Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

PYROMEETING 2006 – Záchranáři a mimořádné události

Již 9. evropské setkání hasičů – PYROMEETING 2006 proběhne v kongresové hale hotelu Holidy Inn v Brně ve dnech 16. – 17. května 2006. Tato odborná konference se pořádá každé dva roky, a i letos proběhne v rámci 13. mezinárodního veletrhu požární techniky PYROS 2006.

V letošním roce má konference jako své hlavní téma Záchranáři a mimořádné události. Dále se pak předpokládá členění programu konference do tří tématických bloků.
První část bude věnována Připravenosti a logistice v návaznosti na velké mimořádné události ve světě. Prezentovány budou například povodně v New Orleans, teroristické útoky v Londýně nebo žhářství ve Francii. O své zkušenosti se přijdou podělit záchranáři z mise ČR po zemětřesení v Pákistánu. Analyzovat se tak bude připravenost záchranářských systémů jak v ČR, tak ve světě. Řeč dojde i na hrozící pandemii ptačí chřipky a opatření, která byla v její souvislosti přijata na Ukrajině.
Druhý blok se zaměří na Komunikační systémy a systémy varování využívané složkami IZS. Opět přijdou na řadu zkušenosti našich zahraničních kolegů. Účastníci se dozví, jak funguje systém varování a komunikace při mimořádných událostech v Alpách v Itálii, jak je tento problém řešen v hustě osídlených oblastech Holandska a naopak málo osídlených oblastech Norska. Prezentován bude komunikační systém Matra v příhraniční spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem.
Stále aktuálním tématem zůstává Záchrana osob a zvířat při mimořádných událostech. Stane se proto stěžejním tématem třetího bloku a přednášející se zaměří hlavně na to, jak takovéto akce probíhají v dopravě (tedy na železnici, na dopravních tepnách a v letecké dopravě).

Celou akci pořádá Ministerstvo vnitra-generální ředitelství-HZS ČR ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků a s Veletrhy Brno. Vedle významných odborníků z České republiky se předpokládá účast zahraničních expertů z USA, Francie, Itálie, Německa, Norska, Velké Británie, Rakouska, Řecka, Nizozemska, Portugalska, Slovenska a Ukrajiny. Tento výčet se samozřejmě může ještě změnit.

Samotný veletrh Pyros 2006 je součástí trojlístku tzv. bezpečnostních veletrhů, které na Brněnském výstavišti proběhnou ve dnech 16. až 19. května 2006. Kromě již zmíněného Pyrosu se jedná ještě o 4. mezinárodní veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET a 8. mezinárodní veletrh prostředků osobní ochrany, bezpečnosti práce a pracovního prostředí INTERPROTEC. Veletrh má za cíl seznámit návštěvníky s nejnovějšími trendy a technickými novinkami v celém současném oboru působnosti hasičů-záchranářů, s jejich posláním a působností. Tradiční prezentace HZS ČR a Policie ČR bude umístěna v expozici Ministerstva vnitra v pavilonu F. Atraktivní praktické ukázky zásahové činnosti profesionálních hasičů mohou návštěvníci veletrhu shlédnout na venkovních plochách areálu výstaviště.


npor. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS