Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se na veletrhu představí ukázkami i soutěžemi

Atraktivními ukázkami i soutěžemi se na veletrhu Pyros/Iset na brněnském výstavišti představí jihomoravští hasiči.

Ilustrační foto

Na mezinárodním veletrhu požární a bezpečnostní techniky a služeb, který bude ve dnech 12. až 14. května největší akcí svého druhu v nových členských zemích Evropské unie, se jihomoravští hasiči představí v rámci doprovodného programu. Profesionální hasiči – příslušníci Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje – budou po celé tři dny veletrhu na stánku na volné ploše mezi pavilony P a Z prezentovat dva preventivně výchovné programy.

Prvním bude program Výchova dětí k požární ochraně a ochraně obyvatel, podle maskota přezdívaný jako Dráček Hasík (http://www.firebrno.cz/hasik). Zájemci z řad dětí si budou moci vyzkoušet i svoji šikovnost při plnění drobných úkolů, například při simulovaném hašení hořícího domku.

Dospělým návštěvníkům je určena prezentace programu Vaše cesty k bezpečí s podtitulem Chytré blondýnky radí (http://www.firebrno.cz/…ty-k-bezpeci).

V sobotu 14. května hasiči návštěvníkům na volné ploše u pavilonu Z předvedou čtyři atraktivní ukázky zásahů. První z nich bude v 10 hodin patřit zásahu u dopravní nehody dvou osobních automobilů s vyprošťováním zraněných osob včetně poskytování předlékařské pomoci a jejich předání do péče zdravotníků.

Další ukázka je plánována na 11.20 hodin a návštěvníci uvidí záchranu osob z výšky . Dvě jednotky hasičů s výškovou technikou budou zachraňovat 20 lidí z konstrukce pavilonu Z. K záchraně použijí nastavovací žebříky, třicetimetrový automobilový žebřík, i evakuační spirálový rukáv a seskokovou matraci.

Při třetí ukázce plánované na 12.40 hodin hasiči na ploše mezi jezírkem a volnou plochou před pavilonem Z předvedou záchranu osob zasypaných ve výkopu. Při zásahu mj. použijí speciální techniku a přípravky ke stabilizaci (pažení) stěn výkopu, čerpadla k odčerpání vody z výkop, zachráněným po jejich vyproštění poskytnou předlékařskou­ pomoc.

Ve 14. hodin začne ukázka zásahu k likvidaci úniku nebezpečné látky z nákladního automobilu. Jednotky HZS JmK spolu se specialisty firmy Dekonta budou čelit simulovanému úniku kyseliny octové. Cílem bude zamezit dalšímu úniku nebezpečné chemikálie na komunikaci a do kanálových vpustí, její přečerpání z poškozených přepravních kontejnerů do náhradní cisterny, a neutralizace kaluže uniklé kyseliny na komunikaci.

V sobotu 14. května výstaviště ožije také Dnem dobrovolných hasičů, který pořádají Moravská hasičská jednota, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, a Sbor dobrovolných hasičů Starý Lískovec – sport. Stěžejními akcemi budou soutěž mladých hasičů v požárním útoku, která se uskuteční od 10 do 12 hodin na volné ploše mezi pavilony O, V, F a G, a soutěž v požárním útoku mužů a žen na stejném místě od 13 do 14.30 hodin.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS