Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další obrat v plánech, projekt hasičské akademie v Hradci Králové je opět zcela zastaven, tentokrát už prý definitivně

Definitivní tečku za pěti lety příprav projektu hasičského polygonu v Hradci Králové udělalo nečekaně ministerstvo vnitra v těchto dnech. Městu poslalo jasný signál, že s projektem již nemá nadále počítat.

Výcvikové centrum mohlo přitom nabídnout velký počet pracovních míst Hradečanům, oživit podnikatelské prostředí a v neposlední řadě by kontinuálně připravovalo profesionální i dobrovolné hasiče, policisty i záchranáře v dokonale nasimulovaných podmínkách k výkonu nelehké práce v terénu. Česko je totiž poslední zemí EU, která takové centrum nemá.

Město, ve snaze udržet si sídlo budoucího polygonu na svém území, investovalo do jeho přípravy za posledních pět let několik desítek milionů korun. Oproti úplně původnímu záměru se sice vyskytlo před dvěma lety zdržení a změna v režimu financování, která spočívala v alternativní možnosti financování například z peněz připravených pro dotační období po roce 2014, ale samotná existence projektu v Hradci Králové nijak ohrožena nebyla. Ještě před nedávnem bylo město zástupci ministerstva ubezpečeno, že polygon v Hradci Králové v budoucnu bude.

„Je nepochopitelné, že stejná vláda, která tento projekt pět let prosazovala právě zde v Hradci Králové, ho teď s definitivní platností zamítla. Tyto sliby se po tolika letech ukázaly být liché,“ upozorňuje Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

Pozemky, na kterých mělo výcvikové centrum pro složky IZS vzniknout, musejí být vyblokovány. Nemovitosti, které se v celé lokalitě nacházejí a jejichž osud byl spojován s budoucím polygonem, zchátraly.

„Do přípravných prací jsme vložili několik desítek milionů korun a obrovský kus práce. Město ve svém počínání za posledních pět let velkým dílem spoléhalo na vznik značného počtu pracovních míst pro Hradečany, na oživení podnikatelského prostředí nejen při výstavbě, ale i při provozu takto velkého projektu. Teď je projekt ministerstvem zavrhnut a všechny plány jdou stranou,“ říká nechápavě Zdeněk Fink a dodává, že město bude zvažovat možnosti uplatnění náhrad.

I přes současný zamítavý postoj ministerstva však město chce i nadále o projektu, který považuje za smysluplný a potřebný, jednat.

Zástupci ministerstva město ubezpečovali, že mají zájem pokračovat v jednání o stavbě polygonu i v pozměněném režimu, případně etapovitém, a to s podílem kraje a města. Financování by se mohlo uskutečnit z alternativních zdrojů, nikoliv z původních dotačních titulů.

V Hradci Králové bylo ideální místo pro vznik takového centra, které by sloužilo pro výcvik složek IZS z celé republiky. Potřebná navazující infrastruktura se nachází v blízkých Lázních Bohdaneč, kde sídlí Institut ochrany obyvatelstva, ten mohl být součástí projektu.

I město samo o sobě má výhodnou polohu z hlediska dopravní dostupnosti z celé republiky a jsou zde velké možnosti spolupráce s odborníky z vysokých škol, zejména s Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Nedaleké letiště pro polygon skýtalo další nadstandardní možnosti. Stavba výcvikového centra mohla časově urychlit i veškeré přípravné práce související se stavbou severní tangenty.


Vývoj plánování akademie můžete sledovat ve speciálním seriálu, na nějž vedou odkazy pod článkem.

Ing. Magdalena Vlčková
tisková mluvčí Magistrátu města Hradec Králové

Sdílet
Seriál: Akademie HZS ČR / Centrum pro krizovou připravenost