Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra pro dobrovolné hasiče JSDH Boží Dar z fondů EU

Aneb když se chce, tak to jde!!! Čerpání finančních prostředků z fondů EU na obnovu vozového parku JSDH je možné a realizovatelné.

Na letošním veletrhu Pyros 2006 je v expozici firmy Strojírna Potůček Slatiňany (SPS-THZ) vystaven nový požární automobil na podvozku Tatra Terrno s pohonem 4×4. Na tom by nebylo snad až tak moc zvláštního, kdyby nebyl spolufinancován z peněz EU, konkrétně z evropského fondu pro regionální rozvoj – ERDF, konkrétně se jedná o projekt SPOLEČNÁ PREVENCE NEBEZPEČÍ POŽÁRU – POŘÍZENÍ HASIČSKÉHO VOZIDLA. Celková pořizovací hodnota tohoto požárního automobilu je 6 111 555,–Kč. Obec Boží Dar na něj přispěla částkou 2 654 500 Kč a z fondu ERDF bylo poskytnuto celkem 3 457 555,–Kč. Tato hasičská Tatra je důkazem toho, že když se chce, tak to jde. Tím narážím na kritiku našeho státu, že nedokáže čerpat finance z fondů EU. Boží Dar to dokázal. Je to skvělý počin a osobně si myslím, že toto je jedna z cest, kterou by se mělo dobrovolné hasičstvo vydat v rámci obnovy vozového parku JSDH ve větší míře.

Zde máte několik technických parametrů vozidla CAS 24 Tatra Terrno SPS/THZ :

Podvozek Tatra Terrno je o rozvoru 4090 mm a je osazen agregátem Tatra o výkonu 300 kW, splňujícím emisní normu EURO III. Jeho maximální rychlost je 100 km/h. Kabina je prodloužená pro osádku 1+5. Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů, nádrže na hasební látky voda/pěnidlo jsou vyrobeny z nerezu. Jako čerpací zařízení je namontován kombinovaný typ FP 16/8 od firmy Ziegler o výkonu 2400 l/min při 8 barech a 250 l/min při 40 barech.

Jinak je na veletrhu Pyros k vidění hodně nových požárních automobilů, přineseme o nich později podrobné reportáže. Zatím se musíte spokojit s tímto on-line zpravodajstvím.

…………………………………­……………………………………………………………

Stánek našeho webu pozary.cz najdete na veletrhu Pyros 2006 v pavilonu G1 na jeho galerii. Navštivte nás, my vás rádi uvidíme!
Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS