Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velká voda už neohrožuje tolik jako včera, hasiči ale stále monitorují vodní toky a odklízí následky

Situace v mnoha částech republiky již kvůli velké vodě není napjatá, hasiči ale stále monitorují vodní toky a odstraňují spadlé stromy.


Odkazy na jednotlivé části článku:


Od 24. 6. 2013, 17:40 hodin do 26. 6. 2013, 7:00 hodin vyjížděli hasiči v Jihomoravském kraji ke 112 událostem, které měly souvislost s vydatnými srážkami na území Jihomoravského kraje. 

Situace se v posledních hodinách zlepšila a hasiči již nevyjíždějí k takovému počtu událostí. V tuto chvíli se věnují především preventivním opatřením. Jednotky Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje monitorují dnes dopoledne hladiny vodních toků.

Všechny stanice HZS Jihomoravského kraje z rozhodnutí krajského řídícího důstojníka vyjedou k monitorování situace ve svých hasebních obvodech. Zjištěné poznatky a fotodokumentace se využijí pro potřeby povodňových komisí.

por. Mgr. Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je


Po včerejším dni se povodňová situace v Libereckém kraji stabilizovala a většina vodních toků se vrátila do svých koryt. Hasiči řešili od včerejška do dnešního rána 64 událostí.

K uklidnění došlo i na Frýdlantsku, kdy řeka Smědá v Předláncích přešla ve 22:00 hodin ze svého 3.SPA na druhý a následně 1.SPA. V průběhu večera se tak jednotky hasičů začaly z osad kolem Višňové vracet na základny.

Celkem se na místě vystřídalo 9 jednotek hasičů. I dnes se však bude v oblasti pracovat, ráno byla nasazena řada čerpadel a hasiči budou odčerpávat vodu z lagun mezi domy a odstraňovat zřejmě i povodňové valy. V Libereckém kraji však stále ještě prší, a tak hasiči budou nadále provádět monitoring a aktuálně reagovat na případné nové vznikající problémy. Zatím velká voda poměrně rychle opadla a průjezdné jsou i všechny komunikace mezi osadami Višňové.

Během večera a rána zaměstnaly hasiče ještě další popadané stromy. Ve 23:23 hodin byli voláni na pomoc při odstranění stromu přes komunikaci mezi Horní a Dolní Řasnicí. Strom zatarasil cestu také ve Starých Pavlovicích v Liberci. Dnes v 7:15 hodin vyjížděli hasiči odstraňovat spadlý strom do části obce Arnultovice.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


Od počátku povodní do středeční 14 hodiny zasahovali hasiči v Pardubickém kraji u 169 událostí, které mají souvislost s lokálními záplavami. Během středy se situace zklidnila, v některých částech Pardubického kraje již nepršelo a místy byly jen drobné přeháňky.

Hasiči pokračují v odčerpávání vody ze sklepů a lagun, v čištění koryt řek a monitorování vodních toků. Hasiči zasahovali v Komárově, Dřenicích, v Dolních i Horních Ředicích, Svídnici, Třebosicích, Čankovicích, Klešicích a Hrochově Týnci.

V rámci záchranných a likvidačních prací při povodních mohou jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí, které zasahovaly u povodní, čerpat pohonné hmoty z prostředků Správy státních hmotných rezerv. Distribuci zasahujícím jednotkám poskytuje Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje.

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


V průběhu večerních a nočních hodin hasiči prakticky po celé Vysočině monitorovali stav vodních toků. Do sedmé hodiny ráno zasahovaly jednotky požární ochrany v kraji u dalších dvou desítek událostí. Celkový počet událostí se tak od pondělního rána vyšplhal na 149.

I nadále však na Vysočině místy prší a fouká silný vítr a lidé by proto měli být velmi ostražití, protože hrozí vývraty stromů. Pozor je nutné si dávat nejenom v lesích, ale také v zahradách, parcích a sadech.

Padlý strom způsobil včera komplikace na železnici u obce Břevnice. Po šesté hodině odpoledne do něj narazil osobní vlak. Při nehodě nebyl naštěstí nikdo zraněn.

kpt. Ing. Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách