Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v národním parku České Švýcarsko byl zlikvidován, profesionální hasiči s koncem prázdnin přestali poskytovat technologickou­ pomoc

V neděli 24. července 2022 v sedm hodin ráno obdržela Správa Národního parku České Švýcarsko od saské stráže přírody hlášení o silném sloupci kouře stoupajícím z lesa v oblasti Hřenska.

Strážci přírody na české straně předali hlášení jednotce sboru dobrovolných hasičů Hřensko za účelem ověření a nalezení místa, odkud kouř stoupá. Členové jednotky Hřensko následně potvrdili oheň v oblasti Malinového dolu u obce Hřensko a iniciovali hasební zásah.

Příčina požáru zatím není správě národního parku známá. Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost (např. úder blesku), která by mohla vést ke vzniku ohně.

Událost sledujeme v on-line zpravodajství níže.

V noci monitoring, ve dne dálková doprava vody… Vzhledem k ojedinělému objemu nádrží velkokapacitních cisteren a kolových speciálů jsou cisterny Záchranného útvaru v Hřensku využívány prioritně jako přečerpávací stanice pro dálkovou dopravu vody či zásobárna vody pro samonosné vodní nádrže a cisterny zasahujících jednotek požární ochrany.

Přečtěte siZáchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR pořídil speciální cisternovou zodolněnou stříkačku Triton na podvozku Tatra

Cisternové zodolněné stříkačky CZS 15 – Triton a CZS 40 – Titan pak provádí každou noc pravidelný monitoring předem určeného úseku v daném sektoru.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Olomoucký 4. odřad je třetí den v nasazení. Hasí ve skalnatém terénu, stará se o čerpací stanoviště. Na místě zasahuje 45 profesionálních a dobrovolných hasičů. S pomocí termokamer vyhledávají ohniska a dohašují je.

HZS Olomouckého kraje

Zasahujeme na ploše asi 80 hektarů, kde se nacházejí jednotlivá ohniska. Ve vzduchu bude dnes nasazeno 6 vrtulníků, z toho 5 bude provádět hasební práce, jeden vrtulník koordinuje provoz. Nasazeny jsou dva vrtulníky PČR, 2× AČR, 1× SVK, budou se pohybovat v lokalitách Křídelní stěny, Pravčické brány, Malinového a Borového dolu.

Letadla Antonov zatím létat nebudou.

Ráno jsme správě Národního parku předali část sektoru č. 3, viz mapa. Předaná je už tak celá jižní část z celkové plochy zásahové zóny, zatím to ale nemá vliv na návrat evakuovaných osob. Pracujeme na tom, abychom předávali další části území.

V předaných sektorech jsou zřízeny kontrolní body a je potřeba provádět monitoring. Dnes předpokládáme nasazení asi 850 hasičů. Stále jsou přítomné odřady z celé republiky.

HZS Ústeckého kraje

V národním parku kácí pardubičtí hasiči stromy, které jsou hrozbou pro všechny zasahující

V úterý 9. srpna ve 4 hodiny ráno vyjel do Hřenska tankovací kontejner na pomoc kolegům, kteří nepřestávají bojovat s požárem lesa.

„Skupina hasičů během pondělí opět pomocí termokamer zjistila a zlikvidovala zhruba dvacítku skrytých ohnisek na území o rozměrech přibližně 400×250 m. Práci nám opět ztěžoval prudký sklon terénu a občasný vítr,“ říká zasahující hasič pprap. Michal Vraný ze stanice Pardubice.

„Další skupina prováděla stejnou činnost z druhé strany vrchu Kobylka, a to na ploše 300×400m. V terénu jsou nasazeni hasiči lezci, ale nasazeny jsou zde i motorové pily. Odstranili jsme více než 100 nebezpečných stromů, které ohrožují hasiče během hasebních prací,“ přibližuje situaci velitel odřadu HZS Pardubického kraje nprap. Tomáš Němec. Dnes, tedy v úterý se spojíme a budeme zasahovat spolu s pražskými hasiči.

„Káceli jsme průseky v sektoru, který se bude předávat národnímu parku. Terén je opravdu velmi náročný a ve vyhořelém lese je problém se bezpečně pohybovat,“ říká zasahující hasič z Chrudimi nprap. Mgr. Jakub Morávek, Ph.D.

HZS Pardubického kraje

Šedou barvou je zvýrazněna plocha sektoru č. 4, která byla dnes ráno předána Správě NP České Švýcarsko.

HZS Ústeckého kraje

Zítra v ranních hodinách vyrazí moravskoslezští hasiči do Hřenska vystřídat oba odřady – jak čerpací, tak hasicí.

Půjde celkem o 47 hasičů jak profesionálních, tak dobrovolných – nově budou nasazeny jednotky obcí Krnov, Bohuslavice, Frýdlant nad Ostravicí, Studénka, Krásné Pole a Příbor.

HZS Moravskoslezského kraje

Plocha požáru se zmenšila na 154 hektarů. Dnes v 8:00 jsme Národnímu parku předali 434 hektarů lesa. Nasazeno je 1005 hasičů, v průběhu týdne by mělo docházet k řízené redukci jednotek.

Probíhá hašení jednotlivých ohnisek v oblasti Křídelních stěn. Tam zasahují i vrtulníky. V okolí Bouřňáku a Větrovce jsou jednotlivá ohniska typu pařezu. Lokality nad Hřenskem, sever od Pravčické brány, Bouřňák, Větrovec, Křídelní stěna.

Soutěsky jsou z větší části bez ohnisek, kontrolujeme pomocí dronů, těžko přístupný terén, nepřístupné pro pěší. Hasí 4 vrtulníky plus 1 štábní. Zajišťují lokalitu nad Křídelní stěnou a dále dle aktuální potřeby. Letadla AN 2 budou létat odpoledne. Nádrž Milada je po odletu italských letadel dnes volná.

Čisté jsou Soutěsky až na jedno problematické místo, které je dosažitelné jen z vody. Tam nasazujeme vrtulník. Pokračujeme ve vytvoření obranné linie, která navazuje na stejnou z německé strany. Čištění sektorů je mravenčí práce, procházení požářiště, obkopávání, prolévání vodou.

V oblasti Mezná a Mezní louka jsme umístili několik nádrží pro další potřebu. V oblasti Pravčické brány a Gabrielině stezky máme nataženo vedení a umístěnu 15kubíkovou nádrž.

Zajišťujeme další zdroje vody, sanujeme nedostatek požární vody, která chybí pro kontrolu a prevenci před případnými ohnisky. Zajištěné jsou zdroje na Mezné a Mezní louce, také v lokalitě kolem Pravčické brány.

HZS Ústeckého kraje

Vzdušná podpora v neděli začne kolem 10:30 hodiny. Letadla dnes budou nalétávat na Bouřňák a Větrovec. Čtyři vrtulníky na Křídelní stěnu a východní část od Pravčické brány. Létat budou ve vláčku. Jeden vrtulník je dohledový.

Stále se zaměřujeme na nepřístupná místa v západní části skal nad Hřenskem, úseky pod Pravčickou bránou, Bouřňák a Větrovec.

Dnes budeme detailně opět procházet soutěsku a připravovat na předání.

Připravujeme místa pro čerpací stanoviště, která tu zanecháme po našem odjezdu pro požární dohlídku. Je potřeba pro nádrže zajistit stabilní dálkovou dopravu vody. Snažíme se po sobě také uklízet, podél cest odstraňujeme poškozené hadice, rovnáme techniku a připravujeme se na předání některých oblastí, zejména v jižní části parku.

Během dne jsme měli pět zranění, všechna lehká. Například u jednoho dobrovolného hasiče došlo k celkovému vyčerpání organismu a musel být ošetřen v modulu GOLEM ZZS HMP. Za hodinu se vrátil na místo požáru ke své jednotce. Celkem evidujeme 97 zraněných osob.

Od neděle ukončíme živý stream, dokumentaristi se teď soustřeďují na detailní mapování místa požáru.

Z jednotlivých sektorů chodí pozitivní zprávy a ohniska se objevují v menší intenzitě než v minulých dnech. Není také takové vedro a vítr je slabší než jsme čekali. Hasičům se pracuje lépe než v minulých dnech. Nezaznamenáváme výraznější plamenné hoření, ohniska jsou spíše jako žhnutí podrostu a jehličí.

Stále připravujeme místa pro zásobu vody. Čerpací stanoviště necháme na strategických a problémových bodech pro případné dohašování, až místo požáru opustíme.

Italská letadla mezi 14–15 hodinou vystřídala posádky a dotankovala. Po 15. hodině byla opět ve vzduchu a pokračovala ve shozu na stejném místě, tedy v oblasti Bouřňák a Větrovec.

Podle informací od velitele přímo z terénu je hašení letadly účinné.

Jeden ze slovenských vrtulníků musel odletět na pravidelnou revizi. Hasí tedy 4 vrtulníky, jeden dohlíží.

Všechny síly teď směřujeme do oblasti nepřístupných míst kolem Pravčické brány, skal nad Hřenskem v západní části a na oblasti Větrovec a Bouřňák.

Vítr, který přišel před studenou frontou v pátek večer, rozfoukal některá ohniska požáru v oblasti Větrovce a Oltářního kamene. Tam jsme nasadili více hasičů. Vítr nás také donutil na čas stáhnout jednotky z některých oblastí, kde docházelo k padání požárem poškozených stromů.

HZS Ústeckého kraje

Noc byla klidná. Byl proveden dronový průzkum. Nalezena dílčí ohniska v severní části prostoru nad Hřenskem a Křídelních stěnách. Na nich se pracuje.

HZS Ústeckého kraje

Proběhlo jednání ministryně životního prostředí, zástupců NP a GŘ HZS o dalším postupu předávání místa požáru. Italské stroje se zapojily po 15. hodině do hašení. Většina sil a prostředků se zaměřila na sektory v severní části od řeky Kamenice.

Nejvíce práce máme stále v nepřístupném terénu ve skalách nad Hřenskem. Tam musíme prozkoumávat terén a dohašovat drobná ohniska. Kolem oltářního kamene se nám podařilo uhasit hodně skrytých ohnisek. Dílčí úspěchy jsme zaznamenali také v oblasti Bouřňáku, nejvíce problémů je ale stále na jeho vrcholu, kam vrtulníky shazují vodu.

Skrytá ohniska jsou ve skalních štěrbinách. V oblasti Větrovce jsme uhasili také hodně ohnisek, tam zaznamenáváme dílčí, ale významné úspěchy. Přesunutí sil a prostředků z jižních sektorů na sever pomohlo k rychlejšímu postupu a likvidaci více ohnisek.

Jižní dva sektory (na jih od řeky Kamenice) jsou zcela uhašeny a bez problémů. Necháváme na místě jen několik hasičů na dohlídky. Během páteční noci a soboty ráno budeme opět volit taktiku s ohledem na leteckou podporu a aktuální situaci po průzkumu drony. Ty vzlétnou i dnes večer, opět na průzkum všech sektorů.

HZS Ústeckého kraje

Hlavní soustředění sil a prostředků je na sever (Bouřňák, Větrovec, Hřensko). Ve vzduchu je 5 vrtulníků na shozy vody plus jeden řídící. Opět funguje sytém vláček, velké množství vody na jedno místo.

Italské Canadairy (jeden shazuje 6000 litrů) nasazeny odpoledne v oblasti Gabrieliny stezky.

HZS Ústeckého kraje

V terénu máme přes tisícovku hasičů, prakticky ze všech krajů. Ústecký kraj tam má přes 300 hasičů profesionálních i dobrovolných, ve štábu pracuje zhruba 20 příslušníků HZS Ústeckého kraje.

Naši leteckou podporu by měly dnes posílit dva letouny Canadair z Itálie. Švédské letouny Air Tractor by se měly odpoledne vrátit do své vlasti.

HZS Ústeckého kraje

Během noci jsme prováděli průzkum drony v severní části území. Stále se tam objevují ohniska, na která jednotky reagují. Přeskupili jsme některé síly a prostředky, abychom na ně lépe dosáhli. Jižní strana území je klidná, tam děláme jen dohlídky. Během noci nikdo nebyl zraněn.

HZS Ústeckého kraje

Z Ostravy vyjelo na pomoc do Hřenska 45 čerstvých hasičů

V pátek 5. 8. 2022 ráno vyjelo na pomoc do NP České Švýcarsko z centrální hasičské stanice z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Zábřehu celkem 45 profesionálních a dobrovolných hasičů se zásahovými a dopravními vozidly. Doplní stavy u dohašování rozsáhlého požáru a vystřídají unavené kolegy.

V Ústeckém kraji tak bude i po vystřídání zasahovat více než padesátka zkušených hasičů z Moravy a Slezska.

Z ostravské centrální stanice v pátek ráno vyjel hasební odřad – 38 profesionálních a dobrovolných hasičů pod velením npor. Ing. Pavla Haase, velitele stanice HZS MSK v Českém Těšíně.

Jde o profesionální hasiče ze dvou územních odborů (okresů) HZS MSK – Ostrava a Bruntál (21 osob, vč. velitele), společně s nimi vyrazily čtyři jednotky sboru dobrovolných hasičů – Šenov (okr. Ostrava-město), Havířov (okr. Karviná), Bolatice (okr. Opava) a Vrbno pod Pradědem (okres Bruntál) – celkem 17 osob.

Dobrovolní hasiči jedou i s jejich cisternami, profesionální hasiči z HZS MSK služebním autobusem Karosa – cisterny převezmou od střídaných kolegů až na místě zásahu.

Vedle toho vyjel z Ostravy-Zábřehu i další střídající tým – sedmičlenný čerpací odřad, kterému velí npor. Ing. Jakub Klucho, velitel stanice HZS MSK v Ostravě-Přívoze. U Hřenska mj. převezmou od střídaného týmu velkoobjemové čerpadlo Somati a tři kilometry širokých hadic (průměr 150 mm).

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Desátým dnem jsou nasazeni středočeští hasiči, mají největší úsek

Desátým dnem pokračovalo v Národním parku České Švýcarsko nasazení odřadu HZS Středočeského kraje, který má na starosti velení a práce na největším ze čtyř sektorů z celkové plochy požáru.

Ráno došlo k tradiční obměně, kdy své kolegy z profesionálních i dobrovolných jednotek přijely vystřídat čerstvé síly. Veliteli sektoru byla navíc přidělena část odřadu Pardubického kraje. Celkem tak měl k dispozici 368 hasičů ze 72 jednotek požární ochrany.

Oproti předchozím dnům se zvýšila spolupráce s ostatními sektory, například v dodávkách vody nebo v roztahování hadicového vedení. Dnešní činnost na všech úsecích vyčleněného sektoru byla pro hasiče velice vyčerpávající, neboť se potýkali s obrovským vedrem, kdy odpolední teploty vyšplhaly k pětatřiceti stupňům Celsia.

V náročných podmínkách se proto hasiči střídali častěji, zvláště na exponovaných plochách, kde nebyl žádný stín. Podle slov velitele měl ale sektor perfektní servis, takže hasiči byli dostatečně zásobováni stravou i ochrannými nápoji, aby se předešlo dehydrataci, přehřátí organismu nebo kolapsům.

Při kontrole terénu a dohašování skrytých ohnisek, což hasiče v těchto dnech zaměstnává nejvíce, jim ohromně napomáhá technika ze Záchranného útvaru HZS ČR, se kterou se poprvé v životě potkala i většina profesionálů.

HZS Středočeského kraje

Včerejší pokus o průzkum z vrtulníku nebyl zcela úspěšný. V okolí bylo více ohnisek a vrtulník by je rozfoukal, pokusíme se najít jiný způsob jak se do tohoto prostoru dostat. Létalo 5 vrtulníků na Pravčickou bránu a Křídelní stěnu. Švédská letadla hasila na Bouřňáku.

Zřizujeme pevná místa jako pozorovací stanoviště, která pak budou sloužit členům NP. Stejně tak naše čerpací stanoviště, která máme rozmístěné po parku, budou sloužit pro jednotky, které v parku budou dělat dohlídku. Tak aby měly rychlý přístup k zásobě vody. Stanoviště budou na strategických a problematických místech.

Včera jedno lehké zranění. Hasič si vykloubil palec, sám si ho vrátil zpět, ale nechal se preventivně zkontrolovat záchranáři, opět se vrátil na místo požáru.

HZS Ústeckého kraje
Sdílet
Seriál: Požár v Národním parku České Švýcarsko 2022