Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podmáčený rodinný dům v obci Ludíkov museli hasiči zajistit proti sesunutí

Hasiči byli k sesunutí části štítové zdi povolání v úterý 25. června 2013 v 16:48. První na místo události dorazila místní dobrovolná jednotka. Společně s profesionálními hasiči, kteří dorazili pár minut po hasičích z Ludíkova a místostarostou obce, který byl rovněž na místě události, přesvědčili majitelku domu, aby jej opustila. Následně byla majitelka domu provizorně ubytována na obecním úřadě, kde se jí věnoval psycholog HZS JmK.

Vzhledem ke stavu domu, který byl postaven z nepálených cihel, povolal velitel zásahu na místo události statika a energetickou pohotovost. Statik po prohlédnutí rodinného domu konstatoval, že stavba musí být provizorně zabezpečena výdřevou a po vystavení demoličního výměru stavebním úřadem, odstraněna.

K zabezpečení domu proti dalšímu sesunutí, byla povolána jednotka z PS Lidická s nosičem kontejnerů a vanou s dřevěnými trámy a technický automobil. Protože se jednalo o časově velice náročný zásah, zajistil starosta a místostarosta obce stravu pro zasahující hasiče.

Psycholog HZS JmK ve spolupráci s Oblastní charitou Blansko zajistil ubytování majitelky poškozeného domu v azylovém domě Centrum „PRO“ Boskovice.

Zásah byl ukončen pár minut po 23. hodině.

Zasahující jednotky PO:
PS Boskovice; PS Blansko; PS Lidická, SDH Ludíkov; SDH Žďárná.

mjr. Ing. David Jirouš
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách