Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak moc se volá na 112 v Královéh­radeckém kraji?

Tísňová linka 112 je v Královéhradeckém kraji směrována na Krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje v Hradci Králové – Kuklenách.

Ilustrační foto

Krajské operační a informační středisko tísňové volání přijme, vyhodnotí a pokud nebude řešení mimořádné události náležet HZS Královéhradeckého kraje do jeho věcné nebo místní působnosti, přepojí hovor přímo na územně příslušné operační středisko základních složek integrovaného záchranného systému, které jsou k řešení mimořádné události příslušné, tzn. Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby Královéhradec­kého kraje.

Krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje je datově i hlasově propojeno s krajskými operačními středisky Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a okresními operačními středisky Policie ČR.

Počet volání na Telefonní centrum tísňového volání 112 v Královéh­radeckém kraji v roce 2011 dosáhl 180 491, což je o 22 127 hovorů více než v roce 2010. Nejvíce volání na linku 112 bylo zaznamenáno v srpnu (16 519 volání), naopak nejméně v dubnu (13 531 volání).

Na tísňovou linku 150 bylo v roce 2011 uskutečněno 22 494 volání, což je nárůst o 1 516 volání oproti roku 2010. Nejvíce volání bylo přijato v březnu (2 115), nejméně pak v měsíci listopadu (1 678).

Smyslem zřízení této celoevropské tísňové linky bylo poskytnout občanům členských států EU možnost obrátit se v nouzové situaci na záchranné složky (policie, hasiči, zdravotnická služba), a to na stejné číslo lhostejno ve které zemi se zrovna nacházejí, zdarma a z jakéhokoliv telefonního přístroje.

Lidé totiž v rámci Evropy stále častěji migrují (ať již služebně či soukromě) a může být obtížné pamatovat si různá čísla národních tísňových linek, zejména ve stresové situaci.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet
Seriál: Linka 112