Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do zaplavených oblastí dorazila hmotná pomoc ze sbírek, hasiči pomáhají také fyzicky a vyjel i další odřad

Během víkendu se povodní postiženým oblastem dostalo další pomoci, do několika obcí dorazily věci, posbírané v rámci několika humanitárních sbírek. Do postižených míst vyrazil také další hasičský odřad.


Dva týdny pomáhali profesionální hasiči Královéhradeckého kraje v oblastech Prahy a středních Čech, které zasáhla ničivá povodeň. První povodňový odřad královéhradeckých hasičů s velkokapacitním čerpadlem Sigma vyjel v pondělí 3. června do pražské Zbraslavi, kde odčerpával vodní laguny.

Díky velkoobjemovému čerpadlu dokázali hasiči přečerpat až 620 litrů za sekundu. Hasiči se postupně střídali po zhruba třech až čtyřech dnech. V odřadech se tak vystřídalo patnáct profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové, stanice Pražská, územního odboru Rychnov nad Kněžnou a Náchod. Povodňový odřad byl kromě Prahy nasazen v obcích Černošice, Nové Ouholice, Hořín a naposledy bylo jejich působiště v Terezíně. Ve čtvrtek 13. června se tento odřad s mobilní čerpací stanicí vrátil zpět do Hradce Králové.

Dne 7. června byl do oblasti Mělnicka vyslán další protipovodňový odřad HZS Královéhradeckého kraje se stanovištěm hromadné dekontaminace osob. V něm se během deseti dnů vystřídalo deset profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové, stanice Pražská, územních odborů Náchod a Jičín, kteří se včera 17. června vrátili zpět do Hradce Králové. Tento odřad působil v Mělníku, kde bylo dekontaminační stanoviště využíváno pro osobní hygienu občanů a zasahujících hasičů a dobrovolníků.


Humanitární věcnou sbírku, kterou pro povodně 2013 organizovali hasiči z Domažlic ve dnech 8. – 11. června 2013 v sobotu 15. června odvezli do obce Hřensko.

Zde byla předána od Rukou starosty obce pana Jana Havla a pracovníkům obecního úřadu. Pan starosta tímto prostřednictvím děkuje všem, kteří se zapojili do sbírky.

Účast občanů na sbírce velmi mile překvapila a celková odhadovaná hodnota sbírky se blížila k dvěma stům tisícům korun.

Jen pro zajímavost jsme vezli 439 litrů Sava, 1190 litrů balené pitné vody, 70 litrů Jaru, 130 litrů nejrůznějších tekutých čistících prostředků, 821 párů rukavic, 136 kýblů a kbelíků a 140 mýdel. Dále pak košťata smetáky, lopaty, karimatky,deky, krémy na ruce a čistící písky.

Dokonce hasiči nakládali i několik autolékárniček, nočník ,bublifuk nebo třeba fén na vlasy. Každopádně byla sbírka velice pestrá.

I za pořádající Sbor dobrovolných hasičů v Domažlicích bych rád všem , kteří se na přípravě a realizaci podíleli a také těm, kteří nás svým darem podpořili.

Bylo to vše pro správnou věc.

Luboš Mleziva
místostarosta
SDH Domažlice


V Praze – Bubenči od pátku 7. června zasahovalo při úklidu povodňových škod několik jednotek, mimo jiné JSDH Jablonec nad Jizerou, Vysoké nad Jizerou, Dolní Sytová a Ktová.

Hasiči prováděli mytí, sání sklepů, oplach, zprovoznění kanalizace, prořez vyvrácených stromů, vyklízení a stěhování zasaženého materiálu, nábytku a interiéru, a spoustu dalších potřebných věcí.


Na pomoc územím zasažených povodněmi v neděli 16. června 2013, před půl pátou hodinou odpolední, vyjel „odřad“ profesionálních a dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje. Do Čech odjelo celkem 25 hasičů a 9 hasičských vozidel.

V odřadu je 5 příslušníků Hasičského záchranného sboru MSK a 20 dobrovolných hasičů ze sborů Ostrava – Radvanice, Fulnek, Bohumín a Raškovice. Hasiči a technika směřují do Mělníka, kde se budou spolupodílet na likvidaci následků po povodních, uvedl por. Ing. Marek Gašparín, zastupující tiskový mluvčí hasičů v Moravskoslez­ském kraji.


Ve čtyřech obcích na Mělnicku – Hořín, Lužec nad Vltavou, Kly a Veltrusy – pomáhá od pondělního rána 17. června 2013 pětadvacet dobrovolných a profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje s likvidací následků povodní.

Nejčastěji uklízejí komunikace od bahna, čerpají a čistí studny, odstraňují stromy z cyklostezek a chodníků, přečerpávají vodu z lagun a asistují u demolicí domů, poničených povodněmi.

Odřad pod vedením hasičů z HZS Moravskoslezského kraje má být v Čechách minimálně do čtvrtečního večera. V odřadu, který přijel na devíti vozidlech, je 5 příslušníků HZS MSK a 20 dobrovolných hasičů ze sborů Ostrava–Radvanice (ve Veltrusech), Fulnek (v Lužci nad Vltavou), Bohumín (v Klech) a Raškovice (v Hoříně).

Již třináctý den dní působí v Čechách velkokapacitní čerpadlo Somati z HZS Moravskoslezského kraje. V tuto chvíli jeho dvoučlenná posádka pokračuje v několikadenním odčerpávání povodňové vody z lagun v Terezíně, v místní části Nové Kopisty (okres Litoměřice), uvedl závěrem Petr Kůdela, tiskový mluvčí hasičů v MSK.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách