Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasičská a policejní technika v New Yorku

Během našeho pobytu v New Yorku, odkud jsme vám přinášeli zpravodajství ze Světových policejních a hasičských her a také z 10. výročí útoků na Světové obchodní centrum, jsme samozřejmě také z profesního postižení sledovali hasičskou i policejní techniku, která se od té naši výrazně liší. V článku najdete video se sestřihem několika průjezdů bezpečnostních složek a samozřejmě i fotogalerii.

Co se hasičské techniky v New Yorku (NYC) týče, jsou cisterny, žebříky i záchranná vozidla téměř výhradně od firmy Seagrave. Společnost Seagrave Fire Apparatus, nejstarší výrobce hasičské techniky v Severní Americe, byla založena v roce 1881 v Detroitu. Co se nejnovějších zakázek této firmy pro město New York týče, můžeme zmínit srpnovou objednávku dvaceti žebříků typu „Tower“.

Mezi základní zásahovou techniku hasičů v NYC patří vozidla Rescue (ve městě jich je pět), která slouží jako technické automobily s vyprošťovacím zařízením jak pro zásahy u dopravních nehod, tak pro vyprošťovací práce v závalech a podobně.

Dále známé Engines (cisterny) a Ladders (žebříky). Těch jezdí ve městě tři druhy – Tower, žebřík na šestikolovém podvozku s točnicí za kabinou, Tiller, známý návěsový žebřík s řiditelnou nápravou návěsu (její ovládání zajišťuje hasič v budce na jeho konci) a točnicí rovněž za kabinou a Rearmount, tedy žebřík s točnicí nad zadními nápravami, jak jsme na to zvyklí u nás.

Samozřejmostí jsou pak velitelská vozidla a různé – převážně štábní – speciály. Tower Laddery jezdí po NYC ve třech „velikostech“ – s dosahem zhruba 22, 28 a 30 metrů. Tillers jsou většinou 30metrové, jezdí ve starších částech města a v dolní části Manhattanu, kde si je hasiči chválí díky své manévrovatelnosti .

Pokud budeme chtít zmínit nejnovější cisterny v New Yorku, jsou jimi Seagrave Marauder II z března letošního roku s nádrží o objemu cca 1900 litrů vody, motorem Cummins ISM o výkonu 450 HP, převodovkou Allison 4000 EVS a čerpadlem Waterous o výkonu zhruba 7500 litrů za minutu.

Jedno z těchto nových vozidel – s označením Engine 69 – slouží na stanici na západní 143. ulici na Manhattanu. Na fotkách najdete verze Marauder II např. pod číslem 42 nebo 43.

Nejnovějším žebříkem je Tower Ladder 86 ze stanice na Richmond Avenue na Staten Islandu. Vozidlo je na stejném podvozku jako výše zmíněné cisterny, je však osazeno silnějším motorem – dosahuje výkonu 500 koní.

Fire Department city of New York zajišťuje i provoz záchranné služby. FDNY v tom není sám, po městě jezdí i soukromé ambulance, nicméně sanitek FDNY je většina. Tato vozidla však na běžných stanicích neuvidíme, svá stanoviště mají jinde, patří však pod stejnou organizaci.

Anglický Dennis na jedné z fotek, je vozidlo anglických hasičů, jezdící po NYC v rámci připomínky útoků z 11. září.

Sdílet
Seriál: Světové policejní a hasičské hry 2011