Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Zastavení projektu hasičské akademie

Jaký názor na zrušení hasičské akademie v Hradci Králové mají někteří z vás? Přečtěte si reakci Václava Danity Bonity a Filipa Foukala. Pod článkem je připravená i anketa.

Ilustrační foto

Václav Danita Bonita
Myslím si že zastavení projektu má svá pro i proti. Největší proti asi je, že se to už nestihne postavit z peněz EU. Naopak největší pro (podle mě) je v tom, že na to prostě nemáme.

Zůstal bych zatím spíš u stávajících středisek, než budoval nové, které bude sice lepší než ta stará, ale jistě taky nákladnější. Zcela jistě by byl problém i s kvalitními lektory. Určitě by se všichni dobří lektoři nestěhovali do Hradce, ale spíš by se z toho stal slušný vejminek pro odejité důstojníky a zaměstnance z GŘ HZS. A to by, myslím, kvalitu nezvýšilo. Možná to zastavení není to nejlepší, ale v současné době to chápu a schvaluji.


Filip Foukal
Pro mě jediným nepochopitelným škrtem ze strany ministra Johna je zrušení „Akademie IZS“. Ostatní jsem ještě byl schopen zdůvodnit a akceptovat, náš systém PO mi připadá, vzhledem k velikosti a možnostem našeho státu, velmi nadstandardní.

Oproti tomu, vývoj v ostatních státech Evropy, ne li celého světa, jasně předkládá, jak vzdělávat hasiče a ostatní složky IZS. Jde především o sjednocení standardů ve vzdělávání a seskupení všeho potřebného v jednom, rozsáhlém, vybaveném a špičkovém vzdělávacím centru.

Každý, kdo projekt alespoň shlédl na webu HZS ČR, ví, jak obsáhle měla být zmíněná akademie vybavená. Náš stávající systém několika středisek je velmi nejednoznačný, jak v přístupu, tak i v kvalitě. Navíc nepředpokládám, že by nějaké ze stávajících středisek bylo schopno obsáhnout vše, co mohla akademie nabídnout, včetně zázemí.

Pokud má někdo dojem, že tomu tak není a že při zachování současných středisek, při zrušeném OUPO Chomutov, bude možno sjednotit výzkumné, vzdělávací a výcvikové standardy pro rozvoj našeho systému IZS, tak asi nežije v ČR.

A ano, mělo nás to stát čtvrt miliardy korun, ale vzhledem k tomu, že 85% měla zaplatit EU, není ta cifra nijak závratná, utrácelo se a utrácí za větší nesmysly. Ve výsledku by to mohlo přijít i ekonomicky výhodněji, protože takové centrum lze využít i komerčně.

Rozhodně si nemyslím, že by stávající systém byl ekonomičtější, už jen při vědomosti, jak se hasiči rozesílají na kurzy napříč republikou, ačkoli mají „své“ středisko za kopcem. Rozhodně tohle byla poslední možnost, jak akademii vystavět z evropských peněz a pokud někdy dojde k uskutečnění projektu, bude to jen z rozpočtu naší země.

A jak víme, české peníze se „hlídají sami“, evropské hlídá většinou velmi bedlivý úředník, který jen tak „chlup nepustí“. Pak již nepředpokládám, že při zachování ceny bude srovnatelná i kvalita, čehož jsme v médiích svědky takřka denně. Navíc, kdo projekt sledoval, ví, jaké milióny to už Hradec Králové stálo. Tohle musí být pro tamní skutečná rána.

Sdílet
Seriál: Akademie HZS ČR / Centrum pro krizovou připravenost
Seriál: Dva proudy