se Správou uprchlických zařízení MV, majiteli či provozovateli hotelů, penzionů, ubytoven i jednotlivých bytů či chatek, které bezplatně nabízejí firmy i soukromé osoby. Dalších 20 procent rodin získá – po strastiplné cestě z Ukrajiny – krátké jednodenní ubytování na odpočinek a hygienu.

Ve srovnání s prvním hektickým dnem na Černé louce byl druhý den viditelně klidnější. Zatímco v úterý bylo všech 70 rozkládacích lůžek obsazených, někdy na nich sedělo i několik lidí, během středečního odpoledne byla „ložnice“ využívána hlavně několika menšími dětmi, zatímco dopoledne byla až na výjimky prázdná. Využity jsou ale stoly se dvěma stovkami židlí u bufetu vedle registrační zóny a také v klidové zóně.

V původním centru v budově ČČK na ostravských Fifejdách, které fungovalo od začátku března jen 12 hodin denně, už museli pracovníci některé klienty odmítat a odkazovali je právě na otevření velkého centrum na Černé louce. Takže v úterý sem poctivě přišlo odhadem několik stovek osob navíc.

Lidé, čekající v KACPU na odbavení, dostávají v bufetu zdarma instantní polévky, jídlo ve strojově balených pytlících a různé pití, včetně kávy a čaje, které sem přichází z potravinové banky a dalších humanitárních sbírek. Chybí zde hlavně ovoce pro děti, například jablka.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Týden provozu asistenčního centra v Jihomoravském kraji

Před sedmi dny jsme pomáhali připravovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v areálu brněnského výstaviště. Od té doby již centrem prošlo přes 7000 válečných uprchlíků a více jak tisícovce z nich jsme pomohli s ubytováním.

Velkou část ubytovaných rozvážíme z asistenčního centra na cílová místa ubytování. Využíváme k tomu evakuační autobus, krajské přepravce a s transportem migrantů pomáhají také dobrovolní hasiči se svojí technikou.

Kromě vyřízení nezbytné agendy je v místě zajištěna strava pro uprchlíky včetně dětské výživy, potřeb pro děti a hygienických potřeb. V centru je k dispozici zdravotnická, tlumočnická, duchovní péče a psychologická služba, kterou poskytují příslušníci HZS, PČR a dobrovolníci z neziskových organizací. Děti mohou využít dětské koutky, k dispozici je také prostor na spaní.

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje zajišťuje ubytování a dopravu migrantů a logistické zabezpečení centra. Na místě máme zřízen krizový štáb a celkem se do provozu centra denně zapojí přibližně 50 hasičů pracujících ve dvou směnách.

Dvakrát denně zajišťujeme dezinfekci vybraných prostor asistenčního centra prostřednictvím jednotky HZS ze stanice Brno-Líšeň.

HZS Jihomoravského kraje

Během pěti dnů provozu KACPU ve Zlíně bylo odbaveno již 1600 lidí

Hasiči již pátý den zajišťují chod Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině ve Zlínském kraji, které je lokalizováno do areálu krajské nemocnice ve Zlíně. Lidé prchající z Ukrajiny u vstupu obdrží pořadový lístek a následně mohou využít tři vyhřívané stany se zázemím pro děti.

Lidé tak nemusí čekat v tomto mrazivém počasí venku. Postupně jsou voláni do hlavní budovy, kde vyřídí potřebné dokumenty. Ve stanech je pro občany Ukrajiny připraveno drobné občerstvení a pití včetně teplého čaje.

Velké díky tak patří neziskovým organizacím, ale i jednotlivcům, kteří do centra dodávají právě občerstvení, které hasiči čekajícím lidem vydávají. Ve velké míře přicházejí rodiny s dětmi. Proto v hlavní budově byl zřízen dětský koutek vybavený hračkami, ale i stoly, kde si čekající děti krátí čas malováním či vystřihováním.

Dále je zde dětská místnost k hraní na zemi, děti zde mohou stavět například lego. Místnost je také určena k přebalování miminek či jejich nakrmení v klidnějším prostředí. Dobrovolníci především z řad studentů či neziskových organizací si na obou místech s dětmi hrají a krátí jim čas při dlouhém čekání.

Práce hasičů je v centru různorodá. Zajišťují vyhřívání stanů a jejich následný úklid. Dováží do centra potřebnou humanitární pomoc vždy podle konkrétních potřeb přicházejících lidí. Řeší ubytování pro ty, kteří nemají kde bydlet. Této služby prozatím využilo pár jednotlivců. Také koordinují odvoz lidí z centra do ubytovacích zařízení.

Velkou a nenahraditelnou pomoc v centru poskytují tlumočníci, kteří pomáhají nejen při vyřizování dokladů, ale i při organizačních záležitostech centra či individuálních potřeb konkrétních lidí.

K dispozici je v centru hasič z intervenčního týmu, který na místě poskytuje psychosociální pomoc. Akutní zdravotní pomoc je zajištěna lékaři krajské nemocnice.

Potřebné dokumenty si v centru vyřídilo již bezmála 1600 občanů z Ukrajiny

Asistenční centrum sídlí nyní v Olomouci v Hanáckých kasárnách, přesunulo se z krajského úřadu

V objektu Hanáckých kasáren v Olomouci spustilo v pondělí v 7.00 provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které se sem během nedělní noci přesunulo z krajského úřadu u hlavního nádraží.

Levé křídlo budovy na třídě 1. máje tak bude ode dneška sloužit jako informační a registrační centrum ukrajinským uprchlíkům, kteří zde najdou kompletní služby pro vyřízení registrace, víz a dalších náležitostí.

Denně v centru přijmou úředníci a policisté ve spolupráci s dobrovolníky a překladateli z univerzity stovky uprchlíků, kterým díky přesunu nyní poskytujeme pomoc ve větších prostorách. Odbavujeme v současné chvíli hlavně maminky s dětmi, proto je součástí střediska v Hanáckých kasárnách i prostorný dětský koutek, kde se dětem věnují dobrovolníci.

Pomoc včetně zdravotní a odborné psychosociální péče se už díky asistenčnímu centru dostala k více než tisícovce lidí. V nezbytných případech je zde pro ně připraveno také krátkodobé náhradní ubytování.

Do náročné přípravy asistenčního centra v Hanáckých kasárnách se zapojily během minulého týdne desítky hasičů a zaměstnanců. Ti zajistili také finální přesun a uvedení nevyužívané budovy do provozu. Další příslušníci HZS Olomouckého kraje pak koordinují a organizují pomoc přímo v asistenčním centru, a to v nepřetržitém režimu.

Zároveň poskytujeme ve spolupráci s odborníky z dalších institucí psychosociální péči, zajišťujeme na základě aktuálních potřeb transporty uprchlíků především v příhraničních oblastech s Polskem a podílíme se na organizaci humanitární pomoci, a to konkrétně ve skladu materiální pomoci, který je ode dneška součástí KACPU. Více najdete zde nebo na webu krajpomaha.cz.

HZS Olomouckého kraje

Autobusy s Volyňskými Čechy prchajícími před válkou na Ukrajině přijíždějí do hotelu Vladimír v Ústí nad Labem, kde jim Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje zajistil ubytování.

Celkem má přijet 203 lidí – matek s dětmi – ve čtyřech autobusech. Akci koordinuje Sdružení Čechů z Volyně.

HZS Ústeckého kraje

Pražské KACPU nebude 24 hodin přijímat další uprchlíky, nápor na něj je veliký

S ohledem na dlouhé čekají lhůty již KACPU Praha nebude během následujících 24 hodin nové uprchlíky. Odbavení osob bude přesměrováno na ostatní méně vytížená krajská asistenční centra pomoci a to převážně hasičskými autobusy.

V tuto chvíli jsou připraveny dva autobusy do Jihočeského kraje, jeden do Liberce a jeden do Kutné Hory.

Hasiči pomáhají s otevřením ukrajinského centra na ostravské Černé louce, přesune se sem to původní

Profesionální i dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje se zapojili do příprav na úterní (8. 3. 2022) ranní otevření velkého Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU).

To se operativně přesune z kapacitně nevyhovujících prostor Českého červeného kříže v Ostravě-Fifejdách do centra krajského města, přesněji do pavilonu A na ostravském výstavišti Černá louka, kde se předtím přes rok očkovalo proti Covidu-19.

Vedle registrace uprchlíků podle pořadových čísel zde bude například 50 skládacích lůžek a 100 židlí se stoly v odpočinkové části, občerstvení, dva dětské kouty, dva boxy s nábytkem na přebalování malých dětí, ošetřovna a místnost pro psychologického interventa.

Organizátoři nezapomněli ani na psí miláčky – protože nemohou dovnitř, jsou pro ně připraveny klece, žrádlo i hračky v modrém stanu HZS ČR hned vedle pavilonu A. Bude tam stálá služba od 7 do 19 hodin.

Hasiči z HZS Moravskoslezského kraje a dobrovolní hasiči z Ostravy-Radvanic se zapojili do zařizování centra pomoci nábytkem, především stoly, židlemi a lůžky, včetně povlékání. Někteří se pustili i do montování nábytku a hraček, další do natahování kabelů pro počítačové systémy. Pomohli i při návozu spotřebního materiálu, zdravotnických a desinfekčních prostředků.

Podle předběžných informací zde bude připraveno celkem 25 pracovníků na registrace a další vyřizování pro ukrajinské uprchlíky – hasiči, migrační a ubytovací pracovníci MV, Policie ČR, zástupci úřadu práce a zdravotních pojišťoven. Dalších 25 osob – především z řad dobrovolníků – se zde bude starat o chod KACPU, údržbu a zásobování KACPU.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Hasiči v Pardubickém kraji pokračují v odbavování uprchlíků

V neděli večer hasiči na Komenského náměstí v Pardubicích postavili dva velké stany, které mají sloužit jako jakási čekárna pro uprchlíky z Ukrajiny.

Z vlaku, který dorazil v pondělí 7. března časně ráno se zhruba třemi stovkami Ukrajinců, vystoupilo asi 127 lidí, kteří byli převezeni hasičským evakuačním autobusem do asistenčního centra pro Ukrajince.

Během dopoledne se evakuační autobus na nádraží „otočil“ ještě několikrát. Červené stany jsou plně vytápěné, osvětlené a dnes dopoledne v nich byl zřízen dětský koutek.

Od chvíle, kdy bylo Krajské asistenční centrum pro Ukrajince otevřeno, do dnešní 5. hodiny ranní již bylo odbaveno 1793 uprchlíků.

HZS Pardubického kraje

Za víkend v KACPU v královéhradeckém Aldisu bylo odbaveno 1844 osob ukrajinské národnosti

Od pátku 4. 3. 5:00 hod. do pondělí 7. 3. 5:00 hod. eviduje KACPU Hradec Králové celkem 1844 osob ukrajinské národnosti, které prošly procesem registrace a získaly tak povolení k pobytu v České republice.

Lidé se do centra scházeli v průběhu dne i večera, v nočních hodinách chodí jednotky osob. Od 2. 3., kdy svou činnost KACPU Hradec Králové zahájilo, zde našlo pomoc už 2448 lidí.

Osobám, které nemají možnost vlastního ubytování, může zajistit ubytovací kapacity hasičský záchranný sbor. Této možnosti využilo zatím 132 lidí.

Kapacita KACPU HK se navýšila poté, co začalo centrum fungovat v režimu 24/7. Od té doby se daří administrovat všechny žádosti, se kterými občané ten den Ukrajiny přichází.

V neděli 6. 3. byl na základě pokynu z Národního asistenčního centra pomoci Ukrajině vyslán autobus HZS, který vyjel z centrální královéhradecké stanice směr hlavní nádraží Praha. Odtud převezl 39 lidí do KACPU Hradec Králové, kde byli zaregistrováni a v rámci ubytovacích kapacit zařízení ministerstva vnitra jim bylo zařízeno ubytování, do kterého byli odpoledne opět autobusem HZS přepraveni.

KACPU Hradec Králové funguje díky vysokému pracovnímu nasazení všech zástupců zúčastněných složek, úřadů, a především pak dobrovolníků a dobrovolníků – tlumočníků. Jejich koordinaci řídí Diecézní charita Hradec Králové a Krajský úřad Královéhradec­kého kraje.

V pátek hasiči ve spolupráci s Libereckým krajem rozšířili KACPU o prostory očkovacího centra. Tímto krokem došlo k zvýšení komfortu ukrajinských obyvatel při čekání na vyřízení nutné administrativy související s jejich dalším pobytem. KACPU doposud prošlo přes 600 žadatelů.

HZS Libereckého kraje

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině nově funguje non-stop ve výrazně větších prostorách Kongresového centra Praha

Z důvodu strmě rostoucího zájmu lidí utíkajících před válkou dnes hlavní město Praha společně se Středočeským krajem otevřelo nové Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Kongresovém centru Praha, které se nachází u stanice metra Vyšehrad.

Výrazně se tak zvýšila kapacita pro vyřízení záležitostí, které uprchlíci po příjezdu potřebují primárně vyřešit. Navíc bude centrum sloužit nepřetržitě 24 hodin denně. Součástí služeb je i odpočinková zóna nebo tři dětské koutky.

Asistenční centrum fungovalo už od úterý v Ústřední budově Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí a od počátku se stalo nejvytíženějším mezi obdobnými zařízeními v celé zemi.

Hned první den využily jeho služeb téměř dvě stovky osob a zájem s každým dalším dnem neustále roste. Kvůli omezeným prostorovým kapacitám knihovny se tak veškeré služby spojené s pomocí uprchlíkům v noci na pátek přesunuly do výrazně větších prostor Kongresového centra v Praze 4.

O služby asistenčního centra v budově Městské knihovny byl od prvního dne velký zájem. Proto jsme všechny naše síly napnuli k co nejrychlejšímu přesunu do větších prostor Kongresového centra Praha, se kterým už máme skvělé zkušenosti z dřívějška.

Moc děkuji všem, kteří celou noc usilovně pracovali, aby lidem prchajícím před válkou co nejvíce usnadnili jejich příchod do Česka. Metropolitní asistenční centrum bude otevřené 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nyní funguje asi 70 přepážek,

říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Praha se tak snaží maximálně navyšovat kapacitu. Provoz zde byl oficiálně spuštěn dnes v 8:00 hodin. Hned od rána se však začaly před objektem tvořit fronty. Hlavní město tak okamžitě zareagovalo a nechalo otevřít i kongresový sál v budově, aby lidé v chladném počasí nečekali venku.

Větší prostory Kongresového centra umožňují rozšíření agend o další pracoviště a celkově odbaví výrazně více čekajících osob. Počítá se navíc i s nepřetržitým provozem 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Ze dne na den se nám podařilo přesunout Asistenční centrum pomoci z Městské knihovny do Kongresového centra, celou noc ho naši pracovníci stavěli a v 8 ráno se nám ho podařilo otevřít. Jenom za čtvrtek centrum odbavilo 292 lidí a 111 zařídilo ubytování.

Nové centrum nabízí větší komfort pro klienty i pracovníky centra. Občané Ukrajiny si tak na jednom místě vyřídí potřebné doklady, zdravotní pojištění, ubytování a budou také zařazeni do systému vyhledávání pracovních míst.

K dispozici mají také duchovní a psychologickou podporu, zdravotní pomoc a dětský koutek. Velké poděkování patří hasičům, policii, zaměstnancům magistrátu, zdravotníkům a všem dobrovolníkům,

uvádí náměstek pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Všem, kdo prchají z Ukrajiny před válečným konfliktem, poskytujeme v Praze komplexní péči pod jednou střechou, od pobytového víza, sjednání pojištění anebo vyřízení dávek v hmotné nouzi. Český červený kříž zprostředkovává zdravotní péči i další pomoc.

V Kongresovém centru mají lidé možnost se i nechat očkovat proti covid-19. Zdejší zázemí je k dispozici všem, kdo utíkají před válkou, v nepřetržitém provozu 24 hodin denně. Poskytnutou kapacitu využíváme na maximum, aby lidé čekající na odbavení nemuseli stát venku na mraze.

Děkuji všem, kdo se zasloužili o náročný noční přesun asistenčního centra z Mariánského náměstí do nových prostor,

sděluje Milena Johnová, radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

Hlavním úkolem Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině pro Prahu a Středočeský kraj je i nadále nabízet přicházejícím komplexní služby, aby mohli legálně a bezproblémově pobývat na území České republiky a měli kde bydlet.

Kromě toho se postupně pracuje i na tom, aby bylo možné vyřídit si zde také další žádosti, které se například týkají poskytování specializované zdravotní péče, dodání léků, hledání vhodných nabídek pracovních příležitostí nebo zapojení dětí do povinné školní docházky.

Primární registraci provádí policie a odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR, dále jsou k dispozici například zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny pro vyřízení zdravotního pojištění nebo spolupracovníci Českého červeného kříže.

Přítomni jsou dále zdravotníci z očkovací centra, kteří zájemcům mohou podat vakcínu proti koronaviru a už jsou zde i zaměstnanci úřadů práce. Samozřejmostí je přítomnost tlumočníků či psychologů.

Zásadní podíl na fungování centra má také Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, který na místě kooperuje, i zaměstnanci z několika odborů Magistrátu hl. m. Prahy.

Všichni naši lidé jsou v plném nasazení, a to jak v Kongresovém centru, tak i mimo něj, protože nadále plníme také běžnou zásahovou činnost na území Prahy. Chtěl bych poděkovat i kolegům z HZS Středočeského kraje, se kterými organizaci koordinujeme.

Přes počáteční problémy se nám podařilo organizaci v centru stabilizovat,

přidává se ředitel Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Luděk Prudil.

V budově mimo to vzniklo zázemí s odpočinkovou zónou, aby lidé často unavení po dlouhé cestě měli možnost si odpočinout. Pro přicházející rodiny jsou zde také tři dětské koutky. Asistenční centrum bude zásobovat jídlem Potravinová banka a primární materiální pomoc zajistí nezisková organizace Člověk v tísni.

Děkuji všem, kdo se podílel na tomto rychlém přesunu centra z budovy městské knihovny. Vzhledem k velkému zájmu bylo rozšíření kapacit opravdu nutné. Abychom posílili kapacity také ve Středočeském kraji, otevřeli jsme včera za rekordních 24 hodin dvě zbrusu nová centra, a to v Mladé Boleslavi a Kutné Hoře.

Pokud bude zájem nadále vysoký, jsme připraveni otevírat další. Věřím, že společně dokážeme pomoci každému, kdo bude na území našeho kraje hledat ochranu před barbarskou invazí ve své zemi,

dodává středočeská hejtmanka Petra Pecková.

Praha vybrala Kongresové centrum Praha z několika vytipovaných objektů nejen kvůli jeho dobré dopravní dostupnosti a kvalitní vybavenosti, ale také proto, že s ním má už výborné zkušenosti z nedávného fungování Metropolitního očkovacího centra.

Premiér Petr Fiala navštívil KACPU v Hradci Králové

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v královéhradeckém ALDISU navštívil v pátek 4. 3. 2022 premiér ČR Petr Fiala. Provoz KACPU představil předsedovi vlády hejtman Martin Červíček v doprovodu krajských ředitelů HZS Královéhradeckého kraje plk. Davida Pouče a krajského ředitelství Policie ČR brig. gen. Petra Petříka.

KACPU je otevřené nonstop, od pátku 4. 3. začíná také nepřetržitý provoz registrace občanů Ukrajiny žádající o uprchlické vízum. I v nočních hodinách budou v provozu všechna pracoviště Policie ČR, HZS Královéhradeckého kraje, pojišťovny, s agendou ministerstva vnitra pomohou policisté. Všichni se tak společně snaží proces registraci občanů co nejvíce uspíšit.

Za dva dny provozu zvládlo KACPU kompletně odbavit přes 600 osob. Kromě toho zajišťuje hasičský záchranný sbor v případě potřeby lidem dočasné ubytování a dopravu.

HZS Královéhradeckého kraje

Ve Zlíně zahájilo provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

Od čtvrtečního rána se u budovy U14 v areálu krajské nemocnice ve Zlíně scházeli lidé z Ukrajiny, kteří si do nově zřízeného centra přišli vyřídit potřebné dokumenty.

Jednotlivci i početné rodiny s dětmi se tak museli obrnit trpělivostí a vystát si dlouhé hodiny, neboť už krátce po otevření centra se před ním tvořila fronta. Pro čekající uprchlíky a jejich doprovod jsou k dispozici dva vyhřívané stany a teplý čaj. Během dopoledne bylo odbaveno přes šest desítek lidí.

Lidé prchající z Ukrajiny tak na jednom místě vyřídí vše potřebné od první registrace, kterou musí udělat do tří dnů od příchodu do naší země, přes vízum či zdravotní pojištění. Dále na místě mohou požádat o zajištění ubytování a vyřídit registraci na úřadu práce. Pro snadnější komunikaci s úředníky je v centru několik tlumočníků.

HZS Zlínského kraje

Na jihočeském letišti zahájilo provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

Na terminálu Jihočeského letiště České Budějovice dnes zahájilo provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

Centrum pro Ukrajince zasažené válkou zřídil Jihočeský kraj v úzké spolupráci s jihočeskými hasiči, policisty, Správou uprchlických zařízení, odborem azylové migrační politiky MV ČR, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Českým červeným křížem a dalšími organizacemi.

Centrum bude fungovat v nepřetržitém provozu a jeho systém je jednotný pro všechna centra v každém kraji. Ukrajinští žadatelé o pomoc zde absolvují registrační proces.

Vše, co je nutné pro pobyt v kraji, mají v asistenčním centru na jednom místě a na konci registračního procesu mají vše potřebné vyřízené. V asistenčním centru je kromě administrace také oddělený prostor pro odpočinek a možnost občerstvení.

Zásadní činností, kterou zajišťuje Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, je zajištění dočasného ubytování, které realizujeme ve spolupráci se Správou uprchlických zařízení, Jihočeským krajem, Ministerstvem vnitra, municipalitami a dobrovolníky.

Dnes od sedmé hodiny ranní přijelo na letiště do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině po vlastní ose nebo dopravou HZS Jihočeského kraje přibližně 200 osob. Naprostá většina z nich zatím nepožaduje ubytování. Z vytvořeného a stále aktualizovaného centrálního systému, ve kterém jsou možnosti ubytování a další pomoci, využilo dočasné ubytování zatím pouze jen několik osob.

Dalším podstatným úkolem jihočeského profesionálního sboru je doprava ukrajinských uprchlíků. Podílíme se na jejich dopravě do asistenčního centra, následně pak řešíme kompletní dopravu z centra do míst dočasného ubytování.

Hasiči dále v asistenčním centru pro děti vytvořili hrací koutek a do dalšího odděleného prostoru pak připravili přibližně 50 lůžek se spacáky a dekami pro možnost nouzového přespání. Hasiči koordinují a podílejí se i na zajištění psychologické nebo duchovní pomoci.

V Ústí nad Labem bude zprovozněno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

V souvislosti s rusko – ukrajinským konfliktem a předpokládaným přílivem uprchlíků z Ukrajiny do České republiky bude na adrese Hoření 1383/13 v Ústí nad Labem zprovozněno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU).

Na přípravě KACPU, jeho organizaci a následném provozu se podílí Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, Policie ČR, Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), Krajský úřad Ústeckého kraje, nevládní neziskové organizace, Magistrát města Ústí nad Labem, Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) a další nezbytné organizace důležité pro integraci uprchlíků do naší společnosti. Hasiči ve spolupráci s krajským úřadem zajistili potřebné vybavení do vnitřních prostor centra, připravili systém provozu a rovněž nachystali zázemí pro žadatele o pomoc před samotným centrem.

Systém krajských asistenčních center pomoci je jednotný pro všechny kraje ČR. Žadatelé o pomoc z Ukrajiny zde absolvují registrační proces, na jehož konci budou mít vyřízené vše potřebné pro možnost pobytu v ČR. Hasiči budou v centru koordinovat i psychologickou pomoc. To vše v úzké spolupráci s Policií ČR, OAMP, VZP, Krajskou zdravotní a.s., zástupci neziskových organizací a dobrovolníky.

Provoz centra bude zajištěn v nepřetržitém provozu. Zprovozněné bude od 2. 3. 2022 od odpoledních hodin. Po zaškolení obsluhy a testování všech systémů bude možné přijímat první žadatele o pomoc. Do centra mohou přijít žadatelé o pomoc, kteří se do Ústeckého kraje dostali vlastními silami či s pomocí například dobrovolníků, zároveň bude v případě potřeby sloužit také pro případné organizované převozy žadatelů o pomoc.

Nabídky pomoci je možné primárně zadávat přes web www.nasiukrajinci.cz Současně hasiči spouštějí e-mailovou adresu kacpu@ulk.izscr.cz, která je také určená pro občany České republiky, pro spolky, organizace, firmy a další, kteří chtějí pomoci. Pomoc bude zpracována a zahrnuta do databáze humanitární pomoci nebo ubytování pro párování s požadavky.

HZS Ústeckého kraje

Dnes se otevírá Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

Úderem dnešního poledne se v ulici Tolstého čp. 15 otevře Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Centrum zřídili vysočinští hasiči společně s policisty, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, Správou uprchlických zařízení Ministerstva vnitra a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Centrum vzniká jako základní informační středisko a místo prvního kontaktu pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Pomáhat má především s registrací, ale také se zajištěním ubytování a shromažďováním nabídek a poptávek humanitární pomoci, logistikou a dopravou. Fungovat bude každý den od 7 do 19 hodin včetně víkendů.

Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině vznikají ve všech krajích České republiky. Na centrální úrovni bylo zřízeno Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině.

HZS Kraje Vysočina

Na Komenského náměstí v Pardubicích je Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

Po očkovacím centru vzniklo v budově bývalé reálky na Komenského náměstí v Pardubicích (nyní krajský úřad) Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Na základě úkolu Ústředního krizového štábu Pardubický kraj je zřídil toto centrum, které je součástí Krizového štábu Pardubického kraje.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině je umístěno v předsálí a sálu Jana Kašpara, kde je zřízeno kontaktní informační místo pro uprchlíky, kde dostanou komplexní informace k pobytu v České republice, ale především budou zaregistrováni do všech registrů a přihlášeni v příslušném cizineckém režimu k pobytu v ČR.

Kdo bude na kontaktním místu pracovat?

  • Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje
  • cizinecká policie
  • odbor azylové a migrační politiky
  • úřad práce
  • centrum na podporu integrace cizinců
  • správa uprchlických zařízení

V dosahu budou zdravotníci, překladatelé, poskytovatelé psychologické pomoci apod.

Základní úkoly, které HZS Pardubického kraje plní v Krajském asistenčním centru na pomoc Ukrajině jsou:

  • komunikace s národním asistenčním centrem pomoci Ukrajině
  • komunikace s OPIS IZS (KOPIS HZS Pardubického kraje
  • koordinace ubytování
  • koordinace dopravy
  • koordinace humanitární pomoci pro příchozí uprchlíky
  • koordinace humanitární pomoci poskytované Ukrajině
  • administrativní zajištění provozu centra
  • činnost Krajského velkoskladu humanitární pomoci (KVHP)

Provoz centra v plném rozsahu služeb je zabezpečen denně v režimu 12/7 od 7.00 do 19.00 hodin, redukovaný od 19.00 do 7.00 hodin. V případě potřeby se počítá s přechodem centra v kompletním rozsahu služeb do režimu 24/7.

V rámci usnadnění koordinace humanitární pomoci pro Ukrajinu byl vytvořen v České Třebové centrální sklad, ze kterého bude materiál vypravován přímo do humanitárního centra v Užhorodu. Sklad pro svoz ze sběrných míst v regionu bude otevřen pro začátek vždy ve středu od 12 do 21 hodin a v neděli od 9 do 18 hodin.

První dva kamiony by měly ve spolupráci se společností Isolit-Bravo vyrazit ještě tento týden, další pak dle dohody a naplněnosti skladu. O fungování skladu byli již včera večer informování starostové měst a obcí.

HZS Pardubického kraje

Krajské asistenční centrum na pomoc občanům z Ukrajiny je v Ostravě

Za spolupráce policie, hasičů a Českého červeného kříže je v Ostravě otevřeno krajské asistenční centrum na pomoc občanům z Ukrajiny. Jde o hlavní kontaktní místo v Moravskoslez­ském kraji.

V Ostravě vzniklo v úterý 1. března 2022 asistenční centrum pro Ukrajince z válkou zmítané země. Sídlo má v ulici Červeného kříže 4, téměř v centru Ostravy.

Občané Ukrajiny se tam zaregistrují, což je jedna z povinností, kterou musí splnit všichni, kdo do Česka z Ukrajiny nyní přijdou, a zřídí si zdravotní pojištění. Získají tu také vše potřebné pro ubytování.

Moravskoslezský kraj rovněž zřídil bezplatnou telefonickou linku 800 720 210, kde zaměstnanci krajského úřadu poradí, na koho a kam se obrátit, aby nabízená pomoc byla účinná, a jaká pravidla je nutné dodržovat.

Telefonická linka 800 720 210 je v provozu od úterý 1. března 2022 denně od 7 do 19 hodin.

pro uprchlíky je v krajských školských zařízeních vyčleněno zhruba 400 míst v Bílé, Ostravě, Bílovci a Kopřivnici.

HZS Moravskoslezského kraje

KACPU je v Liberci v budově krajského úřadu

Od prvního března zajišťují hasiči nepřetržitě provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Druhý den je o služby v centru znatelně větší zájem. Od rána do 15. hodiny se zaregistrovalo více než 150 občanů Ukrajiny a postupně přicházejí další.

V budově Krajského úřadu Libereckého kraje si příchozí pod jednou střechou v čase 7:00–19:00 hodin zařizují veškeré důležité administrativní úkony související s jejich pobytem na našem území.

Pokud ukrajinští občané přijdou mimo tuto dobu je pro ně připraveno zázemí s možností krátkodobého ubytování.

Zájemci zde mohou získat prostřednictvím Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje náhradní ubytování.

Provoz centra je nepřetržitý včetně zřízené telefonní linky KACPU +420 770138 756.

HZS Libereckého kraje

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v hradeckém Aldisu zahájilo provoz

V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové dnes zahájilo provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Ve spolupráci s hasiči, policií a dalšími organizacemi ho zřídil Královéhradec­ký kraj.

V provozu bude nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a sloužit bude primárně k příjmu a pomoci uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny.

„Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zabezpečuje prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny. Zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařídí v případě potřeby umístění do dočasného ubytování,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Registrace v KACPU čítá tyto procesy: lustraci, vydání statutu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Veškerou administrativu usnadňuje fakt, že registrace probíhá na jednom místě.

Hlavním koordinátorem všech činností krajského asistenčního centra je Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. Kromě řídící funkce zajišťujeme také problematiku ubytování, humanitární pomoci a dopravy registrovaných Ukrajinců na místa ubytování.

Samotné vybudování takového integrovaného improvizovaného pracoviště byla výzva a poděkování si zaslouží všichni, kdo se na něm podílí – ať už to jsou profesionální a dobrovolní hasiči, zástupci charity, složek IZS, úřadů i kongresového centra Aldis.

To totiž splňuje všechny početné požadavky, které jsou na fungování asistenčního centra kladené,“

řekl ředitel krajských hasičů plk. David Pouč.

KACPU využívá prostory dvou sálů v přízemí hradeckého kongresového centra Aldis. První sál slouží jako čekárna, ve druhém sálu se nachází tzv. front desk, kde probíhají veškeré administrativní procesy.

Na zřízení centra kraj spolupracuje s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje, Krajským ředitelstvím policie Královéhradeckého kraje, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Diecézní katolickou charitou Hradec Králové a také se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradec­kého kraje.

HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet
Seriál: Válka na Ukrajině a KACPU