Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí hasiči míří do New Yorku, POŽÁRY.cz taky

Naprosto jedinečné sportovní klání v zámoří čeká na liberecké profesionální hasiče. Od 26. srpna do 5. září se totiž v New Yorku konají Světové policejní a hasičské hry. Na tuto bezesporu nejvýznamnější sportovní událost hasičů a policistů z celého světa odjíždějí doplnit neoficiální český reprezentační tým Jan Semerádt a Jiří Košek.

Pro Jana Semerádta není tato akce žádnou novinkou, neboť na Světové hry pojede už počtvrté a do této doby přivezl několik cenných kovů. „V roce 2008 jsme v Liverpoolu dosáhli na zlato v týmové soutěži TFA, stříbro ze závodu jednotlivců TFA a bronz ve výběhu týmů. O rok později se konaly hry ve Vancouveru, kde jsme získali bronz v týmové soutěži Ultimate firefighter,“ jmenuje Jan Semerádt. Jak dodává, vloni v korejském Daegu vybojovali zlato v týmové soutěži TFA a bronz ve výběhu.

Světové hry jsou jakousi podobou olympijských her a soutěží se ve více než padesáti disciplínách. Navíc ty letošní se pořádají k uctění památky všech zasahujících při teroristickém útoku na Světové obchodní centrum 11. září 2001. Liberečtí hasiči budou zápolit v prestižních disciplínách jako jsou „Stair race“ neboli schody, kdy jde v té těžší podobě o výběh do mnohopatrové budovy v plné zásahové výstroji – oblek, maska, přilba, obuv, rukavice. Chybět nebude ani „Ultimate firefighter“, což je zámořská verze TFA.

Zvládnout tak náročné sportovní disciplíny není možné bez přípravy, a tak liberečtí hasiči náležitě trénují. Chystají se nejen během fyzické přípravy ve službě, ale také ve svém volném čase. „Dávám si kratší výkonnostní tréninky, kdy například běhám krátká patra v budově nebo skáču přes několik schodů. Důležitý je i běh do kopců ve volném terénu nebo cyklistika,“ popisuje Jan Semerádt.

Liberečtí hasiči doplní neoficiální český tým, který bude čítat kolem čtyřiadvaceti účastníků. Na cestu do New Yorku se Jan Semerádt vydává už dnes a jeho parťák Jiří Košek bude hry stíhat doslova na poslední chvíli, neboť odletí 25. srpna. Že jsou dobrá dvojka dokazuje i jejich společné umístění. Letos na mezinárodním závodě v Berlíně zazářili ve výběhu hasičských dvojic do 39. patra Park Inn Hotelu v plné hasičské výzbroji a aktivní dýchací technikou. Doběhli na třetím místě v čase 06:16 minut.

Našim reprezentantům HZS Libereckého kraje přejeme hodně úspěchů.

Přímo z místa události vás budeme informovat o průběhu her také my, server POŽÁRY.cz, neboť redakce bude na místě.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Seriál: Světové policejní a hasičské hry 2011