Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně odstraňovali následky ptačí chřipky ve velkochovu drůbeže

Unikátní možnost uskutečnit cvičení přímo ve fungující farmě s velkochovem drůbeže využily během úterý 11. 10. 2011 složky integrovaného záchranného systému (IZS) v Moravskoslezském kraji. Možnost simulovat likvidaci následků ptačí chřipky zde měli společně hasiči, Policie ČR, zástupci obcí, pracovníci veterinárních a hygienických správ i zaměstnanci drůbežárny v areálu firmy Brojler s.r.o. ve Velkých Albrechticích (okres Nový Jičín).

Okres Nový Jičín má v Moravskoslezském kraji největší počet velkochovů drůbeže. Na druhém místě je sousední okres Opava. Na Novojičínsku je největší soustředění drůbežích farem právě v okolí Bílovce (tj. obec s rozšířenou působností – ORP) a sousedních Velkých Albrechtic.

Cvičení umožnila skutečnost, že majitel přechází z chovu brojlerů na drůbeží líheň. Šest velkých hal tak zelo prázdnotou, ale to právě umožnilo změkčit přísné veterinární a hygienické normy a pustit se desítky zasahujících osob. Takovou možnost Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje dosud neměl, takže na cvičení se přijeli podívat i kolegové ze sousedních okresů (územních odborů HZS MSK).

První část cvičení – řídící – se konala již v pondělí 10. 10. 2011 dopoledne na radnici (Městském úřadu) v Bílovci (okres Nový Jičín). Do krizového štábu ORP se zde sešli zástupci Bílovce, pracovníci veterinární a hygienické správy, Policie ČR, zástupci chovatele a samozřejmě příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Krizový štáb si zde vyzkoušel řízení komplikovaných záchranných a likvidačních prací při výskytu ptačí chřipky ve Velkých Albrechticích, včetně případné pomoci Armády ČR. Šlo například o vytyčení ochranných zón, proces potvrzení předpokládané diagnózy u kilogramových kuřat, jejich likvidaci, včetně jejich trusu a krmiva v hale, odvoz mrtvé drůbeže ve speciálních kontejnerech do kafilérie v Mankovicích (okres Nový Jičín), dekontaminaci osob a nasazené techniky, kontrolu drobných chovů drůbeže v okolí farmy, až po lékařský dohled nad zaměstnanci farmy, kteří se dostávali do styku s nemocnou drůbeží bez ochranných prostředků.

V úterý 11. 10. 2011 se konala praktická část cvičení IZS – přímo v provozu na farmě ve Velkých Albrechticích (u kostela). Nešlo o sledování rychlosti zásahu (např. ani o rychlost příjezdu jednotek hasičů na farmu), ale o vyzkoušení si některých činností, které by takový zásah vyžadoval. V první řadě šlo o uzavření provozu pod veterinárním dohledem, vytýčení ohnisek nákazy a uzávěru oblasti Policií ČR.

Jako figuranti pro simulovanou likvidaci uhynulých kuřat a reálně pro úklid podestýlky v jedné z šesti hal (s chovem zhruba 18 tisíc kilogramových kuřat) byli využiti studenti a posluchači kurzů z hasičského učiliště ve Frýdku-Místku – 21 osob. Byli oblečeni do jednorázového ochranného obleku, s gumovými rukavicemi a holínkami jej neprodyšně propojila izolepa. Na obličeji měli při vstupu do nebezpečné zóny ochranné masky CM 4 s filtrem MOF 4, v rukou lopaty.

Profesionální hasiči a dobrovolní hasiči z Bílovce použili ke vstupu do haly s ptačí chřipkou ochranný oděv OPCH 90. Po odklizení několika centimetrů silné vrstvy slámy a trusu (s pomocí menšího nakladače) přišla na řadu dekontaminace pomocí chloraminu. Po ukončení prací prošli všichni zasahující hasiči a policisté ČR dekontaminací ve speciálním kontejneru s rozložitelnými částmi (na boční stany).

Nákladní automobil, který odvážel kontaminovanou podestýlku na pevně uzavřené korbě pryč z areálu na určené místo, musel, podobně jako hasičská vozidla, projít zařízením (jakousi „mycí“ linkou) na dekontaminaci techniky. Tu měl na starosti Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně.

Při několikahodinovém cvičení, které skončilo až v úterý odpoledne, zasahovalo v areálu a okolí farmy osm jednotek hasičů (HZS MSK – stanice Nový Jičín, Bílovec a Slezská Ostrava, dobrovolní hasiči – Velké Albrechtice, Bílovec, Studénka a Ostrava-Michálkovice a ZÚ Hlučín), pořádková Policie ČR a také Územní středisko záchranné služby Moravskoslezského kraje. Vedle nich novojičínská pracoviště Krajské veterinární správy a Krajské hygienické stanice a zástupci městských a obecních úřadů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči