Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Ústeckém kraji stále likvidují následky povodní, lidem pomáhají i psychologové a odřady z jiných krajů

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji provádějí likvidaci následků povodní na 51 místech v postižených oblastech. V drtivé většině je to čerpání vody z objektů a lagun, dále dstraňování překážek, úklid a monitoring.

V okresu Ústí nad Labem jde o 14 událostí, většinou čerpání vody a to v Mojžíři, Vaňově, Povrlech, Neštěmicích, Valtířově, Střekově, Ústí nad Labem – Pražské ulici a Hrnčířské ulici.

V okresu Litoměřice řeší hasičské jednotky 24 událostí, většinou čerpají vodu ze sklepů a lagun a to v Terezíně, Křešicích, Chodounech, Štětí, Bohušovicích nad Ohří, Lovosicích, Kyškovicích, Brzánkách, Litoměřicích – Předměstí a Želeticích.

Čerpá se stále z lagun u Nových Kopist, kde výhled vypadá ještě na deset dní. Správa a údržba silnic dnes pro hadicové vedení vyhloubila koridor ve vozovce nedaleko Nových Kopist, aby ji zprůjezdnila.

Hasičské jednotky také masivně se čerpají vodu z lagun v Litoměřicích – Předměstí, Mlékojedech a dalších územích zaplavených velkou vodou.

V okresu Děčín řeší jednotky 13 událostí, většinou odstraňování překážek, úklid, čerpání vody a monitoring a to v Hřensku, Děčíně – Rozbělesech, ulici U Plovárny, Tovární ulici, Horním Žlebu, Starém Jiříkově a Dobkovicích.


Psychosociální tým HZS Ústeckého kraje a Policie ČR pomáhal další den občanům na povodní zasažených územích v Ústeckém kraji. Konkrétní intervence psychosociální pomoci byly provedeny v těchto obcích:

  • Lipová, okres Děčín – pomoc dvěma rodinám na žádost starosty.
  • Hřensko, okres Děčín – pomoc dvěma rodinám.
  • Libochovany, okres Litoměřice – pomoc pěti občanům na žádost starosty.
  • Církvice, okres Ústí nad Labem – pomoc čtyřem občanům.
  • Sebuzín, Ústí nad Labem – pomoc třem občanům.
  • Lubenec, okres Louny – pomoc dvěma občanům.
  • Řepany, okres Louny – pomoc jednomu občanu.
  • Kryry, okres Louny – pomoc dvěma občanům.

Situace, kdy lidé přišli o majetek a dočasně i střechu nad hlavou, kdy práce na likvidaci následků povodní je dlouhá a vyčerpávající, kdy zejména rodiny s dětmi či starší občané musí řešit problémy v provizorních podmínkách, je velmi náročná na lidskou psychiku.

Lidé potřebují nejen materiální pomoc, ale i účastenství druhých na tíživé situaci, dobré informace a možnost se kdykoli pomoci dovolat.


Pomoc hasičů jiným krajům je stále potřebná

I během dnešního dne budou pokračovat práce s odstraňováním škod, které napáchala povodeň. Na Mělnicku stále působí jak velitelský, tak pracovní odřad složený z příslušníků HZS Libereckého kraje a na místě se střídá i odřad dobrovolných hasičů.

Kromě hasičů má HZS LK na Mělnicku i svou techniku, která je těchto oblastech nepostradatelná. V Lužci nad Vltavou je nasazen do terénu náš smykový nakladač Bobcat, který pomáhá například s odstraňováním nánosů bahna. Velmi využité je také obojživelné pásové vozidlo Hägglunds, které je s hasiči v sektoru Zelčín – Vrbno.

Ještě včera odpoledne zde byly natolik velké laguny, které mohly projet pouze auta s vysokou brodivostí nebo právě pásové vozidlo. Hasiči s ním v oblasti zajišťují zásobování a přepravují humanitární pomoc.

Dalším sektorem, ve kterém hasiči z Libereckého kraje působí, jsou Kly. Zde se rovněž obyvatelé vypořádávají s následky ničivé povodně a zvládnout náročnou situaci jim pomáhá psycholožka HZS Libereckého kraje.

Nadále se také obměňují novými silami odřady vyslané do Prahy a Ústeckého kraje k týlovému zabezpečení stanového městečka pro dobrovolníky v části obce Záhořany.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách