Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Než začnu sbírat hasičské modely, měl bych o nich něco vědět – aneb co chci vlastně sbírat

V dnešní době není problém sehnat hasičský model. Stačí se podívat buď po různých aukčních serverech, burzách, nebo jen po internetu, nabídka je opravdu bohatá. Jediné co by měl začínající sběratel vědět je, o jaký druh modelů bude mít zájem.

Většina sběratelů je rozdělena do několika skupin. Buď se sbírá podle výrobce, nebo podle měřítka a nebo všeho, co se týká tématu – tedy u nás hasičů. Další kategorii jsou pak sběratelé modeláři, kteří si svůj model postaví ze stavebnice.


Rozdělení modelů podle měřítka

Měřítko je reálná velikost modelu v porovnání s originálem. Například měřítko 1:87 znamená, že je model 87násobně zmenšen oproti skutečnému originálu. Z toho vyplývá, že čím je číslo menší, tím je model větší. S velikostí modelů samozřejmě stoupá i jeho kvalita, propracovanost, ale i cena.

Měřítko 1:160

V tomto měřítku se vyrábějí jedny z nejmenších modelů, které lze sehnat. Hodně známé jsou spíše pod písmenem N, které se používá v železničním modelářství.

Měřítko 1:87

Opět se jedná o měřítko, které je více rozšířeno pod názvem HO ze železničního modelářství. Tento druh je v poslední době velice oblíben. Přestože jsou modely poměrně malé, bývají většinou precizně zpracovány do nejmenších detailů.

Výhodou u těchto modelů je, že nezaberou moc místa, nejsou příliš drahé a dokonce se prodávají jako stavebnice. Lze mezi nimi najít i česká vozidla, jak cisterny (Liaz, Tatra, Škoda 706), tak i plošiny, žebříky a jiné technické skvosty. Mezi přední zahraniční výrobce patří například firma Harpa, Roco, Wiking, Rietze a mezi české například firma SDV Model, nebo Jiří Sádlo.

Měřítko 1:64

Toto měřítko je asi nejvíce preferováno většinou sběratelů. Asi nejznámějším výrobcem byla do nedávna firma CODE3 která se specializovala na vozidla záchranných složek z USA. Většina produkce byla zaměřena právě na techniku hasičů.

V loňském roce však byla výroba těchto modelů ukončena, což je velká škoda, protože se jednalo o naprosto dokonale zpracované výrobky. Mezi další výrobce lze zařadit Gorgi, Ertl a mnoho dalších. V poslední době je možné na novinových stáncích koupit také modely od firmy Amercom.

Měřítko 1:50

Mezi těmito modely lze rovněž nalézt známe firmy, jako je třeba Solidi, Gorgi nebo v poslední době více a více známá firma TWH, která se sice specializuje hlavně na stavební stroje a nákladní vozidla, ale udělala i pár velice pěkných amerických hasičských modelů. Jejich cena se pohybuje v řádech tisíců korun, ale zpracování je velice precizní.

Měřítko 1:43

I toto měřítko je velice oblíbené a to hlavně i kvůli tomu, že velkou část modelů civilních vozidel lze jednoduše upravit a předělat na hasičskou verzi.

V poslední době se v tomto rozměru začínají objevovat i vozidla z českých garáží. Mezi hlavní prodejce a výrobce u nás lze zařadit firmy Abrex, Ixo, nebo Kaden, které se specializují právě na českou scénu. Ze zahraničích vybereme jen ty známější – Gorgi, Solidi, Wiking, Herpa, Eligor, Schuco a třeba ještě Rietze nebo Matchbox.

Měřítko 1:32

Postupně se dostáváme na špičku pomyslného ledovce mezi sběrateli. V tomto měřítku lze najít opravdové skvosty od firmy CODE3, ale jak již bylo jednou napsáno, modely od této firmy, které byly ve speciální edici Daimond právě v tomto měřítku, se již nevyrábějí a jejich cena na burzách roste závratnou rychlostí. Samozřejmě se zde najde i více výrobců, mezi něž se řadí třeba Franklin Mint, First Gear, nebo Weise Toys.

Měřítko 1:18

Těchto modelů se zatím moc nevyrobilo, protože jejich cena je určuje opravdu jen pro pár sběratelů, kteří si to mohou dovolit. Každopádně zpracování a propracovanost se řadí mezi naprostou špičku. Mezi výrobci najdeme známou firmu Schuco, dále je sem možné zařadit Sunstar, nebo Minichamps.

Spoustu modelů lze samozřejmě koupit i mimo tato základní měřítka. Vždy jde jen o to, kolik je ochotný sběratel zaplatit za svoji následnou chloubu.

Naše redakce pro vás tímto článkem otevírá nový seriál – každou sobotu krátce představíme nějaký z hasičských modelů a doplníme několika fotografiemi.

Sdílet
Seriál: Hasičské modely