Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Záchranného útvaru stále pomáhají likvidovat následky povodní, odřad hasičů z Moravskoslezského kraje se dnes vrací domů

Poté co byly ukončeny záchranné práce při ničivé povodni ze začátku letošního června, pokračuje nasazení hasičů ze Záchranného útvaru na odstraňování jejich následků.

V současné chvíli je hlavní zaměření hasičů na čerpání vody z lagun a provádění odklízecích a demoličních prací. Povodně poničili řadu domů, které nejdou opravit a statik proto rozhodl o nutnosti demolice vybraných domů na Mělnicku.


Dnes, 20. června 2013, proběhlo v Nových Kopistech vyproštění 2 zapadlých bagrů za pomoci vyprošťovacího tanku VT-72b a těžkého nákladního automobilu T 815 8×8 VT. Tyto bagry byly zaplaveny velkou vodou při zpevňování ochranné hráze v noci na 6. června 2013.

V průběhu týdne proběhlo (a dále probíhá) např.:

  • Provádění demolic budov (obytné a hospodářské) a to například v obcích Křivousy (2×), Dědibáby (2×), Kly (2×), Brozánky a Hořín. K demolicím je využívána zemní a přepravní technika – pásové rypadlo CAT 329 C, 2× „traktorypadlo“ Huddig 1260C, automobil vyprošťo. T 815 8×8 AV-15, 3× T 815 6×6 UDS 214a a sklápěč. automobily T 815 6×6 S3;
  • Zlosín a Veltrusy: čerpání vody z laguny velkokapacitním čerpadlem MČS 400;
  • Vrbno a Terezín: čerpání vody z laguny velkokapacitním čerpadlem MČS 1500;
  • Vojkovice a Bokol: čerpání vody kalovými čerpadly;
  • Lužec: 13.6. 2013 potápěči vytáhli ucpávku hráze;
  • Černošice u Prahy: 16.6. 2013 vyprošťování traktoru (T 815 8×8 AV-15);
  • Mlékojedy: 19. 6. 2013 od 23:00 čerpání vody z lagun velkokapacit. čerpadlem MČS 1500;
  • V postižených oblastech pokračoval odvoz naplaveného materiálu, vyklízení poškozených věcí obyvatel a jejich odvoz na stanovené skládky (T 815 S-3, KN-251, Huddig, CAT 289c….) a rozvoz humanitární pomoci včetně sanitárních prostředků;
  • V obci Hořín ukončení provozu SDO III (souprava dekontaminace osob), která sloužila jako zázemí pro hygienu (sprchy pro zasahující hasiče, místní obyvatele a dobrovolníky);
  • Další práce při odstraňování následků povodní probíhaly v obcích Mělník, Zálezlice, Všestudy,…

18.6. 2013 proběhlo střídání našich hasičů, kteří jsou nasazeni na Mělnicku. V současné chvíli je nasazeno 39 hasičů se 48 kusy techniky.

K odstraňování následků povodní jsou využívány i nové prostředky získané z fondů IOP EU v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti ZÚ HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách“ (tahače MAN s návěsy Noteboom, 2 pracovní stroje Huddig, malé nakladače CAT, pásové rypadlo CAT 329e).

kpt. Ing. Marek Pjaták
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR


V několika povodněmi postižených obcích na Mělnicku pomáhal od pondělního rána 17. černa 2013 odřad pětadvaceti dobrovolných a profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje. S likvidačními pracemi končí tým ve čtvrtek 20. června 2013 večer, v pátek ráno se vrací domů.

V Čechách hasiči až do čtvrtečního večera pomáhají se vším, co je potřebné. Uklízejí komunikace od bahna, čerpají a čistí studny, odstraňují stromy a další překážky, například z cyklostezek a chodníků, přečerpávají vodu z lagun, asistují u demolicí domů, poničených povodněmi, likvidují uhynulou zvěř…

Odřad pod vedením hasičů z HZS Moravskoslezského kraje přijel na Mělnickou na devíti vozidlech. Je v něm 5 příslušníků HZS MSK a 20 dobrovolných hasičů ze sborů Ostrava–Radvanice, Fulnek, Bohumín-Vrbice a Raškovice.

Obce, v nichž odřad po 4 dny pracoval či nyní ještě pracuje: Vojkovice, Dědibaby, Křivousy, Dušník nad Vltavou, Veltrusy. Hořín, Lužec nad Vltavou a Kly. Zástupci obcí si obětavou pomoc moravskoslezských hasičů pochvalují.

Již půl měsíce působí v Čechách velkokapacitní čerpadlo Somati z HZS Moravskoslezského kraje. V tuto chvíli jeho dvoučlenná posádka pokračuje v několikadenním odčerpávání povodňové vody z lagun v Terezíně, v místní části Nové Kopisty (okres Litoměřice). Voda podle posádky ubývá jen velmi pomalu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách