Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zájem na vzniku Národního centra pro výcvik složek IZS stále trvá

Na přelomu dubna a května 2011 bylo podepsáno Memorandum o porozumění k Národnímu centru pro krizovou připravenost.

Signatáři v něm deklarují podporu výstavbě Národního centra pro krizovou připravenost a výcvik složek integrovaného záchranného systému pro celou Českou republiku v lokalitě letiště v Hradci Králové.

Zástupci Ministerstva vnitra, Hasičského záchranného sboru České republiky, Královéhradeckého kraje, města Hradec Králové a Evropského parlamentu svými podpisy stvrdili, že vyvinou maximální snahu o nalezení způsobu financování tohoto projektu, a zavázali se k podpoře dokončení projektu a společnému pokračování v přípravných pracích směřujících k tomuto cíli.

Memorandum přitom uvažuje s financováním z rozpočtových a mimorozpočtových zdrojů, vč. případného financování ze strukturálních fondů Evropské unie v budoucím programovém období.

Ministr vnitra Jan Kubice v této věci uvedl: „Domnívám se, že myšlenka Národního centra pro krizovou připravenost je smysluplná, proto jsem Memorandum podpořil. Stejně tak podporuji snahu o nalezení způsobu financování včetně případného financování ze Strukturálních fondů EU v budoucím programovém období v letech 2014 až 2020,“.

Současně dodal, že si uvědomuje potřebu neustále zvyšovat kvalitu činnosti integrovaného záchranného systému i nutnost jeho propojení s obdobnými záchrannými systémy v okolních zemích.

Projektem Národní centrum pro krizovou připravenost a výcvik složek integrovaného záchranného systému bylo připravováno vybudování Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky.

Cílem projektu bylo vytvoření potřebné centralizované infrastruktury pro jednotný celostátní systém vzdělávání a výcviku složek integrovaného záchranného systému, a to včetně nácviku jejich součinnosti v podmínkách blížících se reálným krizovým situacím.

Projekt měl zároveň umožnit užší propojení s vědeckými a výzkumnými programy a jejich ověřování v záchranářské praxi. Projekt byl připravován v gesci Ministerstva vnitra-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky ke spolufinancování ze strukturálních fondů, konkrétně z Integrovaného operačního programu, v programovém období 2007 až 2013.

Pokynem tehdejšího ministra vnitra Radka Johna z listopadu 2010 byla jeho příprava pozastavena. Více o projektu na www.hzscr.cz/akademie

Text memoranda ve formátu PDF přinášíme ke stažení v příloze.

plk. Ing. Vladimíra Kracíková
vedoucí oddělení zahraniční spolupráce a strukturálních fondů
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Sdílet
Přiložené soubory
memorandum_nckp.pdf zobrazit online PDF 674 kB
Seriál: Akademie HZS ČR / Centrum pro krizovou připravenost