Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

JSME V USA: Jediný obchod pro hasiče v NY

Vzhledem k tomu, že New York je město neomezených možností, počítal jsem s tím, když jsem sem jel, že nebude problém koupit se hasičské věci jako jsou např. modely od známých značek, třeba CODE3 nebo TWH, popřípadě hasičská trička či nášivky. Opak je ale pravdou.

Jediný obchod, do kterého jsem byl odkázán, je FDNY ZONE – ten se nachází na ulici kousek od Rockefeller Center na ulici 34 W 51st Street (btwn 5th & 6th Ave)

Krámek to není nikterak veliký – má dvě malé místnosti. Hned za vchodovými dveřmi se nachází model hasičského vozidla v měřítku 1:1, kterým je proveden řez a návštěvníci mají možnost si ho prozkoumat. Samozřejmostí jsou i dýchací přístroje v sedačkách či plně vybavená kabina.

Hned za rozříznutým exponátem je tyč na skluz a autentický jmenný seznam lidí s denním rozpisem obsazení techniky pro Engine 4 a Ladder 15 z Manhattanu z 11. 9. 2001. Je na něm mimo jiné i jméno hasiče Scott Kopytko, dle příjmení mohl mít pravděpodobně české předky. Uvedená osádka žebříku 15 zahynula v budovách WTC, osádka cisterny 4 bohužel nedopadla o moc lépe. Na čelní zdi, která postupně přechází i do druhé místnosti, se nachází velká spousta nášivek. Ty se zde samozřejmě dají zakoupit. Mimo to na stěně visí i velká spousta použitých hasičských přileb a vybavení.

V druhé místnosti je pár, ale opravdu jen pár, modelů hasičských vozidel od firmy CODE3, které se je zde možno zakoupit za zhruba 60–150 dolarů. Dál zde prodávají několik druhů triček, bohužel je skoro na všech pouze znak FDNY.

Ještě máte možnost nákupu několika dalších drobností, ale jinak v obchodě nic víc nekoupíte. Bohužel se jedná o oficiální prodejní místo FIRE DEPARTMENT NEW YORK a i když na eshopu nabízí spousty věcí, skutečnost je jiná.

Mě osobně obchod trochu zklamal, ale nedá se nic dělat. Jedinou útěchou pro mne může být to, že každá stanice má svoje trička, které se dají zakoupit přímo tam, tak snad budu mít víc štěstí, než doposud.

Sdílet
Seriál: Světové policejní a hasičské hry 2011