Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

BYLI JSME V USA: Hasičárna nejen na Cross Bay Boulevard

Při naší návštěvě v USA jsme samozřejmě nemohli vynechat prohlídku tamních hasičáren. Jako první na řadu přišla hasičárna „v okrajové části“ (čtěte: mimo centrum) na Cross Bay Boulevard, v Queensu.

Uvítala nás brána otevřená dokořán a uvnitř čilý ruch, hasiči běhající sem a tam. Jakmile jsme vlezli dovnitř, samozřejmě jsme vzbudili pozornost. Slovo dalo slovo a už se ocitáme v nedaleké kuchyni, kde hraje malá televize a po stěnách jsou nástěnky.

Všechno působí takovým komorním dojmem, stísněné, částečně neuklizené (bez urážky), jedno přes druhé. Na stole necháváme několik požárových pohledů s technikou a už už jsme tlačeni z kuchyně dál, do garáží.

Na hasičárně naštěstí byla obě auta – Engine 331 i Ladder 173, tedy cisterna číslo 331 a žebřík číslo 173. Ale k těm až později, nyní jen procházíme okolo, za auta, kde se nachází bez jakéhokoliv oddělení posilovna – náhodně rozmístěné posilovací stroje.


ČTĚTE: Zpravodajství portálu POŽÁRY.cz ze Spojených států


Na striktní oddělování různých míst, tak, jak je na to většina českých hasičů zvyklá, se tady pravděpodobně moc nehraje. Kde je kus volného místa, tam něco plácneme, ať už ho tam moc není :-)

Ze dveří je částečně vidět na zátoku – Shellbank Basin – která vede od 157. Avenue až k mostu, po kterém jezdíme „domů“. Stále se ptáme, dostáváme odpovědi, nenechávají nás vydechnout.

Už nás zase tlačí nahoru, do ložnic, kanceláří, skříněk. Prosí nás, abychom nefotili – přání respektujeme. Po úzkých schodech vcházíme do „šatny“, respektive chodby, na které jsou skříňky. Vše je opět stísněné, vzduch by se dal krájet.

Jediné místo, kde bylo relativně příjemně, je klimatizovaná a zatemněná ložnice, kde v tuhle všední dobu naštěstí nikdo nespí. Na protilehlé části chodby navštěvujeme kancelář, jeden počítač, místnost snad dvakrát dva metry, sedí tam jen velitel stanice, nebo kdo :-)

Hasič, od kterého jsme se dozvěděli, že se příští rok chystá shodou okolností do Prahy, otevírá skříňku a ukazuje nám fotografie své rodiny. Manželka a mnoho dětí.

Scházíme dolů a zastavujeme se u aut, probíráme vybavení, značky výrobců vyprošťovacích zařízení, počty výjezdů a spolupráci s dobrovolnými hasiči – těch v New Yorku prý moc není a vlastně nejsou ani moc potřeba.

Závěrem dostáváme trička se znakem stanice, fotíme se u cisterny a žebříku a už se loučí, osádka cisterny odjíždí (na majáky) na prohlídku nějaké budovy, osádka žebříku zanedlouho odjíždí na kondiční jízdu.

Závěr z návštěvy? Organizovaný chaos a přátelští hasiči.

Stanice na Manhattanu

Během našeho pobytu ve Spojených státech jsme hasičáren navštívili zhruba desítku, především na Manhattanu. Bohužel jsme se se vzhledem k exponovanému datu (kolem 11. září) setkali s hasiči buď jen velmi krátce, nebo vůbec, popřípadě byl na stanici přítomen jeden hasič v uniformě, aby nás informoval, že Engine s osádkou je v kostele na bohoslužbě, zajišťuje věci okolo výročí u Ground Zero a podobně. Slavná a nejen označením techniky unikátní stanice „Ten House“ byla v době výročí pro návštěvníky téměř nedobytná, otevřenou jsme ji neviděli ani při pietní akci u jejího památníku, o které jsme vám přinesli samostatný článek.

Některé z našich fotogafií najdete rovněž ve fotogalerii tohoto článku. Všechny stanice jsou si velice podobné a technika v nich je téměř totožná – někde jen Engine, někde Engine a Tower Ladder, výjimečně – v dolních částech Manhattanu nebo např. v Čínské čtvrti návěsový Tiller Ladder, každopádně od Seagrave. Právě zmiňovaný „čínský“ nám ujel – kam jinam – do kostela. Pouze na pěti stanicích v New Yorku najdeme speciály Rescue, určené pro rozsáhlejší technické zásahy u dopravních nehod, závalů a podobně.

Kde byla otevřená vrata, tam byli vždy přátelští hasiči, ochotni si popovídat jak o své službě, tak o událostech okolo 11. září i o hasičích v České republice. Např. stanice na západní 38. ulici, ve které sídlí Engine 34 a Ladder 21, vyjíždí denně v průměru k deseti zásahům. K dispozici jsou pro návštěvníky trička s „přezdívkou“ a logem dané stanice. Tento systém (ne trička, ale úzký kolektiv jednotlivých stanic) na nás působí příjemným dojmem, hasiči jsou zde hrdí na příslušnost ke svému týmu a dávají to navenek patřičně najevo. Názvy jako Hell's Kitchen či Pride of South Street jak na tričkách, tak na vozech, by u nás asi neprošly :-)

Hasiči u FDNY slouží ve 24hodinových směnách. Před většinou hasičáren je pamětní deska se jmény hasičů, kteří zahynuli při útocích na Světové obchodní centrum, doplněna květinami, věncem a podobnou vzpomínkou. Jména padlých na sobě nesou rovněž zásahová vozidla a další vzpomínky na kolegy jsou i uvnitř budov.

Wikipedia.org: Queens

Queens je jeden z pěti obvodů města New York a zároveň okres amerického spolkového státu New Yorku. Rozlohou je největší. Na jejím území se nacházejí dvě letiště LaGuardia v části Flushing a Mezinárodní letiště Johna F. Kennedyho (známého pod zkratkou JFK). Počet obyvatel činí přibližně 2,2 miliónu osob.

Queens se nachází v západní části Long Islandu a zahrnuje i několik menších ostrovů, z nichž většina leží v Jamaica Bay. Čtvrť má celkovou rozlohu 462 km², 283 km² je souš a 38,7% činí voda.

Sdílet
Seriál: Světové policejní a hasičské hry 2011